Újraéledő idegenforgalom

Sebes György 2021. május 12. 19:45 2021. máj. 12. 19:45

Aki utazni akar, válasszon magának távolabbi célpontot. Persze ne Amerikát, mert ott legfeljebb ősszel látják szívesen. Ha pénztárcája engedi, menjen valamilyen egzotikus országba. A határokon belül viszont aligha talál már szabad helyet. Hiszen lazulnak a szabályok és a vendéglátók megpróbálják behozni az utóbbi időszak veszteségeit. Minderről Kiss Róbert Richard újságíróval és turisztikai szakemberrel beszélgettünk.

A hosszú ideig tartó bezártság után az emberek jelentős része fellélegzett. Ennek következménye az is, hogy kiemelkedő szezon ígérkezik a belföldi turizmusban. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke egy interjúban arról beszélt, hogy máris rengeteg foglalás érkezett a pünkösdi hosszú hétvégére. Mint mondta, „várhatóan telt ház lesz mindenütt”. 

Ezt erősítette meg a Hírklikknek Kiss Róbert Richard újságíró, idegenforgalmi szakember is. Úgy fogalmazott, a szállodák elemi érdeke a vendégek elsőrangú kiszolgálása. Ehhez természetesen hozzátartozik az is, hogy mindenütt el kell kérni a védettséget igazoló dokumentumot, amely azonban szakértőnk szerint olyan jelentős gondot nem jelenthet. Ha egy üzletben fel tudjuk mutatni a törzsvásárlói kártyánkat, ugyanígy könnyen elővehetjük a személyi és a védettségi igazolványt is. Akiről kiderül, hogy valamilyen okból mégsem rendelkezik vele, annak visszaadják az előfoglalási díjat. Kiss Róbert Richard még hozzátette, örülni kell annak, ha annyi vendég lesz, hogy netán gondot jelenthet az ellenőrzés. 

A külföldi utazásokkal persze nem annyira egyszerű a helyzet, mint a láthatóan fellendülő belföldi turizmussal. Európa legtöbb országában egyelőre még érvényben vannak a szigorú szabályok, tehát ha valaki utazni készül, érdemes tájékozódnia. A szakember szerint a fő gondot az jelenti, hogy az Európai Unió egyelőre képtelen volt megalkotni egy egységes szabályozást. Az is kétséges, hogy egyáltalán valaha megszületik-e a mindenütt érvényes védettségi igazolvány. Ennek hiányában Magyarország most kétoldalú megállapodásokkal igyekszik szélesíteni a lehetséges úti célok körét. Eddig hat állammal született egyezség, de továbbiak is várhatóak. 

Kiss Róbert Richard emlékeztetett rá, hogy a járvány sújtotta időszakban kiderült, nem egyértelműen kedvező, ha egy országnak túl sok bevétele származik az idegenforgalomból. Az ilyen államok nagyon megszenvedték az utóbbi egy évet és a gondok még nem is múltak el. Közülük elsősorban Spanyolországot, Olaszországot, Törökországot, Észak-Afrikában pedig Egyiptomot és Tunéziát említette. Ők kényszerűen lazítanak a nyáron, mert versenyezniük kell a turistákért. De már tudjuk például – tette hozzá –, hogy júliustól Magyarországról ismét charter-gépek indulnak majd a Kanári-szigetekre, vagy Görögországba. A szakértő ellenpéldaként nevezte meg Franciaországot, amely a legtöbb turistát – 70-80 millió embert – fogadja évente, de a hazai bruttó összterméknek csak mintegy négy-hét százaléka származik ebből az iparágból, pontosan azért, mert a gazdaság többi szekciója nagyon erős. 

A turisztikai újságíró kitért arra is, hogy egzotikus országokba már most is nyugodtan mehetnek a magyarok. Mexikóban például még csak negatív koronavírus-teszt sem kell a belépéshez, ahogy a Dominikai Köztársaságban, Costa Ricán, vagy Zanzibárban sem. Negatív PCR-teszttel lehet bejutni Dubajba, vagy a Maldív-szigetekre. Ezeken a területeken nincs olyan nagy szigor, mint Európában, ami érthető, hiszen egy szigeten könnyebb mindenkit beoltani és ellenőrizni is a turistákat. Amerikába viszont talán szeptembertől lehet majd turisztikai célból utazni.

Arra lehet számítani, hogy a nyáron mindenütt kicsit lazítanak a szabályokon – vélte Kiss Róbert Richard. Ennek egyik fő oka, hogy egyre több embert sikerül beoltani, s ők éppúgy védettek lesznek, mint azok, akik átestek már a betegségen. Tény az is, hogy a vírus sem szereti a nyári meleget, legalábbis tavaly ezt tapasztaltuk. Van aztán még egy tényező, amely az enyhítés irányába tolja el a döntéshozókat. Ez pedig az idegenforgalmi szolgáltatók kétségkívül nagyon hatásos lobbiereje. Mindez azt eredményezi, hogy az államok egyre több utazót engednek be a területükre. Ennek azonban nem kell feltétlenül azt jelentenie, hogy a belső szabályok – a maszkviselés, a távolságtartás – is lazulhat. Persze az olaszországi tengerparton tavaly biztosan nem tartották be a távolságtartás szabályait, s a Balatonnál a lángosért álló sorok sem voltak mindig szabályszerűek. Ezért csak bízni lehet abban, hogy a védelmi intézkedések hatására valóban lefékeződhet a járvány terjedése és így tényleg szabadabb lehet a nyarunk, mint az előző háromnegyed év volt – mondta Kiss Róbert Richard.