Ukrajna engedményeket tenne a nyelvhasználat kérdésében

HírKlikk 2023. szeptember 13. 19:45 2023. szept. 13. 19:45

Ukrajna hajlandó engedményeket tenni a kisebbségi jogok, így a nyelvhasználat ügyében, hogy felgyorsítsa az uniós csatlakozási folyamatot – derült ki az illetékes miniszterelnök-helyettes által a Financial Timesnak adott nyilatkozatból. Az ukrán fél a héten kétoldalú tárgyalásokat kíván tartani az ügyben Magyarországgal és Romániával.

Kijev kész módosítani a vonatkozó törvényt, beleértve a magyar középiskolákra vonatkozó részt, ha itt sikerül valamiféle egyensúlyt kialakítani – közölte Olga Sztefanisina a Financial Times-szal. Mint a beszélgetésből közzétett, a lap előfizetői számára elérhető írásból kiderül, azzal érvelt, hogy a nemzetiségek tagjainak is meg kell tanulniuk elég jól ukránul, ha tovább akarnak tanulni, vagy ha olyan vidéken szeretnének munkát vállalni, ahol nem elegendő az anyanyelvük.

Az újság emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor az ellentétek miatt többször is az ukrán csatlakozás vétójával fenyegetett és magyarellenességgel vádolta meg a Zelenszkij-kormányt. Illetékesek mind Kijevben, mind Brüsszelben attól tartanak, hogy a magyar kormányfő – Moszkva szövetségese – nem akar megállapodást nyelv-ügyben, és erre hivatkozva meggátolja, hogy decemberben megkezdődjön a párbeszéd a belépésről.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom