Ukrán atomerőművek elleni orosz támadás esélyéről beszélt Zelenszkij az ENSZ Közgyűlése előtt

HírKlikk 2024. szeptember 25. 20:30 2024. szept. 25. 20:30

Ukrán atomerőműveket célzó orosz támadás lehetőségére, és nukleáris katasztrófa esélyére figyelmeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az ENSZ Közgyűlése előtt elmondott felszólalásában szerdán.

A közgyűlés magas szintű politikai hetének keretében tartott beszédében Zelenszkij azt mondta, hogy Oroszország már tervezi a támadásokat az ukrán létesítmények ellen annak érdekében, hogy leválassza őket az ország energiahálózatáról. Úgy vélte, az orosz fél célja az, hogy az ukrán emberek energiaforrások híján már a harmadik télen maradjanak "sötétben és hidegben".

"Miután Oroszország nem tudja megtörni embereink ellenállását a harcmezőn, más módokat keres arra, hogy megtörje az ukrán harci szellemet" - fogalmazott.

Az ukrán államfő beszédének elején felidézte a háború első időszakában a zaporizzsjai atomerőmű ellen végrehajtott orosz támadásokat, amelyek egy, a csernobilihez hasonló méretű nukleáris katasztrófa árnyékát vetették az országra és Európára. A radioaktív sugárzás nem ismer államhatárokat - jegyezte meg.

Volodimir Zelenszkij kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsának Ukrajnával foglakozó ülésén is felszólalt, ahol a többi között azt hangoztatta, hogy az ukrajnai háborút nem lehet pusztán tárgyalásokkal lecsillapítani, Oroszországot békére kell kényszeríteni.

"Vlagyimir Putyin orosz elnök annyi nemzetközi előírást és szabályt sértett meg, hogy nem fog önmagától leállni, Oroszországot csakis kényszeríteni lehet a békére, és pontosan erre van szükség, Oroszország békére kényszerítésére a háború egyetlen agresszoraként, az ENSZ Alapszabályának egyetlen megsértőjeként" - fejezte ki meggyőződését Ukrajna elnöke.

Zelenszkij csaknem egy hetet tölt az Egyesült Államokban. Vasárnap egy Pennsylvania állambeli hadianyagüzemben járt, ahol Ukrajna számára meghatározó fontosságú lövedékeket gyártanak.

Kedden a Biztonsági Tanácsban tartott felszólalása mellett találkozott az amerikai kongresszus több tagjával is, akikkel az amerikai támogatás fenntartásáról beszél.

Az államfő csütörtökön Washingtonban Joe Biden elnökkel és Kamala Harris alelnökkel, demokrata párti elnökjelölttel is tárgyal, akiknek az úgynevezett "győzelmi tervét" mutatja be, amihez támogatásukat próbálja megnyerni.

Az előzetes tervek szerint az ukrán államfő találkozhat Donald Trump volt elnökkel, republikánus elnökjelölttel is, de ezt egyelőre hivatalosan nem erősítették meg.

A kelet-európai politikus egy korábban felvett és kedden az amerikai ABC televízióban sugárzott interjúban egyebek között azt fejtegette, hogy a háború vége közelebb van, mint azt sokan gondolnák, ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy csak egy "erős pozícióból" lesz képes elérni Ukrajna azt, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt a háború megállítására késztesse.

Az ukrán terv része, hogy az Egyesült Államok engedélyezze az ukrán haderő számára, hogy a tengerentúlról kapott katonai eszközökkel mélységi támadásokat hajtson végre Oroszország területe ellen. Ezzel kapcsolatban kedden John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági kommunikációs tanácsadója újságírók előtt úgy nyilatkozott, hogy nincs változás az amerikai álláspontban, vagyis a mélységi támadásokat továbbra is tiltják amerikai szállítású fegyverekkel.

Forrás: MTI


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom