Ukrán igazságügyi minisztérium: nem büntetik az erőszakkal oroszosított ukránokat

HírKlikk 2024. szeptember 30. 19:00 2024. szept. 30. 19:00

Az ukrán igazságügyi minisztérium a honlapján hétfőn közölte, hogy nem vonják felelősségre azokat az ukrán állampolgárokat, akik kényszerből vettek fel orosz útlevelet a megszállt területeken.

A minisztérium a sajtóközleményben rámutatott arra, hogy az orosz megszálló hatóságok gyakorta alkalmaznak a helyi ukrán lakossokkal szemben nyomásgyakorlást. Aki azonban nem szabad akaratából, hanem nyomás alatt cselekszik, a tettéért nem vonható felelősségre – írták.

Eszerint azok sem, akik a megtorlástól, a bántalmazástól vagy a jogellenes korlátozásoktól való félelmükben felvették az orosz állampolgárságot – olvasható a közleményben.

A minisztérium kiemelte, hogy az ukrán büntetőtörvénykönyv 40. cikkelye – a mentális kényszer alkalmazásának bizonyítéka mellett –, az érintetteknek teljes jogi védelmet is biztosít a bíróság előtt.

Emlékeztetett arra, hogy az orosz agresszor intézkedései között szerepel az ellenőrzése alá vont területeken az ukrán útlevéllel rendelkező állampolgárok erőszakos oroszosítása.

„Oroszország maximális szenvedést okoz a polgári lakosságnak, mert az ukrán útlevél birtoklása tiltakozásnak minősül, így a megszállás alatt tapasztalható rendkívül nehéz életkörülmények között a helyi lakosok kénytelenek elfogadni az orosz állampolgárságot" – mutatott rá a minisztérium.

Egyúttal leszögezte, hogy az ilyen orosz okmányoknak nincs jogi erejük, mivel ellentmondanak a nemzetközi jog elveinek és normáinak, és megsértik a polgári személyek háború idején való védelméről szóló genfi egyezményt, így a megszállt területeken kívül sem Ukrajnában, sem máshol a világon nem ismerik el azokat.

Andrij Jermak, az ukrán elnöki iroda vezetője egy tévéműsorban elmondta, hogy miután Volodimir Zelenszkij államfő bemutatta győzelmi tervét az amerikai elnöknek és az ország más partnereinek, bemutatja az ukránoknak is, de nem az egészet, hiszen vannak biztonsági okokból érzékeny, ezért bizalmas részei.

„Ma a szó jó értelmében egy egységes család vagyunk, amelyben nem lehetnek titkok – főleg háború idején –, de mindent, ami nyilvánosságra kerül, nemcsak Ukrajnában hallják, hanem azt az ellenség is meghallja" – mutatott rá. Hozzátette, bízik abban, hogy ezt az ukránok megértik.

Vitalij Szarancev ezredes, a Harkiv elnevezésű hadműveleti-taktikai csoport szóvivője szintén egy tévéműsorban számolt be arról, hogy az orosz csapatok fegyverekkel támadják azt vovcsanszki üzemet, amelyet a napokban szabadítottak fel az ukrán katonai hírszerzés egységei. A harkivi régióban Vovcsanszknál a legsúlyosabb a helyzet – tette hozzá.

A déli Herszon megyei hatóságok arról tájékoztattak, hogy orosz támadások következtében öten sérültek meg a régióban, közülük hárman Velikij Olekszandrivka településen, ketten pedig a megyeszékhely peremvidékén, ahová drónnal dobtak le robbanótöltetet.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, hétfői összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőlegesen meghaladta a 653 ezret, az ukrán erők vasárnap megsemmisítettek egyebek mellett öt orosz harckocsit, 27 tüzérségi és egy légvédelmi fegyvert, valamint 38 drónt.

Forrás: MTI/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom