Uniós gazdasági bojkott Magyarországgal szemben? 

HírKlikk 2021. július 30. 20:20 2021. júl. 30. 20:20

Gazdasági bojkottot javasolt egy közgazdász a Wallstreet online német gazdasági portálon. A szerző, dr. Viktor Heese úgy látja, ha Orbánnak nincs szüksége Brüsszel pénzére, akkor sokkal nehezebben támadható, mert pénzügyi blokáddal nem zsarolható, és ez nagy blama az uniónak. 

Orbán ráadásul példájával követőkre találhat, erre bátoríthatná a gazdaságilag jól álló többi európai populistát is. Ezért a szakértő szerint az egyetlen hatékony fegyver Magyarország ellen egy gazdasági bojkott lenne, de kétséges, hogy ezt meg meri-e tenni az európai fősodor – olvasható Wallstreet online portálon megjelent cikkben. 

A szerző ismertette a magyar gazdaság helyzetét, s kitért arra is, honnan jut pénzhez a kormány. Megállapította: mindez csak addig lehetséges, amíg az ország nem áll át az euróra, a Nemzeti Bank nem áll külső felügyelet alatt, és szabadon bocsáthat ki értékpapírokat. 

De ha a dolog ennyire egyszerű, akkor minek az EU újjáépítési alapja? A válasz egyszerű, és egyben azonosítja azokat, akik profitálnak Brüsszel „segítség-illúziójából”. 

Az egyik maga az EU, ahol az eurokraták titkos vágya mindig is a voluntarizmus, a kompetencia, és az „oszd meg, és uralkodj” volt – ezzel ugyanis ellenőrzés alatt lehet tartani a kifizetéseket. A másik a tagállamok: ezek azért vesznek részt ebben, mert ezzel megszabadulnak a gazdaság helyreállítására vonatkozó felelősségtől, ráadásul sok szegényebb közülük úgy hiszi, hogy az elosztás nyertese lesz. A harmadik az uniós polgárok, akik hisznek a nagy hatalmú közös Európa fikciójában, a jobb adósi feltételekben, a világpiacon potens közösségben, és hagyják, hogy gyorsan megnyugtassák őket. 

A forgatókönyvnek azonban van egy gyenge pontja. A fent említett vereség fényében vajon a politikailag korrekt uniós fősodor felszólítana-e a magyar exportcikkekkel szembeni kereskedelmi bojkottra? Vagy vajon Brüsszel le merné-e állítani a Budapestnek szánt összes – évi mintegy 5 milliárd eurónyi –, és nem csak az újjáépítési alapból való pénzfolyósítást? Veszélyesebb lehet a bojkott, ami az embargó és a szankciók között van. A teljes valutablokád azonban igen veszélyes lenne. Magyarország mérlege dollár-bázison enyhén pozitív, de az EU-val – főleg Németországgal – szemben csekély, mintegy 4-5 milliárd eurós hiány mutatkozik. Így a fizetési mérleg feszült, bár ez a koronavírus utáni újjáépítési alap és az ország hitelminősítése szempontjából ez nem releváns – írta a szerző.