Uniós pénzből terjeszti EU-ellenes üzeneteit a magyar kormány

HírKlikk 2020. július 25. 18:31 2020. júl. 25. 18:31

Az Európai Egyetemi Intézet közzétette 2018-2019-re vonatkozó Média Pluralizmus Monitor című indexét. Ebben a Magyarországról szóló jelentés összesítése megállapítja, hogy a média évek óta megfigyelhető magyarországi politikai átvétele fokozatos folyamat.

A szerzők és mások az utóbbi években sokszor adtak hangot aggodalmuknak, nem csak a Média Pluralizmus Monitorban, hanem tényfeltáró és informatív cikkekben is. A kockázatok világosan láthatók voltak már öt éve is, és mára kikristályosodtak. Ami Magyarországon történik a sajtóban, az bármely más országban is megtörténhet.

Úgy tűnik, hogy a formális jogi mechanizmusok, a demokratikus intézmények, valamint a fékek és ellensúlyok rendszere nem tudja megvédelmezni a szólásszabadságot, a sajtószabadságot és a médiapluralizmust, ha a demokratikus választásokon megszerzett hatalom elég nagy ahhoz, hogy minden demokratikus egyeztetés, nyilvános vita és reagálás nélkül, földcsuszamlásszerű strukturális változtatásokat hajtsanak végre a hatalom birtokosai.

Valaki azt mondhatja, hogy ez benne van a játékban, amikor a szavazatok harmadával egy kormány kétharmados többséget szerezhet a parlamentben. Mások azzal érvelhetnek, ha egy társadalom hagyja ezt megtörténni, akkor nincs jó megoldás.

Európába kitekintve hasonló tendenciák érzékelhetők. A régi és új pártok, mozgalmak és szubkultúrák a bal- és a jobboldalon abuzálják a sajtószabadságot és a szólásszabadságot az olyan tekintélyelvű és totalitárius elképzelések előmozdítására, amilyeneket a magyar kormány terjeszt. A különbség annyi, hogy a magyar kormánynak ma korlátlan eszközök állnak rendelkezésére a propaganda terjesztésére, beleértve a szabályozást, az állami hirdetéseket és – egyebek mellett – a sajtóorgánumok százai. A magyar kormány egyik fő célpontja évek óta az EU.

A mai kormánypárti média olyan orgánumokból áll, amelyek néhány éve még külföldi, főleg német tulajdonban voltak. Az uniós támogatásokat folyamatosan a kormánypárti média finanszírozására és EU-ellenes üzenetek terjesztésére használják fel. Az Európai Unión belül, az EU tagjaként, részben az EU által finanszírozva. „Tavalyi következtetéseinkben azt írtuk, hogy a magyar média helyzete súlyos kockázatot jelent a sajtópluralizmusra nézve.

Ez ma is igaz, egy kiegészítéssel: a magyar kormány médiagépezete ma vállalkozásokkal rendelkezik Londonban, Szlovéniában, Macedóniában, és kiváló kapcsolatokat ápol alternatív médiaszervezetekkel Franciaországban, Németországban és Olaszországban. Ezért a magyar médiahelyzet súlyos veszélyt jelent az európai sajtópluralizmusra nézve is” – írták a Média Pluralizmus Monitor magyar országjelentésének szerzői.