Uniós pénzek nélkül Orbán, Janša és Vučić hatalma gyorsan összeomlana

HírKlikk 2020. július 16. 15:12 2020. júl. 16. 15:12

Az uniós támogatások jogállamisághoz kötését követelte Dacian Cioloș, az Európai Parlament Megújuló Európa frakciójának vezetője a portálon megjelent cikkében. „Múlt héten abban a kétes örömben volt részünk, hogy láthattuk, hogyan lép szövetségre Orbán Viktor magyar, és Janez Janša szlovéniai miniszterelnök, valamint Alexander Vučić szerb államfő. Az kérték, hogy hagyják békén őket, nyilvánvalóan azért, mert nem óhajtják, hogy az Európai Unió „kulturális marxizmusával zaklassák őket” – idézte szavait a Euractiv portál. Szerintük joguk van a mitikus Közép-Európa örökségére, és kizárólagos joguk van a keresztény értékek interpretálására. 

„Megdöbbentő a tudatlanságuk, de az arroganciájuk is” – szögezte le Dacian Cioloș. Nem csak azért, mert Európa részéről beszélnek, hanem azért is, mert nyilvánvaló történelmi okokból, az Orbán Viktor és a hozzá hasonló gondolkodásúak által kultivált, szűk látókörű nacionalizmus Közép-Európában sokak számára a múlt fájdalmas emlékeit idézi fel. 

„Ez a konferencia csapatépítő esemény volt olyan politikusok számára, akik a nacionalizmusukat akarják terjeszteni egy igazság utáni populista érában. Csalárd módon, a nemzeti identitás felszabadítóinak, a szolidság és védelem elhozóinak mondják magukat” – véli a szerző. 

Orbán, Janša és Vučić számára az olyan európai értékek, mint a jog uralma, a demokrácia alapvető elvei, a szólásszabadság, az egyéni jogok és a kisebbség védelme mind az úgynevezett „kulturális marxizmus” része, amellyel el akarják terelni a figyelmet arról, hogy milyen támadásokat intéznek ezen értékek ellen a saját társadalmukban. „Bizonyos vagyok benne, hogy országaik polgárai sokkal nyitottabb gondolkodásúak, és egyaránt büszkék arra, hogy európaiak, magyarok, szlovének és szerbek” – írta Cioloș. 

Ha Orbánt, Janšát és Vučićot valóban „békén hagynák”, nagyon hamar kifogynának a készpénzből, amely lehetővé teszi a számukra, hogy a markukban tartsák a nacionalizmus és Európa-ellenesség, és mindenekelőtt félelem által hajtott hatalmukat. Mivel Szlovénia és Magyarország a támogatásokban nettó kedvezményezett, ez azt is jelenti, hogy gyakorlatilag az EU finanszírozza az Európa-ellenes propagandájukat, hazugságaikat és gyűlölködésüket. Nettó kedvezményezettek, és merik Európát „marxistának” nevezni. 

Még a használt nyelvezet sem véletlen: a célja a bizalmatlanság és félelem keltése. Orbán ugyan nincs egyedül, de különös mértékben eltávolodott a valóságtól: az egyetlen célja a hatalmon maradás. „Úgy tűnik, ez a modell működik, és terjed. 

Nem engedhetjük meg, hogy az uniós pénzeket demokrácia- és EU-ellenes autokraták zsebét tömjék. Ez a vita nem a nyugat- és kelet-európai értékek között folyik, hanem európai és Európa-ellenes értékek között. Ezért a küszöbön álló EU-csúcsnak véget kell vetnie az illiberalizmus finanszírozásnak. A már megvalósulóban lévő Európai Ügyészség mellett, szükség van egy olyan új mechanizmusra, amely az uniós támogatások feltételévé teszi a jogállamiságot.

Orbán Viktor fenyegetőzése, hogy megvétózza a helyreállítási alap és a hétéves költségvetés elfogadását, ha a jogállamiságot feltétellé tesszük, azt mutatja, hogy képes lenne egy egész kontinens koronavírus utáni beindítását kockáztatni csak azért, hogy Magyarországon folytathassa a demokrácia lebontását. 

„Európa jövőjét nem lehet feláldozni Orbán Viktor illiberalizmusának oltárán. Nem fordíthatunk hátat a történekemnek, és nem engedhetjük meg, hogy az megismétlődjön. A megújuló Európa frakció fáradhatatlanul küzd ezért, de nem lehet, hogy egyedül küzdjön. Az Európai Néppárt  a sötét, fájdalmas múlt visszatérését kockáztatja mindaddig, amíg hallgat, és biztos menedéket nyújt az Orbán Viktor féléknek” – írta a Megújuló Európa frakció vezetője.