Útátadás: kampánykezdet és üzenet a kormánytagoknak

Lukácsi Katalin 2023. október 17. 07:00 2023. okt. 17. 07:00

„Ha megnézzük, hogy az utóbbi másfél évben mely miniszterek voltak azok, akik jól ellátták a feladatukat (Orbán Viktor és nem feltétlenül a társadalom szempontjából), akkor kettőt lehet kiemelni: Pintér Sándort és Lázár Jánost” – mondta a Hírklikknek Gáspár Kristóf, a Paradigma Intézet vezető elemzője, miért is vállalt most közös szereplést a kormányfő Lázár Jánossal. Ugyanakkor a miniszterelnöki szalagátvágás már lehet a júniusban esedékes európai parlamenti és önkormányzati kampány előfutára is.

Szalagátvágásokról és a legkülönbözőbb útátadásokról készült összeállítások gyakran járják be a médiát. Az, hogy most személyesen Orbán Viktor adott át utat – a 83-ast Győr és Pápa között – már a júniusi választások kampányának kezdetét jelzi? Vagy ahogy a miniszterelnök a beszédét kezdte, azt az üzenetet akarta most demonstrálni, hogy „a felbolydult, tragédiáktól terhelt világunkban a nehézségekkel küzdő Magyarország” elsősorban inkább a béke szigete?

Mind a kettő igaz lehet. Már a tavalyi országgyűlési kampányban is a béke és a háború közti szembenállásra helyezték a fő hangsúlyt, és ez a narratíva azóta is megmaradt. Egy újabb eszköz volt az útátadós beszéd is, ahol ezt jól ki tudta domborítani. Bár a Pápa és Győr közötti út elkészültének jelentőségét nem szeretném elvitatni, de tény az, hogy kevés eredményt tud felmutatni a kormány. Az ötödik Orbán-kormány megalakulása óta nem volt túlságosan sok bejelenteni valója, átadása vagy beruházása. Hiszen pontosan arról szólnak a hírek, hogy folyamatosan pénzhiány van, és a beruházásokat sorra le kell állítani. Azt is láthatjuk azonban, hogy ez is egy keretbe helyezett megszólalás volt, amely egy új narratíva formálódását is jelzi a választási kampány előtt. Hogy ennek pontosan milyen éle lesz, az még erőteljesen függ a lengyel választások végső kimenetelétől is. Egyedül ugyanis sokkal kevésbé volt erős eddig Orbán, mint amikor fel tudott mutatni – ha csak ímmel-ámmal is – támogatókat.

Úgy tűnik, nem csak új narratíva, hanem új szlogen is formálódóban van. Orbán Viktor beszédében az útátadásról a diplomáciai különutasságra kanyarodott át. Mondván „Magyarországnak mindig a saját útját kell járnia, vagyis a saját maga által megépített úton kell járnia”. Ez elég erős képzettársítás.

Ezt a kommunikációs szakemberek jól kitalálták. Ez egy kreatív mondás. És ezt eddig még nemigen hallottuk. Viszont kapcsolódik ahhoz, amire a kormány most készül. Kezdve azzal, hogy a parlamentben a szuverenitásvédelemről fognak törvényjavaslatot benyújtani, és majd szavazni is róla, egészen odáig, hogy minden olyan szereplő, akit potenciális szövetségesnek gondolt Orbán Viktor az Európai Unióban, vagy esetleg valódi szövetségese is volt, az vagy elpártolt tőle, vagy egyszerűen leváltották. Így maradhat az a szlogen, hogy a „saját útján jár” Magyarország, és annak élén a magyar kormány, Orbán Viktorral. Ez tehát lehet egy különálló és jó mondás, de az is igaz, hogy az elmúlt években próbálják a bedobott nagy üzeneteket, mint a „Magyarország jobban teljesít”, vagy a „Magyarország előre megy” összehangolni. A „Magyarország a saját útján jár” lehet a következő mondás, de lehetséges, hogy a Rogán Művek még ötletel, kutat, és kreatívabbal áll majd elő.

Magyarország előre megy a saját útján… Én kérek elnézést. A közzétett videóban Lázár János hosszan sorolja, milyen komoly infrastrukturális fejlesztéseket hajtottak végre az elmúlt években. Akkor ez annak az ellensúlyozására szolgál, hogy a kormány beruházásokat nemcsak befagyaszt és leállít, hanem meg is valósít?

Az a videó sokkal inkább szól Orbán környezetének, a kormányban dolgozó minisztereknek és a kormánypárti vezető politikusoknak. Hiszen, ha megnézzük, hogy az utóbbi másfél évben mely miniszterek voltak azok, akik jól ellátták a feladatukat (Orbán Viktor szempontjából és nem feltétlenül társadalmi szempontból), akkor kettőt tudok kiemelni. Pintér Sándort, aki végül is leverte, letörte, és mindenfajta eszközökkel elérte, hogy az oktatásban uralkodó áldatlan állapotok ellenére, a tiltakozó tanárok megmaradjanak. Lázár János a másik, aki pedig azt az egy feladatot kapta, hogy meg kell fogni a pénzt. Ezt az akaratot Lázár végigverte a rendszeren. Rengeteg beruházást leállított. Ez a közös szereplés egy jelzés volt, hogy Lázár János jól teljesített. Orbán Viktortól kaphatott egy videót és egy kis vicces megemelést, hogy ki is vezeti, kormányozza az autót, amellyel felavatták a 83-as utat. Más miniszterek nem kapnak ilyen szereplési lehetőségeket. Részben azért, mert nyilván más a viszonyrendszerük Orbán Viktorral, részben pedig azért, mert annyira jó teljesítményt nem tudtak felmutatni. Itt gondolhatunk akár az EU-s pénzek megszerzésére és a gazdaság rendbetételére, amely területekért számos miniszter felel. Az ő teljesítményük hagy kivetnivalót mind Orbán Viktor, mind pedig a társadalom szempontjából. A miniszterelnök a jelek szerint, velük szemben meg van elégedve Lázár János munkájával. Az pedig már a magyar parlamentáris rendszer függvénye, hogy az alig számít, vajon a választók meg vannak-e elégedve vele, elég, ha Orbán Viktor igen, és maradhat miniszter.

Számomra ebben a videóban Lázár János túlságosan is erőltette azt a viccet, hogy neki kellene inkább vezetnie, azaz kormányoznia az autót. Ezek szerint ez még bőven belefér a viccbe?

Szerintem igen. Van egy előtörténetük. Ő volt a csúcsminiszter, Lázár János túlhatalmát követően lett az egész kormányzati struktúra sok-sok szereplő között szétosztva. 2014-et követően, de inkább 2015-'16-ban történt meg, és azóta sem tudott felemelkedni egy hozzá hasonlóan erős miniszter, sem intézményi szinten, sem politikailag. Ezért létezhet az a képzet, hogy mintha Lázár János a jobb keze lenne Orbán Viktornak. Amibe természetesen belejátszanak azok a hírek, amelyek a sajtón keresztül elérik a választókat, hogy Orbán Viktor ott aludt Lázár Jánosnál vagy a közös bográcsozásuk, amelynek van bulvárértéke, de mindig van mögöttük politikai számítás is. Orbán Viktor, ha valamiben jó, akkor az a politikai számítás – legalábbis belpolitikai viszonyok között.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom