Üzemanyagvásárlási bojkottot hirdetnek januárra

NVZS 2023. december 18. 07:30 2023. dec. 18. 07:30

Egy, a szokásostól eltérő országos akciót terveznek januárban: a lényeg az üzemanyag-vásárlás bojkottja egy hónapra, ami – az adóbevételek miatt – komoly érvágás lenne a kormánynak és a MOL-nak – mondta el portálunknak Herényi Károly. A volt MDF-es politikus leszögezte: „az ilyen társadalmi akciók tudják elindítani azt, hogy a társadalom ráébredjen, igenis van lehetőség és hatalom a kezében.” Mint mondta, meggyőződése, hogy mindig apró dolgokkal kell kezdeni, nem azzal, hogy meghirdetjük a rendszer megdöntését. „Merthogy a rendszer megdől magától is, ha hozzásegítjük”.

Évek óta vannak az aktuális Orbán-kormánnyal elégedetlen társadalmi rétegek részvételével, hol pártok, hol civil szervezetek, illetve szerveződések által szervezett és összefogott kisebb-nagyobb megmozdulások, ám ezek – talán az egyetlen, az internetadó elleni akción kívül – vajmi kevés eredményt értek és érnek el. És legfőképpen nem érik el a teljes társadalom ingerküszöbét, s rendre megmaradnak egyedi, elszigetelt demonstrációknak, még akkor is, ha a diákok és a tanárok által elindított megmozdulásokban esetenként nagyobb tömegek is részt vettek, s értek is el részeredményeket. A pártoknak még ez sem igen sikerül, noha az ember lépten-nyomon hallja, hogy az emberek mennyire elégedetlenek, kiváltképpen a megélhetési gondjaik növekedése miatt. 

Hogy ennek a sikertelenségnek mi lehet az oka? Herényi Károly szerint az, hogy kevésbé működnek a régi bevált módszerek, újakat és új hívószavakat kellene kitalálni arra, hogyan lehet bevonni minél szélesebb társadalmi rétegeket egy-egy akcióba. Konkrét példát is említett a Hírklikknek: szerveződnek a január 1-jétől a kormány által indokolatlan mértékben megemelt új jövedéki adószint elleni egyfajta fellépésre. 

Mint egyébként ismert, a kormány az Európai Unióra hivatkozva, literenként 41 forinttal megemelte január elsejei hatállyal az üzemanyagok árát, holott kisebb emelés is megfelelt volna az EU számára, ugyanis azt egy euróban megadott szinthez kellett igazítani, de a kormány trükközött a forint árfolyamával. 

Ennek apropóján gondolt ki Herényi Károly egy országos akciót azoknak, akiknek nem tetszik Orbán Viktor és a MOL gazdagodása: akik így éreznek, egy hónapon keresztül blokkolják a Mol-kutakat, ne vásároljon üzemanyagot. Szerinte, aki csak teheti, ez idő alatt váltson tömegközlekedési eszközre, illetve még decemberben tankolja tele az autóját az „olcsóbb” üzemanyaggal. Ez szerinte kemény leckét adna a MOL-nak, amely jelentős bevételtől esne el. És persze a költségvetés is nagyon megsínylene egy ilyen kiterjedt akció. 

Az ilyen akciók nagyon előmozdíthatják a társadalmi ügyeket – vélekedett a volt MDF-es politikus, leszögezve: nem arra kell ösztönözni a tiltakozókat, hogy menjenek a parlament elé meghallgatni mindenféle beszédeket, hanem aktivitásra, arra, hogy váljanak a történések részeivé és ezáltal rádöbbenjenek arra, hogy nekik köszönhető az akció maga. Ezzel elindulhat egy olyan társadalmi mozgalom, amellyel aktivizálni lehet a magyar társadalom sokaságát. „Ilyen akciók tudják elindítani azt, hogy a társadalom ráébredjen, igenis van lehetőség és hatalom a kezében” – véli Herényi, akinek meggyőződése, hogy ennek lenne hatása. 

Megkérdeztük, kik a szervezőtársai ebben az akcióban. Elmondta, hogy többek benne vannak, de nem kapott felhatalmazást arra, hogy mások nevét is megemlítse. Az akciót egyébként egy-két ember is elindíthatja – jegyezte meg. „Meggyőződésem, hogy mindig apró dolgokkal kell kezdeni, nem azzal, hogy meghirdetjük a rendszer megdöntését. Merthogy a rendszer megdől magától is, ha hozzásegítjük” – szögezte le végül.

(Itt olvashatnak az üzemanyagokra rakódó adóterhekről, Itt pedig arról, hogyan trükközik a kormány, s mennyit és hogyan kaszál az állam, illetve itt a MOL nyereségességéről.)