Üzenet Orbánnak: nem landolhat korrupt vezetők és családtagjaik zsebében az adófizetők pénze

HírKlikk 2020. július 10. 06:58 2020. júl. 10. 06:58

Az Európai Uniót nem pusztán a konszenzus jellemzi, hanem a viták is – így adta értésre Michael Roth német Európa-ügyi miniszter, hogy nehéz lesz megállapodni az uniós kifizetéseket a jogállamhoz kapcsoló rendelettervezetről.

A témát csütörtökön tűzte napirendjére az Európai Parlament, ahol Roth a soros uniós elnökség nevében megerősítette: a jogszabályi javaslat az EU következő hétéves költségvetéséhez kapcsolódik, amelyben minden mindennel összefügg. Vagyis a jogállami feltételrendszer része lesz a támogatások összegéről, elköltésük módjáról és szabályairól, a tagállami hozzájárulásokról jövő hétvégén kezdődő alkudozásnak, amikor az állam- és kormányfők Brüsszelben összeülnek – írja a Népszava.

A csütörtöki plenáris vitában több EP-képviselő kifejtette, hogy a parlament nem fogja hozzájárulását adni egy olyan csomaghoz, amelyből hiányzik a közösségi forrásokat a jogállam tiszteletben tartásához kötő rendelet.

Az osztrák néppárti Othmar Karas azt mondta, szégyen, hogy a tagállamok nem tudnak dűlőre jutni a már két éve előttük fekvő rendelettervezetről, a német zöldpárti Daniel Freund meg a berlini kormányra mutogatott, amiért szemet huny Orbán Viktor viselt dolgai fölött.

Többen azt hangsúlyozták, hogy az európai adófizetők pénze nem landolhat korrupt állami vezetők és családtagjaik, valamint barátaik zsebében. 

Forrás: Népszava