V21: a hatalmi terjeszkedés a tudomány és a kultúra fellegvárait is elérte

HírKlikk 2019. június 20. 09:09 2019. jún. 20. 09:09

A V21 Csoport tiltakozik az MTA kutatóintézeteinek államosítása, az Országos Széchényi Könyvtár kilakoltatása, az 1956-os Intézet áthelyezése - múltunk és jelenünk erőszakos átírása ellen! Álláspontjuk szerint a tudás a legfontosabb nemzeti erőforrásunk, az oktatás, a kutatás, az emlékezet intézményeinek leépítése és eltorzítása a jövőnket fenyegeti.

A V21 Csoport közleménye szerint az oktatás megnyomorítása után a hatalmi terjeszkedés idén a tudomány és a kultúra fellegvárait is elérte. Úgy vélik, hogy a nagy múltú Magyar Tudományos Akadémia kutatói hálózatát kormányzati parancsnokság alá akarják helyezni.

„A kutatói függetlenség korlátozása maradandóan károsíthatja a magyar szellemi erőforrásokat. Az Országos Széchényi Könyvtár kilakoltatása a várból nemzeti művelődésünk egyik legfontosabb tárhelyét fenyegeti. A Kilián Laktanya nem alkalmas az értékes iratanyag őrzésére és karbantartására.”

A Balázs Péter és Bod Péter Ákos által jegyzett közlemény szerint Orbánék célzatos emlékezetpolitikája is kizárólag aktuálpolitikai célokat szolgál. Hamis emlékművek állítása és rossz üzenetű köztéri szobrok restaurálása nem a magyar történelmi értékek megbecsüléséről szól, hanem a Fidesz-éra megörökítését szolgálja. Az 1956-os Intézet és vele együtt a forradalom számos írásos és szóbeli dokumentumának a kisajátítása és más intézményhez telepítése mögött az egyoldalú és aktualizáló történelem-magyarázat állhat.

„’Csend és kiáltás’ című vitairatunkban rámutattunk, hogy az Orbán-rendszer rombolja a demokratikus intézményeket, kiűzi az egészséges versenyt mind a politikából, mind a gazdaságból. Az ország gyarapítása helyett a cél egy szűk csoport korlátlan hatalma és szemérmetlen gazdagodása.”

A V21 Csoport szerint az őszi önkormányzati választások újabb politikai esélyt kínálnak arra, hogy a választópolgárok felemeljék szavukat Magyarország perifériára szorítása ellen. Álláspontjuk szerint minden településen, falvakban és városokban egyaránt olyan ellenzéki jelölt mögé célszerű felsorakozni, aki képes szembeszállni a kormány hatalmi gőgjével és nemzetrontó politikájával. A Fidesz törekvéseit akkor lehet társadalmi kontroll alá helyezni, ha az ellenzéki pártok mindenütt alkalmas és politikailag is fajsúlyos közös jelöltet állítanak.

Forrás: Hírklikk