Vagyonkimentésre készülne Orbán?

NVZS 2019. február 11. 13:44 2019. feb. 11. 13:44

„Nagyon könnyen el tudom képzelni, hogy ez az egész annak az előkészítése, milyen úton-módon menekítsék legálisan külföldre az összeharácsolt vagyonokat, illetve hogy megnehezítsék a majdani kormányváltás utáni elszámoltatást, a vagyon visszaszerzését” – ez Bodnár Zoltán, korábbi jegybanki alelnök véleménye az Orbán évértékelőjében elhangzott egyik „feladatról”. Mindezt pedig nemzeti mázzal leöntött köntösbe burkolta.

Orbán Viktor vasárnapi évértékelőjében a több között arról is beszélt, hogy történelmi feladat vár a magyar vállalkozókra: minél jelentősebb befektetéseket kell végrehajtaniuk külföldön, hogy az abból kitermelt nyereséget hazahozva ellensúlyozzák a nálunk megtelepedett külföldi cégek által kivitt profitot. Hozzátette, hogy ehhez legalább tíz év kell.

Nem lehet-e a cél vagyonkimentés? Esetleg vagyonátruházás? Netán a vagyon tisztára mosása? Erről kérdeztünk egy szakértőt.

„Mélyebb értelme ennek a gondolatmenetnek az lehet, hogy megnehezítsék a leendő kormányváltás után az elszámoltatást, illetve az összeharácsolt vagyon visszaszerzését” – reagált a kérdésre Bodnár Zoltán.

Emlékeztetett arra, hogy több formájának már tanúi is lehetünk: Mészáros Lőrinc nem véletlenül viszi tőzsdére cégei egy részét, gondolkodik nemzetközi kibocsátásban, hiszen ha jelentős külföldi részvétel van egy hazai cégben, illetve az külföldi tőzsdén is jelen van, már „más szintre kell helyezni minden olyan intézkedést, amely az összeharácsolt vagyon valamilyen formában történő visszaszerzésére irányul, s minimum bonyolultabbá teszi azt”. 

Ráadásul ez egy transzparens, jogilag tiszta és körbebástyázott, megkérdőjelezhetetlen módszere lehet annak, hogy a harácsolt vagyonuk egy részét kivigyék az országból – ismerte el Bodnár. Hozzáfűzte: „Könnyen ki lehet találni, hogy egy kormányváltás után hogyan alakul majd ezeknek a cégeknek, befektetéseknek a tulajdonosi struktúrája”.

Mindez pedig egy nemzeti mázzal leöntött gondolatmenetben lett elbújtatva. „Eleve egy nagyon ostoba, primitív és demagóg duma az, amikor valaki arról beszél, hogy az országból viszik ki az osztalékot, kiváltképpen egy olyan ember részéről az, aki 9 százalékos nyereségadót ad a multiknak, s hagyja, hogy komoly profitot termeljenek szerény adóteherrel” – szögezte le Bodnár, aki szerint arról rendre elfelejtenek Orbánék szót ejteni, hogy ezek a külföldi cégek nagyon sok pénzt fektettek be az országban, munkahelyeket teremtettek, s komoly adó- és járulékbevétellel járulnak a költségvetés bevételi oldalához, az adókedvezmények mellett is. Osztalékot pedig kivesz Mészáros Lőrinc és Tiborcz István is – tette hozzá.

Az pedig végképp sületlenség – véli –, hogy az új magyar oligarchák által a külföldön végrehajtott-végrehajtandó közvetlen tőkebefektetésekből termelt nyereség akár csak a közelébe jutna a Magyarországon megtelepedett külföldi cégek által termelt és az országból kivitt nyereséghez, nemhogy képes lenne ellensúlyozni az összeget.