Vajda Zoltán: megvárja a választást a Fidesz, és súlyos megszorítások jöhetnek

HírKlikk 2024. április 13. 07:15 2024. ápr. 13. 07:15

Bődületes butaság tavasszal elfogadni költségvetést, minden európai kultúrállam az év végén teszi ezt, nálunk is így volt 2010-ig, a szocialista kormányok idején, de még a Fidesznél is – mondta a KlikkTV Mélyvíz című műsorában Vajda Zoltán, az országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista elnöke. Rámutatott, a kormány önkorrekciós képessége minimális, kellett valamilyen indok, amellyel most igazolni tudják, hogy miért térnek vissza a régi rendhez. Azzal, hogy kitalálták, megvárják az amerikai elnökválasztást, csak indokot akartak mondani, a lényeg, hogy visszavezettek a helyes útra – tette hozzá. „A pontos indoklás az volt, hogy ha Trump elhozza a világbékét, akkor már nem háborús költségvetést kell csinálniuk.”

Vajda Zoltán emlékeztetett, a Kormányinfón bevallották azt is, hogy majdnem 700 milliárdos a megszorítás lesz, bár ezt a szót kínosan kerülik. A beruházások átütemezéséről beszélnek, de nemcsak az idei évre tervezettekről, hanem már 2026-osokról is – tette hozzá.

Április eleje van, egy negyedévi adatot tudunk és összeomlott a költségvetés 

Ezzel a 700 milliárdos megszorítással is még bő 1000 milliárdos megszorítást kell keresniük a költségvetésben, hogy a megemelt hiánycélt tudják teljesíteni – mondta Vajda Zoltán, aki ezt az összeget lefordította az emberek számára is. „Minden magyar állampolgárnak több mint 100 ezer forintot kell valahol találnia, hogy a költségvetés egyensúlyban legyen. Vagy a zsebéből kivenni vagy nem beletenni.”

Az MSZP-s politikus figyelmeztetett, 700 milliárdos beruházás-megvonás történik, miközben a repülőtér megvásárlásáról nem tettek le, illetve a mini- vagy maxi- Dubaj beruházásról sem. „Ez sok százmilliárdos közvetlen állami szerepvállalás azon túl, hogy egy budapesti, szuper helyen lévő telket odaadunk egy magánberuházásnak, sőt infrastruktúrát is adunk neki azzal, hogy a reptérrel összeköti ezt a rákosrendezői területet.”

Mit érnek el a 700 milliárddal?

Szinte biztos vagyok benne, hogy a fideszes kollégák megvárják a június 9-i választást, és azt követően a második félévben bődületes megszorítások várnak ránk – jelentette ki Vajda Zoltán. „Bár ők nem megszorításnak hívják, a különadóval elmentek a határig, de nagyon kreatívak, és találnak még ilyeneket. De a különadó is olyan, hogy a végén a fogyasztó fizeti meg, csak nem átlátható módon.”

A szocialista politikus elmondta, a magas hiány egyik oka a kamatkiadás volt, amelyet az állampapírok után kellett fizetni. „Nagyjából 1500 milliárd forinttal több kamatot kellett fizetni, mint amit akkor kellene, ha a piacnak bizalma lenne a kormány iránt. Ezt a bizalmatlanságot magasabb kamattal lehet ellensúlyozni. Minden magyar ember 150 ezer forinttal több kamatot fizet az állampapír után, pedig lehetne olyan kormány is, amely alacsonyabb árfolyamon, alacsonyabb kamattal adna állampapírt, mert bíznak benne a befektetők.”

Az infláció szét lett verve

Az infláció most a céltartomány környékén van, de azt ne felejtsük el, hogy a múltbéli magas infláció benne maradt az árakban, arra pakolódik egy kisebb szám – magyarázta Vajda Zoltán. „Az ezer forintos tejföl ára nem fog visszamenni 600-ra, amennyi volt másfél-két évvel ezelőtt.”

A Matolcsy György MNB-elnök, Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter és Varga Mihály pénzügyminiszter között zajló nyilvános háborút érintve rámutatott, az infláció elleni küzdelem elsősorban az MNB feladata, de a belső harcokban arról beszélnek, mintha a kormány győzte volna le.

Megmaradhat az infláció öt százalék körül, de az unió országai közül bőven kilógunk – tette hozzá Vajda Zoltán. „A régiót kell nézni, a csehek, a lengyelek – ahol nincs euró – bőven alatta vannak, mellette a fogyasztás Magyarországon alacsony, az áfabevételek nem teljesülnek. Az emberek nem bíznak a jövőben, nem bíznak abban, hogy jobban fognak élni holnap, mint ma, és nem mernek annyit fogyasztani, ezért magas az infláció.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.

 

Forrás: Hírklikk