Vajon Szijjártó igazat mond? Vagy nem?

HírKlikk 2019. december 9. 19:00 2019. dec. 9. 19:00

„Őszintén szólva, nagy megtiszteltetés számunkra, hogy úgy ábrázolnak minket, mint akik meg tudják változtatni az amerikai elnök nézeteit. Megtiszteltetésnek tekinthető, de attól tartok, távol áll a valóságtól” – reagált Szijjártó Péter, aki a Washington Examinernek  nyilatkozva, cáfolta, hogy Orbán Viktor bátorította volna Donald Trumpot, hogy negatívan szemlélje Ukrajnát. Szijjártó kinevette és megkérdőjelezte a felmentési eljárás egyik kulcsfontosságú tanújának hitelességét. 

Az impeachment-eljárásban ugyanis George Kent, a külügyminisztérium Európával foglalkozó egyik vezető tisztségviselője vallomásában azt mondta, hogy Orbán hozzájárult Trump Ukrajnáról szóló negatív nézeteinek kialakulásához. Kent elmondta: Orbán Putyin véleményét visszhangozta, amikor Volodymyr Zelensky ukrán elnököt „a korrupció rabjaként” írta le. 

A magyar külgazdasági és külügyminiszter erre egyenesen kijelentette, hogy Kent ebben a vonatkozásban „nem szavahihető, egyszerűen azért, mert nem volt ott – én ott voltam, ő nem”. 

Kent vallomása fellebbentette a függönyt Orbán Ukrajnával szembeni ellenségességéről, amelyet alig észleltek az Egyesült Államokban, pedig fontos az amerikai és európai diplomaták számára –  írta a szerző, aki ismertette, hogy az ukrán felsőoktatási törvény miatt alakult ki ez a z ellenségeskedés. Felidézte azt is, hogy Magyarország miként akadályozza Ukrajna közeledését a NATO-hoz. Kent a meghallgatáson egyebek között kifejtette: „Orbán viszálya Ukrajnával – véleményem szerint – Orbán nagyobb Magyarországról alkotott víziójából fakad”. 

Szólt arról, hogy az osztrák-magyar birodalom széthullása óta, sok magyar él kisebbségben a szomszédos országokban, és „ez a nagyobb Magyarország téma Orbán napirendjének élén áll”.  Ezért használja fel ezt arra, hogy akadályozza Ukrajna részvételét a NATO miniszteri és magasabb szintű találkozóin. 

Kent azt is mondta az október 15-i meghallgatáson, hogy a magyar miniszterelnök a Trumppal való találkozón „személyében” is támadta Zelenskyt. „Orbán és Putyin egyaránt sok rosszat mondott Ukrajnáról, és mindketten „az oligarchák rabjának” minősítették Zelenskyt. 

A cikk idézte egy másik NATO-tagállam egy tisztségviselőjét, aki szorosan nyomon követi az ukrajnai fejleményeket, és úgy vélekedett, hogy Kent szavahihetőbb Szijjártónál. Az illető szerint, a magyar kormány nem nevezhető Ukrajna támogatójának. „Ha minden ország túszul ejtené a NATO-t a kétoldalú nézeteltérésben, a szervezet elveszítené egész koncepcióját és hatékonyságát” – mondta az illető. 

Szijjártó nyilatkozatában fenntartotta, hogy Orbán Viktor felhagy Ukrajna NATO-részvételének akadályozásával, amint Zelensky visszavonja a vitatott törvényt. „Nagy reményeket fűztünk és fűzünk Zelenskyhez, mert továbbra is úgy gondoljuk, hogy változtathat a játékon, és szorítunk neki, hogy sikerrel járjon” – mondta a magyar külügyminiszter.

 
Forrás: Hírklikk