Vakcinaigazolvány

Bánó András 2021. április 20. 17:12 2021. ápr. 20. 17:12

Na, majd most kiderül, mire is lesz jó az az igazolvány, ami az én címemre is megérkezett, és bizonyítja, hogy beoltottak koronavírus ellen. Nem vakcinaigazolvány a neve, ahogy korábban lehetett sejteni, hanem védettségi igazolvány, alatta angolul is olvasható: Immunity certificate.

Túl azon, hogy már a cím sem stimmel, mert Müller Cecíliától kezdve Szlávik Jánoson át minden valamirevaló infektológusig azt lehetett hallani, hogy az első oltás csak az első lépés, az igazi védettség minimum két héttel a második oltás után alakul ki. Tehát mégis inkább vakcina igazolványnak kellene hívni, mert azt valóban igazolja, hogy kaptam vakcinát.

Azt, hogy vajon mire használható majd – ahogy Gulyás Gergelytől tudjuk – a kormány később fogja meghatározni. Egy biztos: külföldre nem tudok majd utazni vele. Hogy miért? Hát azért, mert nem olvasható ki belőle (még a QR kódra kattintva sem), hogy milyen vakcinával oltottak be. Mondhatom például a lengyel-cseh határon, hogy én milyet kaptam, hogyan tudom bizonyítani, hogy nem oroszt vagy kínait? Akit ugyanis ezzel a két vakcinával oltottak, annak a védettségét a ma érvényes szabályok szerint nem fogadják el Lengyelországban, hiába két jó barát a lengyel és a magyar. Arról már nem is beszélve, hogy ha nem kelet, hanem nyugat felé venném az irányt, mit kezdhetnék az igazolvánnyal fenti okok miatt Nickelsdorfnál?

Miután az igazolvány kiállítói mindent tudnak rólam, (olvasható nevem, útlevél számom és a személyi igazolvány számom is) miért hallgatják el, hogy az első oltáskor mi volt az injekciós tűben?

Az sem derül ki, ha végignézem a szép kis plasztikkártyán a feliratokat, hogy meddig érvényes ez a védettségi igazolvány? Ezt a dátumot miért nem tüntették fel? Leírják a kártya hátán, hogy csak útlevéllel, vagy személyi igazolvánnyal együtt érvényes. Akkor azzal az okmánnyal használjam inkább, amelynek érvényessége később jár le?

Ki fog majd válaszolni ezekre a kérdésekre?