Vakcinakáosz: csődöt mondott a kormány járványkommunikációja

Harkai Péter 2020. december 10. 17:35 2020. dec. 10. 17:35

Teljesen új szakmai kommunikáció szükséges az egészségügyben, nemzeti konzultációt pedig már régen az oltással kapcsolatos tudnivalókról kellett volna indítani és nem mondvacsinált alibitémákról tízmilliárdokért – reagált Szijjártó mai szavaira az MSZP egészségügyi szakpolitikusa.

Leghamarabb a Pfizer vakcinája kaphatja meg a magyar hatóságok engedélyét, közölte Szijjártó Péter csütörtökön a külügyi bizottságban tartott éves meghallgatásán, hozzátéve: a német-amerikai vakcina engedélyezése már az év végén megtörténhet. Megtudhattuk továbbá, hogy „nyugaton jelenleg öt vakcinafejlesztési projekt fut, hazánk pedig 17,5 millió darabot kötött le”, de ezzel párhuzamosan „magyar kormány három kínai gyártóval áll kapcsolatban, a szükséges dokumentáció innen is néhány napon belül megérkezik. Magyar szakemberek eközben Oroszországban jártak, ahol megnézték, hogy áll az ottani vakcinafejlesztés.” Szerinte december végére már rendelkezésre is állnak az oltóanyagok, mindenesetre ő lekötött 17,5 millió adagot.

Alig 48 órával ezelőtt Müller Cecília tiszti főorvos még azt közölte, hogy csak engedéllyel rendelkező vakcinával lehet elkezdeni a koronavírus elleni védekezést, ettől viszont még messze járunk. Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter egy nappal korábban még merészebbet húzott: közölte, hogy mi, magyarok is beszállhatunk az orosz Szputnyik vakcina klinikai vizsgálatába, aminek a próbaoltását Putyinék már e héten megkezdik 2 millió alanyon.

A finoman szólva is eklektikus kormányzati kinyilatkozások járványhelyzet idején a legkevésbé sem szolgálják a közvélemény megnyugtatását, nemhogy a védőoltásokkal szembeni bizalmat. Ez utóbbiról próbáltunk szakmai háttérinformációt kapni Kökény Mihály volt egészségügyi minisztertől, aki arra a kérdésre, hogy eltekinthetnek-e a mihamarabbi használhatóság érdekében a gyógyszerhatósági vizsgálattól, válaszában határozott „nem”-mel reagált, legalábbis az orosz „csodavakcina” esetében. Azt pedig végképp nem érti, hogy Szijjártó Péter mire alapozva közli tényként 17 millió adag lekötését, amikor azt sem lehet még pontosan tudni, hogy milyen területi elosztást határoz meg az Európai Unió. Külügyminiszterként pedig tisztában kell lennie azzal a ténnyel, hogy milyen módon kerülhet egy gyógyszer – jelen esetben vakcina – alkalmazása az unión belül: „ezeket a szabályokat nagyon szigorúan be kell tartani s miután a gyártó cég eleget tett az egészségügyi előírásoknak, ezekről egy részletes dokumentáció készül, amit be kell nyújtani az illetékes hatóságnak s ennek döntése alapján kerülhetnek forgalomba”, itt tehát szóba sem jöhet egy még kísérleti stádiumban lévő anyag. 

A helyzet azonban korántsem ilyen egyszerű, mivel a zavarkeltést fokozza egy pár napja meghozott kormányrendelet, ami szerint, ha egy gyógyszert vagy védőoltást az unióban vagy az európai gazdasági társaság egy másik országában már forgalmaznak, akkor ezt Magyarországnak már nem kell vizsgálnia. „Ez nyilván arról szól, hogy soron kívül juthassunk Pfizer-vakcinához, de arról már nem szól, hogy a cégnek hol volna olyan rejtett tartaléka, amit külön Magyarország részére tart fenn egy titkos kamrában. Az unió ugyanis lakosságarányosan határozza meg az országoknak juttatandó oltóanyag mennyiségét. Nekem inkább úgy tűnik, hogy versenyfutás zajlik annak érdekében, hogy mindegy, hogy milyen, de valamilyen felmutatható vakcina legyen, aztán a továbbiakat majd meglátjuk – nagyjából ez jellemzi a kormány politikai látványkonyháját, amit a közönség elé tud tolni”.  

Kökény Mihály szerint a kormány láthatóan a határokat feszegeti, hátha az uniós leosztás megkerülésével juthat jelentős mennyiségű oltóanyaghoz, ebből is fakadhat, hogy egyszer 12, egyszer 17 milliónál is több adagról beszélnek. Az világosan látszik, teszi hozzá, hogy mintha már kevésbé lenne szó az orosz vakcináról, holott pár napja maga Kásler miniszter jelentette be, hogy 3-5000 adag tesztelését hirdette meg, amire magyar állampolgárok vállalkozhatnak: „azóta talán szóltak neki, hogy ez nem egészen eukonform, ráadásul az orosz vakcina dokumentumanyagát eddig egyetlen arra hivatott nemzetközi laboratórium sem hitelesítette”. 

Az nem kérdés, hogy a gyorsaság fontos és életeket ment, de a biztonság figyelmen kívül hagyása elengedhetetlen, ami ellenkező esetben beláthatatlan károkat okozhat, márpedig akárcsak a kormány egész járványügyi kommunikációjában, a zűrzavar most is tetten érhető. Ráadásul a magyar emberek bizalma a vakcinák iránt amúgy is csekély, amit a legkevésbé sem segít a naponta változó hitelességgel prezentált tájékoztatás, amikor egyik nap ezt mondja a tiszti főorvos, másik nap az ellenkezőjét a külügyminiszter, egyik nap még nem lehet választani az oltóanyagok közül, rá három órával már lehet, de még nincs miből. 

„Járványkommunikáció területén teljesen hiteltelen, amit csinálnak, egy független és szakértői tájékoztatásra lenne szükség, akár az MTA vagy egyéb, a hitelességét még megőrzött szervezet felkérésével, akik részletesen és érthetően képesek elmondani, hogy mire, hogyan, mivel kellene felkészülni” – állítja határozottan az egészségügyi szakpolitikus. Emlékeztet arra a miniszterelnöki kinyilatkozásra, hogy 13 000 oltópontot létesítenek, amiből pillanatnyilag négyről tudunk Budapesten, azok is kórházakba tervezve, amiknek nem is ez a feladatuk, de „hol van a többi? Milyen logisztika alapján? Kik állnak rendelkezésre szakemberként?” Példaként hozza fel Németországot, ahol bár a vakcina még nem áll rendelkezésre, de az már tudott, hogy már régen és nagy számban kijelölték az oltópontokat, természetesen a háziorvosok, az egészségügyi intézmények bevonásával, jelentős számban felállítottak mobil oltópontokat, már most rendelkezésre állnak a könnyűszerkezetes épületek, sátrak, kidolgozták a speciális szállítási, tárolási körülményeket a több millió oltás zökkenőmentes lebonyolítására – készen áll a teljes logisztika. 

„Mit tudunk minderről itthon? Kik, milyen értesítést kapnak? Hova, hogyan lehet eljutni? Ezekre kellene használni a kirendelt katonaságot és nem a kórházak ki tudja mitől való védelmére és ez a szakember feladata kellene, hogy legyen. Az utóbbi időben a járvány elleni védekezés rendvédelmi kontroll alatt működik, az operatív törzs és egyéb kapcsolt részei a Belügyminisztérium alá tartoznak, amint történt ez nemrég a kórházakkal is, nem titok, hogy mindebben az EMMI és az egészségügyi államtitkárságok alárendelt szerepet játszanak, az országos tiszti főorvos nyilvánvalóan egy valahol már láttamozott kommunikációt prezentál. Mi még itt tartunk, ahelyett, hogy egy jól átgondolt, társadalmi célú reklámkampány tudatná az emberekkel az óriásplakátokon, a levelesládájukban, hogy mit kell tenniük, milyen módon és beosztással, ha elérkezik több millió ember számára a beoltás időszaka – ha elérkezik. Ez lenne az elvárható és valódi nemzeti konzultáció” – nyilatkozta Kökény Mihály, az MSZP volt egészségügyi minisztere a Hírklikk megkeresésére.