Van esélye a négynapos munkahétnek Magyarországon?

HírKlikk 2021. január 21. 05:30 2021. jan. 21. 05:30

Nemzetközi összehasonlításban viszonylag sokat dolgoznak a magyarok. Az MTA-ELTE Lendület Új Vízió Kutatócsoportja mégis azt kutatja, csökkenhet-e itthon a munkaidő, lehet-e négy napos munkahét. Elkezdődött volna a változás? – tette fel a kérdést a Blikk Antal Miklósnak, a csoport vezetőjének.

Antal Miklós a lapnak elmondta, hogy nemzetközi szinten azt látják, a munkaadók nyitottabbak ebben a kérdésben, mint korábban. A magyar helyzetet még nem ismerik, a kutatás elején tartanak.

A kutatás eddigi eredménye szerint a járvány miatt nem lett több szabadidejük az embereknek. Sok home office-os dolgozó azt érzi, hogy valahová elvész az a napi másfél-két óra. Hogy ennyivel több munkájuk van, vagy csak összemosódik a munka és a privát szféra, azaz úgymond kifolyik a kezük közül az idő, erre is keresik a válaszokat.

„Egy gépsoron dolgozó alkalmazott teljesítményét nem lehet akármeddig növelni. Ha viszont például robotokkal automatizálják a gyártást és csak a gépek felügyelete igényli az emberi jelenlétet, miért ne csökkenhetne az ő munkaidejük is a jövőben" – tett hozzá. 

Forrás: Blikk