Van mód visszaszerezni Mészárostól az állami támogatást!

HírKlikk 2020. január 25. 19:27 2020. jan. 25. 19:27

Ha az állam bezárja a Mátrai Erőművet kiszolgáló lignitbányákat, félő, hogy a rekultivációra költött állami pénzt is Mészáros Lőrinc érdekeltségei zsebelhetik majd be. A Mészárosnak nyújtott tiltott állami támogatást azonban vissza lehet követelni – mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a Klubrádióban.

Hangsúlyozta: több ezer ember munkahelyéről van szó, ezért az erőmű és a kapcsolódó vállalatok ügyével mindenképpen foglalkozni kell.

Elmondta: minden olyan kártételt, amit Mészáros Lőrinc az erőműnél előidézett, és minden állami előnyt, amivel ő gazdagodhatott, tiltott állami támogatás címén vissza lehet követelni.

„Ezeket mind-mind vissza lehet követelni, és azzal a természeti károkat is helyreállítani, s azoknak a költségét is behajtani”

– mondta.

Felidézte: az állam meg nem nevezett vételár fejében vásárolta vissza Mészáros Lőrinc részesedését az erőműben.

„Azt gondoltuk, azért, mert veszteséges a termelés.” De közben a kormány nyilatkozataiból az látszik valószínűnek, hogy a lignit-alapanyagú energia-előállítást a következő hét éves uniós költségvetési ciklus alatt az EU törekvéseivel összhangban felszámolja, „de nem azért, hogy annyira védeni akarja a környezetet, csak ebben is üzletet lát” – mondta a pártelnök.

A bányabezárás miatt, az erőmű tulajdonosának óriási rekultivációs és hulladékelhelyezési költségei keletkeznek. Ezért „azonnal kiugrik Mészáros Lőrinc a tulajdonosi körből a Mátrai Erőműnél, rátestálja az államra (…)  úgy, hogy ő a hasznot kivette már”. Mégpedig az elmúlt években több milliárd forintot, s „a költségeket most az adófizetőknek kell állni”.

Tóth elmondta: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivataltól közérdekű adatigénylés során kapott adatokból kiderült: a bánya bezárásának költségeire a bánya működtetőjének 2 milliárd forintnyi bányabezárási biztosítékot kellett bankgaranciában letennie. Ez a törvényi maximum, ennél több biztosítékot nem kérhetnek el.

„De tudjuk, hogy ennél sokkal többe fog kerülni” a bezárás, ráadásul nem egy, hanem két bányáról van szó, ahol évtizedek óta nagy volumenű kitermelés folyik. „A költségek ennél sokkal magasabbra rúgnak” – hangsúlyozta.

„Nem tartom azt kizártnak, hogy a rekultivációnál Mészáros Lőrinc építőipari cégei megjelennek, az állami pénzt pedig bezsebelik, holott nekik kellett volna a rekultivációs költségeket bevállalni tulajdonosként – hiszen a tulajdonost terheli ez a kötelezettség”

– mondta.

Arra a felvetésre, hogy most ötletet adhatott Mészárosnak, nevetve azt felelte: „Nem. Higgye el, erre már régóta készülnek, éppen ezért kell 2022-ben kormányváltás”.

Felvetette, hogy akár tiltott állami támogatásként fogja visszakövetelni „azt az állam által nyújtott előnyt, amelyből Mészáros Lőrinc részesült, hiszen erre van lehetőség.” – jelentette ki.