Van zsákodban minden jó?

Dr. Dávid Ferenc       2020. november 29. 09:30 2020. nov. 29. 09:30

Én is azt szeretném, ha korlátozás nélkül ünnepelhetnénk, de köztudott, hogy ez alapvetően nem rajtunk múlik.

Orbán Viktor kormányfő képével ellátott kormányzati poszt alá csak annyit írtak, „Szeretnénk, ha mindenki korlátozás nélkül tudna találkozni karácsonykor. A kormány 8-10 nap múlva hoz erről döntést."

Én is azt szeretném, ha korlátozás nélkül ünnepelhetnénk, de köztudott, hogy ez alapvetően nem rajtunk múlik. A gyilkos vírus fogja ugyanis eldönteni, hogy milyen lesz december utolsó hete, meg az azt követő időszak. Napjainkban a járvány hevesen tombol Magyarországon, napról-napra többen betegednek meg és sajnos a halálesetek száma is egyre nő.

A kormányfő nem régen azt mondta a „királyi” rádióban, hogy a „kórházakban nem látok biztató jeleket”. Mi sem látunk, és a szakemberek sem túl optimisták, ezért aztán nem igazán értem a miniszterelnök karácsonyra vonatkozó ígéretét. 

Orbán rövid üzenete szerint, Mikulás után dönt a kormány a további lépésekről. Szavai azt sejtetik, hogy akár lazításra is számíthatunk. Jó lenne tudni, mire alapozza kedvező prognózisát. A korlátozás nélküli találkozás lehetősége persze vonzónak tűnik, de ennek megvalósítása szinte lehetetlen. Gondoljunk csak arra, hogy a külföldről az ünnepekre hazatérő magyar munkavállalók sokasága esetében miként értelmezhetők a kormányfő szavai. Azt sem tudom, hogy az idősotthonokban gondozottak tízezrei hogyan fognak találkozni szeretteikkel. Ugyanez vonatkozik a kórházakban lévők sokaságára is. Nekik nem lesz, nem lehet családi körben eltöltött karácsonyuk. Érteni vélem, hogy meg akarja nyugtatni az ország népét, de nem tartom szerencsésnek a hamis illúziók keltését. Azt is nagyon furcsállom, hogy az egészségügy (és a járvány elleni küzdelem) már a Belügyminisztérium hatáskörébe tartozik. Odáig rendben, hogy Kásler Miklóst „lefokozták”, de talán mindannyian jobban járnánk, ha egy talpraesett és kommunikálni is tudó orvosprofesszort nevezne ki helyette a tárca élére. Pintér tábornokkal semmi gondom, de ismeretem szerint, jogi végzettséggel rendelkezik, nem orvosival.

Néhány nappal ezelőtt az országosan ismert toxikológus (és mentőorvos) úgy nyilatkozott, hogy felelőtlen volt az az ígéret, hogy „mindenkit meggyógyítanak”. Sajnos ezt az állítást a halottak ezrei cáfolják. Zacher doktor szerint célszerű lenne a plázák bezárása is, majd mondókáját azzal zárta, hogy „szerintem felejtsük el ezt az idei karácsonyt, azért, hogy legyen jövőre karácsony. Hogy ne arról szóljon a történet, hogy azokat gyászoljuk, akik azért mennek el, mert nem tartjuk be a szabályokat, mert azért látni ilyet. (…)”. Most akkor milyen karácsonyunk lesz?!

Merkel kancellár november 26-án úgy ítélte meg, hogy nem csak a karácsony, hanem a szilveszter is másmilyen lesz, mint eddig. Elmaradnak a tűzijátékok, utcai fesztiválok, tömegrendezvények. Szerinte fel kell függeszteni a sí-turizmust is. A német szövetségi kormány igyekszik megállapodásra jutni az európai uniós társországokkal valamennyi síterep lezárásáról. Tudom, hogy nekünk sem Európa, sem Németország nem parancsol, de azért néha érdemes rájuk figyelni.

Visszatérve a szombaton közzétett kormányzati posztra. A fajsúlyos miniszterelnöki bejelentések helye nem a Facebook, hanem a közszolgálati rádió és televízió. Alkalmas lehet erre persze a Parlament épületének plenáris ülésterme, bármennyire is unja a kormányfő az ellenzéki képviselők kérdéseit. Az sem ártana, ha nem tőmondatokban fogalmazna, hanem részletesen megindokolná az egyes elképzeléseket és intézkedéseket.

És, hogy mit kérek Mikulásra? Egy gyors miniszter- (és államtitkár) cserét az Emberi Erőforrások Minisztériumának élén. Olyan nagy kívánság ez?