Vance: Trump odaadná a megszállt ukrán területeket Oroszországnak

HírKlikk 2024. szeptember 14. 16:40 2024. szept. 14. 16:40

JD Vance, Donald Trump alelnökjelöltje megerősítette, ami eddig is sejthető volt: Trump (Orbán Viktor által is gyakran visszhangzott) kijelentése, hogy „egy nap alatt” békét teremtene az ukrajnai háborúban, lényegében a megtámadott ország feladását jelentené és egybevág azzal a „béketervvel”, amelyet már Putyin elnök is megfogalmazott.

A New York Times szerint Vance egy televíziós interjúban a kérdésre, hogyan vetne véget Trump a háborúnak, ha megválasztják, kijelentette: „Az elnök leül majd az oroszokkal, az ukránokkal és az európaiakkal és felszólítja azokat: állapodjanak meg arról, milyen legyen egy békés rendezés.

Ez pedig – Vance szerint – azt jelentené, hogy Oroszország megtartja az általa elfoglalt ukrán területeket, benne a Krímmel. A jelenlegi frontvonalon demilitarizált övezetet alakítanának ki, amelyet az ukrán oldalon megerősítenek úgy, hogy megelőzzenek egy újabb orosz támadást. A maradék Ukrajna független, szuverén állam marad, de nem léphet be a NATO-ba vagy hasonló nemzetközi szervezetekbe – miközben semlegességét az oroszok elismerik.

Victoria Nuland az amerikai Külügyminisztérium Ukrajna-politikájának korábbi irányítója rámutatott, mennyire hasonló Trumpék terve ahhoz, amit Putyin februárban előterjesztett. Nagy kérdés, ki gondoskodna a demilitarizált övezet fennmaradásáról, miután senki nem akarna ott nagy nemzetközi haderőt tartani. Ilyen garanciák híján azonban Putyin egyszerűen kivárna –  majd, miután tovább fegyverkezett, újra támadna.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom