Varga: az alapvető élelmiszerek áfacsökkentése nagyobb keresletet hozhat a kereskedőknek

HírKlikk 2021. augusztus 1. 15:25 2021. aug. 1. 15:25

A lakhatás valamennyi magyar embert, magyar családot érint. Jól látható, hogy minden jelentősen drágult, nyakunkon az infláció, és a lakásárak megduplázódtak. Aki most szeretne venni – például egy pályakezdő fiatal család –, elképed a hatalmas ingatlanárakon. Bérelni is jelentősebb összeg, mint tíz évvel ezelőtt volt – mondta Varga László, Miskolc szocialista képviselője.

A politikus emlékeztetett: „az egyetemisták családja ezekben a hetekben szembesült azzal, hogy az elmúlt hónapokban jelentősen emelkedtek az albérletek árai. Ami pedig új fejlemény, hogy jelentősen drágultak az építőanyagok, sőt, bizonyos termékek ára elszabadult.”

„Egyfajta lakhatási válság alakult ki az elmúlt tíz év fideszes kormányzása idején Magyarországon.”

Varga László a KlikkTv Mélyvízben című műsorában nem vitatta, hogy a korábbi években is volt ezzel teendő, de „2010 óta a lakásárak duplázódása több millió embernek lehetetlenítette el azt a perspektívát, hogy lakáshoz jusson. Az albérletárak elszabadulása pedig olyan teher a családi kasszában, ami azt jelenti, hogy nem jut másra. Ezért nagyon fontos változtatni ezen.”

Rámutatott: „Nyugat-Európában nagyobb kultúrája van a lakásbérlésnek és a lakástulajdon kisebb súlyban jelentkezik a legtöbb országban. Ezért is fontos, hogy az önkormányzati bérlakások tekintetében legyen gondolkodás a hogyan továbbról.”

A kormányváltás utáni programról elmondta, „a Karácsony Gergely vezette új kormány bérlakásprogramot fog indítani – van is ebben vállalásunk. Meggyőződésünk szerint, igen nagy nagyságrendben lehetne újabb lakásokat építeni, és 13-15 ezer bérlakást meg lehetne valósítani, amiket az önkormányzatok, vagy maga az állam is bérbe adhatna, rászorultsági alapon, évente. Ez azt jelenti, hogy két kormányzati ciklusban, 100 ezer bérlakást lehetne megépíteni, ami jelentős segítség lenne különösen, a 20-as éveikben a fiataloknak.”

Miskolci képviselőként úgy látja, a helyi önkormányzat jól gazdálkodik a bérlakásaival, de kevés van. „Ha lenne olyan program, amit a kormány évente meghirdetne és évente 60 milliárdot beletenne a költségvetésből, ez megváltozhatna. Akkor az önkormányzathoz beérkező hatalmas igényeket – akár négyszeres-ötszörös túljelentkezéssel – ki lehetne elégíteni. Vannak, akiknek szükségük van lakástulajdonra és ebben hisznek, de vannak, akik egy szociális alapú bérlakásrendszerben is megtalálnák a megfelelő lakhatást.”

„Magyarország egyik legsúlyosabb kérdése a lakhatás és ebben megoldásokat kell találni.”

Varga László beszélt az élelmiszerárak emelkedéséről is. „2013-ban kezdtünk egy aláírásgyűjtést, az öt százalékos élelmiszeráfáért. Azóta is többször előkerült ez a téma, több ellenzéki párt is javasolta. Egyrészt ez kifejezetten gazdaságélénkítő, mert többet tudna egy szegényebb család is vásárolni. A másik oldalon pedig azonnal csökkentené az árakat. Van példa öt százalékos kulcsra Nyugat-Európában, és egyébként van nulla kulcs is bizonyos helyeken, de Magyarországon az lenne a  minimum, hogy az alapvető élelmiszerek öt százalékos áfakörben legyenek.”

Vannak a kormánynak eszközei arra, hogy megfigyelje, ezeknek az intézkedéseknek a hatása eljut-e a fogyasztóhoz – válaszolta arra a kérdésre, hogy az esetleges áfacsökkentést nem érzékelnék a fogyasztók. „Karácsony Gergellyel, amikor Miskolcon járt, elmenetünk a Búza téri piacra és beszélgettünk kereskedőkkel. Egy fiatal kereskedő jelezte, ezt kell hangosabban mondani, mert ez a kereskedő oldalán is hozhat nagyobb keresletet.”

„A gazdaságélénkítés és a szociális szempontok teljesen összeérnek. Ez egy olyan ügy, amit meg kell csinálni.”

Forrás: Hírklikk