Varga Judit kioktatta az uniós biztost, hogyan kell vizsgálni a magyarországi jogállamiságot

Föld S. Péter 2021. május 12. 17:25 2021. máj. 12. 17:25

„Magyarország elérte a 4,3 millió beoltottat, ami nem lett volna megvalósítható, ha nem keresett volna az Európai Gyógyszerügynökség ajánlásával rendelkező oltóanyagok mellett más koronavírus elleni vakcinákat” - közölte Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben, az uniós tagállamok európai ügyekért felelős miniszterek tanácsülésének szünetében. Nem ez volt ugyan a tanácskozás témája, és a magyar igazságügyi miniszternek nem is feladata az ezzel való foglalkozás, de valamiért szükségét érezte, hogy dicsekedjen a kollégáinak és pozitív színben tüntesse fel a magyar kormányt.

A tanácsülés egyik szünetében Varga Judit tárgyalt Didier Reyndersszel, az Európai Bizottság igazságügyi biztosával is. Kettejük megbeszélésének fő témája a készülő jogállamisági jelentés volt, amely a tavalyihoz hasonlóan idén is a magyarországi korrupcióról, az igazságszolgáltatás függetlenségéről és a sajtó sokszínűségéről mond majd véleményt. Varga Judit azt kérte, hogy a jelentésben felhasznált források legyenek kiegyensúlyozottabbak, mert a tavalyi brüsszeli véleménynek ez volt az egyik legnagyobb hibája. Varga miniszter asszony(ság) szerint Reynders biztos ezt meg is ígérte neki.

Hogy megértsük, miről van szó: a vizsgázó diák arra kéri az őt vizsgáztató tanárt, hogy ezúttal igazságosabban osztályozza az ő tudását, mert legutóbbi értékeléssel ő személy szerint nagyon nem volt megelégedve, hiszen bár ötös érdemjegyet érdemelt volna, de csupán egy kegyelem kettest kapott. Vagy, hogy még ennél is érthetőbbek legyünk: a vádlott az utolsó szó jogán felkéri a bíróságot, hogy igazságosan ítélkezzék róla. Ne legyen elfogult, mint a legutóbbi esetben, mert bár nem az ő dolga, hogy beleszóljon az ítélkezés folyamatába, sőt, kifejezetten távol áll tőle az ilyesmi, de nagyon nem venné jó néven, ha olyan ítélet születne, amivel ő nem ért egyet.

Egyébként a magyarországi korrupcióról, az igazságszolgáltatás függetlenségéről és a sajtó sokszínűségéről szóló jelentésről van szó, ezzel kapcsolatban szeretné Varga Judit elérni, hogy olyan szöveg szülessen, amivel ő is egyetért. Vagyis, hogy a jelentés állapítsa meg, hogy Magyarországon nincs korrupció, vagy, ha mégis, akkor azt üldözi az ügyészség. Az igazságszolgáltatás független, mert mindenki láthatja, hogy Magyarországon a törvény előtt mindenki egyenlő. Még Tiborcz István, Orbán Viktor veje is, akiről épp most derült ki, hogy szemben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) gyanújával, nem követett el bűncselekményt. Ugyanígy, a csengeri örökösnő által sajnálatos módon megvezetett Kósa Lajost még tanúként sem kell meghallgatni, annak ellenére, hogy látszatra nyakig benne volt e homályos ügyletben, és távolról sem annyira ártatlan áldozat, mint azt a magyarországi jogállamiság letéteményesei állítják. Ami pedig a sajtó sokszínűségét illeti: Varga Judit számos alkalommal elmondta már, idehaza és nemzetközi fórumokon, hogy nálunk tetőfokára hágott a sajtó szabadsága, a média pedig annyira sokszínű, hogy annyi szín talán nincs is a világon. Arról is beszélt már néhányszor, hogy Magyarországon mintegy 150 különböző rádió működik. A miniszter asszonyság mindehhez csupán azt felejtette el hozzátenni, hogy e rádiók mindegyikéből ugyanaz a központban gyártott és gondosan megmunkált hírfolyam zúdul a gyanútlan lakosságra, azok a hírek jutnak el az emberekhez, hallgatják az emberek, amiket az MTI ezen rádiók számára hírblokként előállít. Persze, lehetne önálló híreket is gyártani, de erre se pénz, se szándék nincsen. Utóbbiról már csak azért sem lehet szó, mert a NER helyi hűbérurai nem néznék jó szemmel, ha az uralmuk alá hajtott települések rádiói olyan információkat közölnének az emberekkel, amelyek kínosak és kellemetlenek a kormányra nézve és azt képzetet kelthetnék sokakban, hogy nálunk mégsem független az igazságszolgáltatás, nem elhanyagolható a korrupció és a sajtó csupán látszólag sokszínű és szabad.

Varga Judit tehát azt szeretné elérni, hogy a jogállamisági vizsgálat lezártával olyan jelentés szülessen a magyarországi helyzetről, amelyről neki és a kormánynak az lehet a véleménye, hogy szakszerű, és minden tekintetben kiegyensúlyozottnak mondható.