Varga Judit megkapta a meghallgatáson: Ne játssza a mártírt!

HírKlikk 2019. szeptember 17. 14:42 2019. szept. 17. 14:42

Egy éve határozott az Európai Parlament arról, hogy a 7. cikkely szerinti eljárást kell indítani Magyarország ellen, és egy évbe telt, amíg sor került az első meghallgatásra. A The Guardian cikke kiemelte, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter a Twitteren azt írta: Magyarországot „azért állítják pellengérre, mert ellenzi a tömeges bevándorlást”. Ezt azonban nagyon hamar visszautasította Sophie in ‘t Veld holland EP-képviselő, aki leszögezte: „Önöket nem a tömeges bevándorlás elutasítása miatt állítják pellengérre, hanem az emberi jogok megsértéséért, a jog uralmának lerombolásáért, és azért, mert nem tesznek eleget az uniós jog szabályainak. Ne játssza a mártírt!”

A cikk felsorolta a Magyarországgal szembeni vádakat majd - a Németország nevében is szóló - Amélie de Montchalin francia Európa-ügyi minisztert idézte, aki hangsúlyozta: „A Magyarországon a jog uralmát és az alapvető jogokat veszélyeztető fenyegetés mindnyájunkat érint”. Hangsúlyozta, hogy a parlament jelentése aggasztó, és úgy vélte, Budapest feladata annak demonstrálása, hogy a felvetett kérdések megoldódtak. A cikk felidézte azt is, hogy Kovács Zoltán korábban a nap folyamán azt mondta: „A parlament jelentése csupán azoknak a bírálatoknak az ismételgetése, amellyel az európai liberálisok dobálták az Orbán-kormányt 2010 óta. Ezek ugyanazok a liberális erők, amelyek most bosszút akarnak állni Magyarországon, mert fellázadt a migránsok beáramlása, és ragaszkodik ahhoz, hogy biztosítsák a schengeni határokat”. 

A szerző rámutatott, hogy az eljárás elvben Magyarország szavazati jogának megvonásához vezethet, de ez szinte elképzelhetetlen, mert bizonyosan leblokkolná Lengyelország, amely ellen hasonló eljárás folyik, és amely arra számít, hogy Budapest megvédelmezi. Németország - az EU legnagyobb nettó befizetője - egy hétfőn előterjesztett dokumentumban megerősítette, hogy össze kellene kötni az uniós támogatásokat a jog uralmának helyzetével. Tytti Tuppurainen, Finnország Európa-minisztere, aki meghallgatáson elnökölt, leszögezte: „Természetesen nincs szó boszorkányüldözésről, csak azt az eljárást követjük, amelyet a szerződéseink rögzítenek” A finn miniszter elmondta: a testület nem fogalmazott meg értékelést hétfőn, de tovább foglalkozik az üggyel.