Varga Miklós: Európa nem egyenlő az EU-val

HírKlikk 2018. szeptember 18. 15:19 2018. szept. 18. 15:19

Varga Miklós még a rendszerváltás előtt énekelt az egységes, vén Európáról. Nemcsak itthon lett sláger, hanem nemzetközi sikereket is elért, több sztár feldolgozta. Varga Miklós a mai napig ezzel fejezi be a koncertjeit, de a felkonferálásban elmondja, hogy nem szabad összetéveszteni Európát az Európai Unióval, és egyáltalán nem biztos, hogy a valódi európai értékeket az EU legrégebbi tagállamai képviselik.

Varga Miklós, akinek fontos szerepe volt az István, a király legendává válásában és nemzetközi siker lett Európa című slágere, hosszabb interjút adott a 888.hu-nak, amelyben elmondta, hogy igazi örömet érzett, amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, de mára már szertefoszlott az az illúziója, hogy a különböző országok egyenrangú tagjai lehetnek az EU-nak – írja a beszélgetést szemléző Origo.

Szerinte a Soros-Sargentini-jelentés nagyon jó példa rá, hogyan leckéztetnek meg egy kisebb országot, ha fel meri emelni a fejét és hangot ad a saját véleményének.Egyáltalán nem biztos, hogy a valódi európai értékeket manapság még mindig az Európai Unió nyugati felében őrzik, és pökhendi módon kioktathatják az általuk lesajnált kelet-európai országokat.

A migrációs válság miatt teljesen átalakul Európa, fokról fokra már a kelet-európai államok lesznek az igazi európai államok, amelyek valóban a történelmi Európa értékeit képviselik, és azokat a keresztény kulturális értékeket próbálják megtartani, amik évszázadokon keresztül jellemezték Európát.

Elmesélte, hogy amikor 1987-ben Szegeden játszotta a Jézus Krisztus Szupersztár címszerepét, akkor csináltatott egy ottani ékszerésszel egy olyan medált, amely a történelmi Magyarország sziluettje, benne a mostani határokkal. Nagyon sokan keményen bírálták érte, hogy ilyesmit hord a nyakában, pedig szerinte részéről nem jelent agresszív gesztust emlékeztetni saját magát egy ékszerrel arra, hogy határon túli magyarok is vannak, akikkel összetartozunk.