Varsóban csak a magyar nagykövet nem állt ki a szexuális kisebbségek védelmében

HírKlikk 2020. szeptember 28. 21:15 2020. szept. 28. 21:15

43 másik ország vezető diplomatája megtette ezt, köztük az amerikai, a brit, a német és a francia, de még az Orbán-kormánnyal kiemelten jó viszonyban lévő szlovén, cseh és izraeli kabinet helyi misszióvezetője is.

A nagykövetek nyílt levele szerint, „az emberi jogok nem ideológiát jelentenek, mert egyetemesek”. Az aláírók elismerik „minden egyén veleszületett és elvehetetlen méltóságát”, és hangsúlyozzák: a kormányok kötelessége állampolgáraik megvédése a diszkriminációtól, az egyenlő esélyek megteremtése. Fel kell lépni a gyűlöletbeszéd ellen, a toleranciáért és a kölcsönös elfogadásért – írják. Támogatják, hogy a társadalomban tudatosítsák a melegek, leszbikusok, biszexuálisok, transzneműek és mások nehézségeit.

A témát a hvg.hu szerint az tette aktuálissá, hogy a lengyel köztársasági elnökválasztási kampányban nagy hangsúlyt kapott a homofóbia, ami heves tüntetéseket és ellentüntetéseket váltott ki. A katolikus egyház egyes képviselői pedig – köztük a magyar kitüntetésben részesült krakkói érsek – „szivárványos ragályról” prédikáltak, és a melegjogok melletti kiállást a nácizmus és a bolsevizmus ideológiájához hasonlították.

A lengyel kormányátalakítás közben komolyan felmerült annak a Przemyslaw Czarnek nevű kormánypárti politikusnak az oktatási miniszteri kinevezése, aki a melegekről kijelentette, „Hagyjuk már ezeket a hülyeségeket emberi jogokról és egyenlőségről! Ezek az emberek nem egyenlőek a normális emberekkel.”

A diplomaták nyílt levelét a belga nagykövetség szervezte. Kovács Orsolya magyar nagykövet nincs az aláírók között.