Vásárhelyi Mária: a kormány egy elszabadult hajóágyúhoz kezd hasonlítani

Millei Ilona 2022. július 14. 07:00 2022. júl. 14. 07:00

„Sose tudtak, és most se tudnak kormányozni, azért tudták a kormányzás látszatát eddig fenntartani, mert dőlt ide a pénz. Most, hogy nincs EU-s pénz, mint a fuldoklók, kapkodnak össze-vissza. Semmit sem gondolnak végig. Teljesen nyilvánvaló, hogy a kata-törvény hatásait sem” – mondta a Hírklikknek Vásárhelyi Mária szociológus. Szerinte így csak diktatúrák működnek. Az nem demokrácia, ahol így lehet átverni egy törvényt a parlamenten, ahol senkivel nem kell egyeztetni arról, hogyan fogják tovább sanyargatni az embereket.

– Azért fogadták el 24 óra alatt az új kata-törvényt, mert ezt a házszabály lehetővé teszi – mondta kedden a Parlamentben Tállai András. A Pénzügyminisztérium államtitkára a hétfőn benyújtott törvényjavaslat vitájában ezzel reagált arra az ellenzéki felvetésre, hogy miért kellett ezt a jogszabályt ilyen gyorsan átverni a törvényhozáson. Ön szerint ez elég magyarázat?

– Különösen annak a fényében abszurd magyarázat ez, hogy alig egy hete – már a nyilvánosság előtt is bevallották, ígéretet tettek az uniónak arra: éppen ezt a rögtönzött jogalkotást fogják többek között megszüntetni. Nevezetesen azt, hogy mindenféle társadalmi egyeztetés nélkül „nyomjanak át” 24 óra alatt egy törvényt a parlamenten. Ha nem is ígérték volna meg, ilyen egy demokráciában akkor sincs. Különösen abban az esetben, ha ez az új törvény közvetve százezreket, közvetlenül meg milliókat érint. Ne tévedjünk, akiknek a szolgáltatásaikért több adót kell fizetniük, nyilván ugyanúgy a fogyasztókra fogják áthárítani jogosan, hiszen valamiből meg kell élniük. 

– Ráadásul szeptember 1-jétől hatályba is léptetik…

– Így csak diktatúrák működnek, az nem demokrácia, ahol így lehet egy törvényt átverni a parlamenten, ahol senkivel sem kell egyeztetni arról, hogyan fogják tovább sanyargatni az embereket. Különösen ilyen válságos időkben, amikor a lakosság többségének nagyon súlyos megélhetési gondjai vannak. 

– Miféle „hátsó szándék” vagy olcsó számítás bújhat még meg a kormány ezen lépése mögött? A Reuters hírügynökség is írt a keddi tüntetésről, és megjegyezte: „Orbán Viktor kormányfő 2010 óta a legkeményebb kihívásokkal néz szembe: két évtizedes csúcson jár az infláció, zuhanóban a forint értéke és a demokráciahiány miatt kérdéses az uniós források sorsa is.” Nem lehet, hogy pont ezekről akarták a figyelmet elterelni 4-500 ezer ember életének felbolydításával, számítva arra, ha ellenállásba is ütköznek. az elenyésző lesz? 

– Nyilván arra számítottak – nem megalapozatlanul –, hogy ez se fog olyan nagy haragot kiváltani. Ott voltam a keddi tüntetésen, és őszintén szólva, ahhoz képest, hogy mennyi embert érint, relatíve kevesen voltunk. Én egyébként nem gyanítok hátsó szándékot a kormány lépése mögött. Sose tudtak, és most se tudnak kormányozni, azért voltak képesek eddig fenntartani a kormányzás látszatát, mert dőlt ide a pénz. Most, hogy nincs EU-s pénz, mint a fuldoklók, úgy kapkodnak össze-vissza. Semmit sem gondolnak végig. Teljesen nyilvánvaló, hogy ez érvényes a kata-törvény hatásaira is. Nem arra nem figyeltek, hogy most hány embert fosztanak meg a kata lehetőségétől, hanem arra sem, hogy ennek milyen tovagyűrűző hatásai lesznek az egész társadalomra, és, hogyan lehetetlenítenek el ezzel embereket. Nem arról van szó, hogy pusztán több adót kell fizetni, hanem arról is: nagyon sok ember olyan helyzetbe kerül majd, hogy nem fogja tudni kigazdálkodni ezt a több adót. 

– Például több tízezer pedagógus…

– A pedagógusok, most már látjuk, hogy az egészségügyben dolgozók is, a szolgáltatók pedig, ha szeptember 1. után szolgáltatnak, nyilván annyival drágábban fogják elvállalni a munkát, amennyivel nekik több adót kell fizetniük. Vagy megint visszajön a „nem ad számlát” időszak. Igazából pont azon gondolkodtam, hogy ez a törvény mindenkit érint. Mindenki dolgozik egyszerre magánszemélynek és vállalkozásnak is. Az én fodrászom például esténként egy színházban dolgozik. Tulajdonképpen nincs olyan, aki csak magánszemélyeknek dolgozna. 

– Egy ilyen ripsz-ropsz spontán tüntetés, hídlezárás, mint a keddi – ami szemmel láthatóan nem zavarta a kormánypártokat – mit bizonyít a társadalom lelkiállapotáról: csak azok mentek ki, akiket érint, a többi meg nem törődik vele, vagy kevés volt az idő a szervezésre?

– Egyrészt látszik az embereken a düh és a kétségbeesés, de csak azt tudom mondani, szerintem sokkal több embernek kellett volna ott lennie. Még akkor is, ha kedd estefelé már kezdett dagadni a tömeg a Margit hídnál. Azért ez egy olyan törvény, ami közvetlenül legalább 400 ezer embernek az életkörülményeit rontja jelentősen, és a hídon kinn voltunk pár százan. Én ezt aránytalannak gondolom. Csak hát, hála istennek, nagyon látványos volt.

– Nem gondolja, hogy azért voltak olyan kevesen, mert kevés volt az idő a törvény nyilvánosságra kerülése óta?

– Szerintem annyira elfáradtak az emberek, annyira apatikusak, hogy nem vállalkoztak rá, hogy kimenjenek. Igaz, estére többen lettek. Ami viszont nagyon biztató volt, hogy lényegében csak fiatalok voltak. Míg régebben a tüntetőket majdnem név szerint meg tudtam volna nevezni, most senkit nem ismertem. Persze, ez a törvény a fiatalokat érinti a legsúlyosabban. Nagyon sokan ételfutárként vagy takarítóként másodállásban dolgoztak katával. Mindenfélékkel próbálkoztak, hogy megéljenek, és most ezt lehetetlenítik el.

– Ön szerint a jövőben is számíthatunk hasonló „kormányakciókra”, és hasonló társadalmi reakciókra? 

– Én úgy gondolom, hogy igen, bármennyire is elgyötört és apatikus ez a társadalom. Egyszerűen olyan mértékben romlanak a megélhetési körülmények. Ugyanakkor az látszik, hogy a kormány már semmilyen szempontból nem ura a helyzetnek. Kapkod össze-vissza, semmit sem gondol végig, semminek nem gondolja végig a társadalmi hatásait és annak következményeit. Úgy gondolom, hogy a kormány most egy elszabadult hajóágyúhoz kezd hasonlítani, és az emberek béketűrése nyilván nem tart örökké. 

– Gondolja, hogy ez a helyzet „kiszenvedi” majd magából azt a „vezéralakot”, aki majd irányítja, vezeti az egész ellenállást?

– Az is egy nagy probléma – és nem nagyon értem a magyarázatát –, hogy 2010 előtt valahogy a tüntetéseknek valakik mindig az élére álltak, szervezték azokat. Olyanok, akiknek ebben volt tapasztalatuk. Most meg ez egy teljesen spontán, vezető nélküli tüntetés volt. Egyrészt nagyon szimpatikus, hogy spontán és teljesen civil volt, másrészt azért probléma is. Egy profi nemcsak ki tudja vinni az utcára az embereket, hanem azt is előre tudja, hogy be akarja-e azt a tüntetést fejezni, és hogyan. Most teljes tanácstalanság volt, nem tudták az emberek, hogy mit csináljanak. Azt tudták, ha lemennek a hídról, akkor mintha semmi nem történt volna. De nagyon kéne valaki, aki becsatornázná, és kézben tartaná a dolgokat. Nem tudom azt sem, hogy az ellenzéki képviselőknek miért kellett ott ülniük a Parlamentben és teljesen fölöslegesen csépelni a szót. Hiszen teljesen mindegy, hogy mit mondanak, milyen okos érvekkel támadják a kormányt, ezek a cinikus gazemberek meg sem hallják őket, csak röhögnek rajtuk. Bár most már szerintem nem röhögnek, most már azért lehet valamiféle ijedtség bennük…

– Kimentek az ellenzéki politikusok is tüntetni…

– Csak akkor, amikor megvolt a szavazás a kata-törvényről. Szerintem a tüntető tömeg egész nap vezetés nélkül volt, aztán valamikor 4 óra után jöttek ki ellenzéki politikusok. Én nem vagyok politikus, úgyhogy nem tudom, de szerintem inkább ott lett volna a helyük, mint a Parlamentben végighallgatni a kormányoldal ócska, cinikus válaszait.