Vásárhelyi Mária: aki tehetséges, vállalkozó szellemű, nem lesz politikus, hanem még az országból is elmegy

HírKlikk 2024. július 10. 08:15 2024. júl. 10. 08:15

Rémülten és csodálkozva figyelem, hogy a baloldali és liberális szavazók egy része egy olyan embert támogat – majdnem fenntartások nélkül –, akinek alig van olyan mondata, amivel amúgy egyetért egy baloldali-liberális ember – mondta Vásárhelyi Mária szociológus a KlikkTV Mélyvíz című műsorában. Úgy fogalmazott, szerinte Magyar Péter múló jelenség. „Nem hiszem, hogy ezzel a koncepciótlan, ide-oda kapkodó, igazából tartalmatlan politikával hosszú távon felszínen lehet maradni, őt egy politikai divatjelenségnek gondolom. A kilátástalanság és reménytelenség termékének látom őt.”

Vásárhelyi Mária szerint a baloldali választó lényegében úgy ment neki ennek a választásnak, nincs esély arra, hogy az ellenzék megszorongassa a Fideszt, és tulajdonképpen ebben élünk 10-15 éve, ez termelte ki korábban Márki-Zay Pétert is. A döntést végül is a választók hozzák, nem a pártok – mondta arról, hogy ő a választókat is bírálta. „A választók 2-2,5 milliós tömege, akik konzekvensen a Fideszre szavaznak, azok, akik az ellenzékre szavaznak, és akik nem mennek el szavazni. A választások eredménye mégiscsak rajtuk múlik.”

A szociológus szerint ennek nagyon mély társadalmi-strukturális okai vannak, mint például, hogy az ellenzéki választók az elmúlt 14 évben nem tudtak összehozni egy olyan komoly tiltakozó akciót, amelynek lett volna eredménye – kivéve az internetadó ellenit –, ami meghátrálásra kényszerítette volna a kormányt. „Ha körbenézünk a környező országokban, Lengyelországban, Csehországban, Szlovákiában, Romániában mindenhol voltak kitartó és komoly ellenzéki tiltakozások, amelyek végül a hatalmat nemcsak, hogy meghátrálásra, hanem lemondásra kényszerítették.”

Vásárhelyi Mária elmondta, Magyarországon nincs egy olyan igazán komolyan vehető polgári réteg, amely nem akar függeni a hatalomtól és a saját teljesítménye alapján képes boldogulni. Ezért nem jönnek létre nagy horderejű megmozdulások. Szerinte ebben a Fidesz-kormánynak óriási felelőssége van, sőt bűnös, mert az a 800 ezer-1 millió magyar állampolgár, aki elköltözött az elmúlt 14 évben külföldre, éppen ők adhatnák a mai polgárság elitjét. Ők azok, akik nem akarnak szolgák és alárendeltek lenni, hanem önálló, autonóm életre törekszenek – tette hozzá. „Föl sem fogjuk, hogy milyen iszonyatos seb ez a magyar társadalom testén, és ez hosszú évekre prolongálja azt, hogy nem születik meg az a társadalmi réteg, és az a választói bázis, amely nyíltan szembe mer szegülni ezzel a rendszerrel. Ezért szűkítik ennek a rétegnek a szavazási lehetőségeit, mert akit nem tud a hatalom magához láncolni, azokra ennek a rendszerek nincs szüksége.”

Az újságíró-társadalom szerkezetében is nagyon nagy problémák vannak

Nem csak a kormánypárti vagy kormány által finanszírozott struktúrában van hiba, a magyar újságíró-társadalomban kezdetektől jelen van a szolidaritás hiánya és egyre erősebb – mondta Vásárhelyi Mária. „Iszonyatosan legyengíti a nyilvánosság hangját, hogy a független média újságíróinak egy része simán elmegy egy olyan sajtótájékoztatóra, ahonnan a saját kollégáinak egy részét kitiltották. Ha a világban ilyen történik máshol, rögtön életbe lép a szakmai szolidaritás, nem tűrik el, hogy a hatalom válogasson, hogy egy kormány sajtótájékoztatójára ki teheti be a lábát.”

A szociológus emlékeztetett, nálunk már ’99-ben, az első Fidesz kormány alatt volt, hogy bizonyos szerkesztőségeket kitiltottak, és már akkor sem létezett szolidaritás. „’98 óta a sajtó egyik része folyamatosan örömködik, hogy a másik részét szegregálják, kitiltják, megalázzák.” Hozzátette, az unió nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, pedig a jogállamisági eljárást 2010-ben, a médiatörvény elfogadásakor kellett volna megindítani Magyarország ellen, mert annak a médiatörvénynek minden paragrafusa sértette a jogállamisági elveket. Az unió feladata lenne a független média erőn felüli támogatása, ehelyett csurran-cseppen időnként valami kis támogatás, miközben Orbán minden független hangot meg akar fojtani – foglalta össze a szociológus a magyar médiahelyzetet. „A magyar társadalom jelentős része azt sem tudja, mi az, hogy szabad és független. Neki az a hír, amit elé raknak a meccs félidejében, az egyperces híradókban.”

A tömegtájékoztatás egészét vagy nagy részét uralják, vagy legalábbis befolyásolják a kormánypártok, ezt értem göbbels-i eszközökön – beszélt Vásárhelyi Mária arról, hogy régóta ezt a jelzőt használja a kormány kommunikációjára. „Rádiós és televíziós csatornája nincs az ellenzéknek, ami független lenne a hatalomtól, még a közösségi médiát is teljesen megszállták, ott is dominálnak.”

Elmondta, miközben a gazdasági helyzet és az életkörülmények romlanak, a pórázt egyre szorosabban kell tartani, mert ez az elégedetlenség szülte a Magyar Péter-jelenséget is, amely öt éve még nem került volna a nyilvánosság elé, nem érdekelt volna senkit, de most az emberek többsége rosszabbul él, mint néhány évvel ezelőtt, folyamatosan szűkülnek a lehetőségek. Hozzátette, eközben a magyar hatalomnak nagyon kedveznek a jelenlegi tendenciák, amelyek erősödnek Európában, de Amerikában is, hogy például a demokraták nem képesek egy elfogadható elnökjelöltet kiállítani. „Azok az emberek, akikben van tehetség, vállalkozó szellem, azok nem mennek politikusnak, hanem még az országot is elhagyják, mert látják, hogy itt mivel jár, ha valaki ellenzéki politikus. A karaktergyilkolás, a gyalázkodás, a fenyegetés – ki az a fiatal, aki erre akarja az életét feltenni?”

Nem kell arról beszélni, hogy ki kivel készül összefogni, mindenkinek a saját közösségi arcélét kell élesíteni, a Fidesz legyőzése most úgysem időszerű, két év van a választásokig és tisztázni kell egy csomó dolgot – mondta Vásárhelyi Mária arról, mi most az ellenzék feladata szerinte. „Ehhez el kell mondani, hogy mit gondolunk a saját és mások felelősségéről, és arról, hogy miért alakultak így a dolgok.”

A KlikkTV műsorát itt nézhetik meg.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom