VDSZ: van olyan terület, ahol izolálják a vendégmunkásokat

HírKlikk 2023. október 12. 11:40 2023. okt. 12. 11:40

A szakszervezeti elnök elmondása szerint a konfliktusok elkerülése érdekében teszi ezt a munkáltató.

Jelenleg is vannak vendégmunkások Magyarországon. Az alacsony, operátori feladatoknál egyre több a vendégmunkás, korábban ukrán munkavállalók voltak, köztük többségében magyar ajkúak. Ma már ez egy kicsit felhígult, és egyre több ázsiai – fülöp-szigeteki, nepáli, vietnámi – munkavállalóval találkozunk – erről Székely Tamás beszélt a Klikk TV Szempontok című műsorában. A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) elnöke szerint a vendégmunkásoknak is szükségük van szakszervezeti támogatásra, egyrészről azért, mert teljesen más kultúrájú közegbe érkezik egy-egy munkás. 

„A hétköznapokban nagyon elszigetelik egymást, vannak olyan területek, ahol a munkáltató érezve a kulturális különbségeket, megpróbálja úgy megosztani a műszakot, hogy ne keveredjenek korábbi munkavállalókkal és az új vendégmunkásokkal egy-egy műszakban” – fogalmazott a műsorban. Mint mondta: izolálják a vendégmunkásokat annak érdekében, hogy a vélt konfliktusok ne csúcsosodjanak ki. Konfliktusforrásként példaként említette a higiéniát, azon belül is a mosdóhasználatot. Különbségként megemlítette az étkezési kultúrát is, például az indiai, indonéz, Sri lanka-i munkavállalók kézzel esznek. 

Székely meglátása szerint az edukációra a középvezetői részlegeken van szükség, ugyanis azt látja, a középvezető szint, amely közvetlenül irányítja a munkavállalókat, nem tudja kezelni, nincs felkészülve sem tudásban, sem tapasztalatban arra, hogy egy-egy szituációt, hogyan kellene kezelni. „A munkáltatói oldalnak ez nagyon komoly feladatot jelentene. Nem kezelik ezt kellő felelősséggel” – jelentette ki. 

További részletek a Klikk TV Szempontok szombaton megjelenő adásában.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom