Sok védőnői rendelőben már műanyag pohár sincs a vizeletmintákhoz

HírKlikk 2024. május 27. 08:25 2024. máj. 27. 08:25

Papír, tinta a nyomtatóba és műanyag pohár sincs több védőnői rendelőben. Ezért a szülőktől kértek segítséget a Facebookon.

Jól felszerelt és modern volt a védőnői rendelő a 18. kerületben, amikor az RTL stábja tavaly ott forgatott a védőnői hálózat júliusi központosítása előtt. Azóta az önkormányzatok helyett a megyei kórházak felelnek az ellátásért. A szükséges felszerelések azonban nem mindenhol biztosítottak.

Erről több védőnő a Facebookon panaszkodott a napokban. Az egyik védőnő azt írta, hogy „utolérte őket a központosítás átka. Elfogynak a tartalékaik.” Ezért azt kérték a kismamáktól: hozzanak vizeletmintát a várandós gondozásra, mert nincs pohár. Továbbá „a szülői kérdőívet is nyomtassák ki két példányban, mert nincs papír és lassan toner sem lesz a nyomtatóban.”

Egy másik bejegyzésnél pedig azt is hozzátették, hogy „WC-papírt nem tudnak kirakni a mosdóba.”

A probléma július óta állandó és eléggé szerteágazó és sokakat érintő. Az egy nagyon érdekes szám, hogy július óta a védőnők 68 százaléka nyilatkozott arról, hogy saját pénzen vett olyan eszközt, ami a mindennapi munkavégzéséhez szükséges – mondta Szalainé Pintér Veronika, jogi szakokleveles védőnő az RTL Híradónak, aki egyben a Független Egészségügyi Szakszervezet védőnői alapszervezetének a vezetője is. Szerinte nem anyagi, hanem szervezési problémáról van szó. Amióta ugyanis a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság intézi a kórházi beszerzéseket, sokszor nem rendelik meg azt, amit a védőnők kérnek.

Nagyon sokszor olyan visszajelzés van például, hogy a kórházban egy típusú nyomtató van, ezért a több száz védőnőnek nem tudnak több száz féle patront vagy tonert rendelni, ugyanakkor a nyomtatókat sem cserélik le – mondott egy jellemző esetet.

Az Országos Kórházi Főigazgatóságtól hiába kérdezte a Híradó, hogy mi az oka az anyagellátási problémáknak és tapasztalataik szerint mennyire általános ez. Csak annyit válaszolták: „az eset kapcsán felvették a kapcsolatot a védőnői szolgálatot irányító intézménnyel”, hogy „ellenőrizze és hiány esetén biztosítsa a szükséges eszközöket.”

 

Forrás: rtl.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom