Végleges: hétpárti ellenzéki tüntetés lesz ma délután a Fidesz székháza előtt

Harkai Péter 2021. július 26. 07:18 2021. júl. 26. 07:18

Nem hajlandóak álproblémákkal feledtetni a lehallgatási botrányt, ezért a Terror Házától a Lendvay utcai Fidesz-székházhoz vonulnak az ellenzéki pártok képviselői, hogy helyben kapjanak választ a felelősök megnevezésére.

Ezt erősítette meg a tiltakozást szervező Momentum szóvivője, aki a Hírklikknek elmondta: nem nyugodnak bele a Fidesz által elutasított szakbizottsági „puccsba”. Tompos Márton közölte: többek között az ellen is tiltakoznak, hogy a Fidesz egyre inkább a szocialista idők berendezkedését hozza vissza a hazai közéletbe, ami több mint anakronisztikus 2021-ben. Láthatóan már nem csak a saját kádereik kitömése a cél, hanem az ellenzékiek, független újságírók lehallgatása és ellehetetlenítése – s ez egyértelműen a pártállami időket idézi.

Miután beszerezték a szükséges engedélyeket, a tiltakozás 18 órakor a Terror Háza Múzeum elől indul és a cél a Lendvay utcai Fidesz-székház, ahol a pártok képviselői szólalnak fel. A Momentum, a Demokratikus Koalíció és az Új Világ Néppárt mellett a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP is képviselteti magát, bár álláspontjuk szerint a Pegasus-ügy nemzetbiztonsági kockázata pártokon felül áll.

Mint olvashattuk, a pénteki Magyar Közlönyben megjelentek szerint „a kormány megállapította, hogy az Európai Bizottság az Európai Parlament politikai nyomásgyakorlásának engedve – a kormány és az  Európai Bizottság előremutató szakmai egyeztetései ellenére – a  gyermekek védelme érdekében megvalósított hazai jogalkotással összefüggő politikai ellenvéleménye okán, hazánk helyreállítási tervének elfogadását késlelteti.”

Arra a kérdésre, hogy miként értékelik az orbáni kettős beszédet, ami Brüsszel felé hajlandó feltételek formájában engedményeket tenni a remélt uniós pénzek folyósítására, de felénk hideget fújva, Brüsszelt vádolja a gyerekeink megrontásával, Tompos Márton megerősítette: ez is része lesz a felszólalások témájának. Egyértelmű, hogy nem érdemes arra figyelni, amit Orbánék hazafelé kommunikálnak, mert ez csak a saját táboruk egyben tartására és a háborús pszichózis fenntartására szolgál. A Momentum álláspontja szerint az utóbbi időszak összes álbotránya – kezdve a pártot érintő Cseh Katalin lejáratására irányuló kísérlettől egészen a népszavazási kezdeményezésig – az utóbbi évtized legsúlyosabb hazai politikai botrányának elterelésére szolgál.

A hétfői közös ellenzéki demonstrációnak is az a legfontosabb célja – tette hozzá –, hogy fenntartsa a közvélemény érdeklődését a lehallgatási botrány súlyát és jelentőségét illetően. Hogy milyen eredményt érnek el mindezzel, a Momentum szóvivője szerint két alapvető szándék a legfontosabb. Saját példáján illusztrálta, hogy képviselőjelölti tevékenysége során folyamatosan járja a VI.-VII. kerületi otthonokat és napi szinten tapasztalható, hogy a lakosok jelentős része tisztában van azzal, hogy mi történik, mit hallgat el a kormány. S ezzel valószínűleg a kormány felmérései ugyancsak tisztában vannak, ezért is próbálják elterelni a figyelmet.

A másik vonal ennek kapcsán, hogy a jövő hét vízválasztó lesz a lehallgatási ügy állását illetően – véli Tompos Márton. Az ellenzék ugyanis ismét összehívja a nemzetbiztonsági bizottság ülését, bár a fideszes képviselők már előre bejelentették, nem vesznek részt a meghallgatáson. Tették ezt annak ellenére, hogy mind Pintér Sándor belügyminiszter, mind Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter is kijelentette: zárt ajtók mögött hajlandóak válaszolni a kérdésekre. A Momentum szóvivője szerint ennek az ellentmondásnak az eredményét avagy kudarcát is a széles nyilvánosság elé tudják tárni a Fidesz-székház előtti közös demonstrációjukon. Ugyanis amennyiben a kormánypárti delegáltak nem mennek el a meghallgatásra, az a törvénytelenül elrendelt lehallgatások nyílt beismerése lesz. Biztos benne, hogy az újabb információk nyilvánosságra kerülése és a folyamatos ellenzéki nyomás hatására ez az ügy továbbra is napirenden lesz.

Arra a kérdésre, hogy a lehallgatásokban érintett-e a Momentum, a szóvivő úgy válaszolt, hogy – jelen ismereteik szerint – egyelőre nem. De tekintve a történet sodró lendületét, meglehet, hogy a délutáni demonstráción már egyéb részletekről is beszámolnak.

A vasárnap este véglegessé vált névsor szerint mind a hét ellenzéki párt jelezte a részvételét. A demonstráción a Momentumot Donáth Anna, a Demokratikus Koalíciót Arató Gergely, az MSZP-t Bárándy Gergely, az LMP-t Tetlák Örs, a Jobbikot Stummer János, a Párbeszédet Dorosz Dávid képviseli felszólalásával. Az Új Világ Néppárt részéről cikkünk zárásáig nem érkezett meg a kijelölt felszólaló neve.