Végre valami, ahol nem áll rosszul a magyar

HírKlikk 2023. szeptember 30. 12:00 2023. szept. 30. 12:00

​​​​​​​Lakosonként mintegy 131 kiló élelmiszer ment kárba az Európai Unióban 2021-ben – tette közzé az Élelmiszer-veszteséggel és -pazarlással kapcsolatos tudatosság nemzetközi napja alkalmából az Európai Unió statisztikai hivatala. Az EU összesen 58,4 millió tonna élelmiszer-hulladékot termelt, ez ehető és nem ehető részeket is tartalmaz – olvasható a legfrissebb rendelkezésre álló adatok alapján készült jelentésben. Magyarország nem áll rosszul az unión belül.

Magyarország nem áll rosszul az élelmiszerpazarlás terén európai uniós összehasonlításban. Az Eurostat által közzétett jelentésből az olvasható ki, hogy a negyedik legkevesebb élelmiszert pazaroltuk el egy lakosra számítva 2021-ben – ahogy az az alábbi grafikonból is látszik. (Csak 21 országra áll rendelkezésre 2021-es adat.)

Forrás: Eurostat

Kiderült, hogy a háztartási hulladék pazarlása a legnagyobb: ez a teljes élelmiszer-hulladék mennyiségének 54 százalékát, lakosonként 70 kilót jelentett 2021-ben. A fennmaradó 46 százalék az élelmiszer-ellátási láncban keletkezett hulladék: 21 százalékot az élelmiszer- és italgyártás csoport (28 kg), 9 százalékot az éttermek és vendéglátóipari szolgáltatások (12 kg), ugyancsak 9 százalékot az elsődleges termelés (11 kg) és 7 százalékot a kiskereskedelmi csoport (9 kg) termelte 2021-ben.

Magyarországon ez a következőképpen nézett ki:

Forrás: Eurostat

Portálunk korábban beszámolt Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) negyedik alkalommal elvégzett hulladékfelméréséről.

Erről itt írtunk a Hírklikken.

Forrás: Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom