Vérlázító, hamis, virtuális képet festett Orbán ismét Magyarországról

NVZS 2023. november 20. 14:20 2023. nov. 20. 14:20

„Orbán és társai a saját közönségüket végtelenül lenézve, olyan alacsony színvonalú politikai marketinget folytatnak, amire azt szokták mondani, hogy a 14 évesek szintje, de valójában ezzel a vérig sértenénk a 14 éveseket.” Így értékelte a Hírklikknek Horn Gábor a Fidesz tisztújító kongresszusán történteket. A Republikon Intézet vezetője szerint még akkor sem szabad rálegyintenünk erre és a többi ilyen Orbán-beszédre, ha tudjuk, hogy mindez csak a sajátjaiknak szóló propaganda. „Még ennek fényében is a mi dolgunk az, hogy elmondjuk, mennyire vérlázító, hamis virtuális Magyarország-képet festő ócska, lealacsonyító a szöveg” – húzta alá. Ami pedig a nemzeti konzultációt illeti, ezzel a kormány közvetlenül a Fidesz 2024-es érdekeinek a kiszolgálója, s teszi ezt súlyos milliárdokért, hiszen ne legyenek kétségeink afelől, ki tudja, hány tíz milliárd forint lesz majd a számla összege, beleértve a plakátkampányokat is.

Túlzás nélkül kijelenthető: elképesztő beszédet mondott Orbán Viktor a Fidesz szombaton tartott XXX. kongresszusán. Politológusok, elemzők, a média még sokáig fogja vesézni az ott elhangzottakat, amikben ugyan volt minden, mint a falusi vegyesboltban, ám végigkísérte a gyűlölet, a gyűlöletkeltés és az e célokat szolgáló, helyenként értelmetlen be- és kiszólások. Ami biztos, akinek lett volna eddig kétsége, most már biztosan tudhatja: a „főnindzsa-Orbán” vezényletével minden eddiginél negatívabb kampányra számíthatnak a magyarok a jövő évi választásokig. 

Hogy miért főnindzsáztuk le Orbánt? Hát azért, mert maga is egy nindzsa-háborút hirdetett szombaton. Mint kifejtette: „A mi kormányunk nindzsa kormány. Mi úgy tervezzük, hogy a bevetés után nem mi, hanem az ellenség marad a földön, mi pedig épen és egészségesen visszatérünk a bázisra. Micsoda különbség! Persze egy nindzsa kormánynak bátornak és akcióképesnek kell lennie, nem szabad visszariadnia a váratlan húzásoktól sem, és tudnia kell, hogy az ellenfél túlerejével szemben csak fegyelmezett akciók és pontos műveletek hozhatnak sikert. A dobócsillagot jókor, jó helyre kell hajítani. Nincs második esély”.

De kik is azok a nindzsák?

A nindzsa vagy sinobi a japán feudális társadalom árnyharcosa volt. A szamurájokkal ellentétben, a nindzsa a sötétség és a lopakodás mestere, aki inkább a ravaszságban, kémkedésben és gyilkosságban jártas. Mindig is homály övezte őket.

A beszéd – nem is titkoltan – felvezetője volt a most indított újabb nemzeti konzultációnak. Amiről Orbán a következőképpen beszélt: „Megkérdezzük és begyűjtjük az emberek véleményét. Aláírás, kopogtatás, országjárás, ami a csövön kifér. A konzultáció kulcskérdés, abból jön az erő, onnan nyerjük az energiát”.

Horn Gábor véleményét kérdeztük a beszédről, külön kiemelve a nindzsázást és a nemzeti konzultációt. 

„Ami a beszédet illeti, én azt látom, hogy Orbán mintha egyre inkább lenézné a saját szavazóit, ez megnyilvánul abban a stílusban, szövegben, amellyel egyre mélyebbre süllyed” – mondta, hozzátéve: ebbe nyilván beletartozik a Kisgrofó és a Győzike jelenség is. Az ember kezdi megérteni, hogy ezek miről szólnak. Felmerül a kérdés, vajon Orbán tényleg egyszerűen ízlésficamos, esetleg a végletekig szétcsúszott, avagy tudatos politikájává vált mindez. Látva és hallva ezt és az ilyen beszédeit, egyértelműen az látszik, hogy Orbán és társai a saját közönségüket végtelenül lenézve, olyan alacsony színvonalú politikai marketinget folytatnak, amire azt szokták mondani, hogy a 14 évesek szintje, de valójában ezzel a vérig sértenénk a 14 éveseket – fogalmazott a Republikon Intézet vezetője.

Horn szerint elképesztő az a háborús retorika is, amit a miniszterelnök és csapata folytat, kiváltképpen a jelen körülmények között, amikor a szomszédunkban háború dúl, a palesztin hordák gyerekeket öltek, és Gázában is harcok folynak. Mintha ezt nem venné észre Orbán, s azt a már önmagában is tragikomikus szólamot rántja elő, hogy nindzsaháborút folytat – emelte ki. Ez amúgy inkább nevetséges lenne, itt van ő, a főnindzsa, aki ugrik, s lekaszabolja az ellenséget. 

Most a három fő ellenség: Soros György, aki amúgy a magyar haza – és egyébiránt a Fidesz és személy szerint Orbán – jótevője, „megjegyzem, mennek a fideszes szólamok a dollárbaloldalról, holott, ha valamikor valami és valaki, akkor a nyolcvanas-kilencvenes években a Fidesz jutott a legtöbb külföldi erőforráshoz, pénzhez” – tért rá még egy szempontra a Republikon Intézet vezetője. Tehát az egyik fő ellenségnek ez a 94 éves jótevő lett kikiáltva. A másik Gyurcsány Ferenc, a bukott miniszterelnök, aki egyébiránt az ország egyötödének a támogatását bírja, azaz a magyar társadalom jelentős része bizalmat szavazna neki, s szavazott is, ahogy láttuk például a legutóbbi uniós választásokon is. Nos, őt állítják be fő-főgonoszként, a magyarok megsemmisítőjeként. S a harmadik a sorban Brüsszel – ami mi magunk vagyunk. „Orbán úgy viselkedik, mint az, aki álmában két macska volt, saját magával harcol, s miután nem hülye, észreveszi, tudja, hogy önmagával harcol” – mutatott rá Horn Gábor, leszögezve: ő az, aki bármit meg tudna akadályozni Brüsszelben, s erre a nemzeti konzultációban feltetet 11 kérdést, amelyek között jónéhány olyan található, amelyekre Brüsszelben már régen az áldását adta. Mindez elképesztő, de a jelek szerint mégis működik.

Orbán már rég nem a magyarok, hanem csak a saját 2,5 milliós szavazóbázisának a miniszterelnöke, már régen nem foglalkozik a többi szavazóval, nem is próbálja meg – vonta le a következtetést Horn Gábor, aki jellemző friss példaként mondta, hogy a 150 éves Budapest rendezvénysorozatának egyik eseményén sem jelent meg a miniszterelnök („nem mintha bárkinek is hiányzott volna”), pedig az ország első emberként ott lett volna a helye az ország legfontosabb, meghatározó központjának az évfordulóján, még akkor is, ha tarthatott volna attól, hogy kifütyülik. Ha pedig egy kicsit is fontosnak tartotta volna, akkor rendezhettek volna valami külön eseményt, de szemmel láthatóan nem volt fontos, és különben is, Budapestet a jelek szerint teljesen elengedték.

„Az ember egyrészt értetlenül fogadja mindezt, ugyanakkor érteni véli, hogy mi történik: Orbánék megpróbálják a lehető legalacsonyabb szintre lehúzni a saját közönségüket, és ez működik” – összegezte Horn Gábor. Orbán 2006-os bukása után elhatározta, hogy soha nem mond olyat, amit nem akarnak tőle hallani, majd 2010 után 2015-re olyan információs propagandagépezetet hozott létre, amely már azt is meghatározza, hogy mit akarnak hallani az emberek. „Folyik az ócska, gyűlöletkeltő, kirekesztő kommunikáció a nemzeti konzultáció keretében is”. A kérdések között egyetlen olyan sincs, amely valódi alternatívát kínálna fel, pedig legalább egyet betehettek volna, aminek van valami tétje. Ez nem más, mint a pártkampány durva eszköze, s ezt még ki is hirdetik, hiszen tudatták, hogy a fideszes gépezet országjárásra indul, mert – állítják – bizonyos erők meg akarják akadályozni a konzultáció sikerességét. „Ezzel a kormány közvetlenül a Fidesz 2024-es érdekeinek a kiszolgálója, s teszi ezt súlyos milliárdokért, hiszen ne legyenek kétségeink afelől, ki tudja hány tíz milliárd forint lesz majd a számla összege, beleértve a plakátkampányokat is” – húzta alá.  

Vajon nem teljesen felesleges tételesen végigmenni és megvizsgálni az Orbán-beszéd egyes elemeit, miután az egész átlátszóan hazug, csúsztatásokkal van tele, s tendenciózusan ráront másokra? – kérdeztük. Horn szerint nem felesleges, hiszen annak, aki egy másik Magyarországban gondolkodik, el kell mondania a véleményét, s meg kell cáfolni az elhangzottakat. Bár tudjuk, az egyik oka ezeknek éppen az, hogy mindenki beszéljen az ott mondottakról, „de akkor is a mi dolgunk az, hogy elmondjuk, mennyire vérlázító, hamis virtuális Magyarország-képet festő ócska, lealacsonyító a szöveg”.  Sőt, szerinte érdemes kivesézni a részleteket, már csak azért is, mert ha nem tesszük meg, azzal legitimmé válik az egész, ami nincs rendjén.  

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom