Versenyfutásra kényszerített önkormányzatok

Sebes György 2021. január 24. 18:10 2021. jan. 24. 18:10

A főváros XV. kerületének – egyébként ellenzéki vezetésű – önkormányzata ugyanolyan gondokkal küzd, mint az országban a legtöbb település. A különbség legfeljebb annyi, hogy a kormánypárti irányításúak számíthatnak valamilyen kompenzációra, a többiek viszont aligha. Egy múlt heti tanácskozás kapcsán erről is beszélgettünk a kerület polgármesterével, Cserdiné Németh Angélával.

„Ha a Covid az infarktus, akkor a kormány okozott még egy stroke-ot, és most azt várják, hogy fussunk versenyt”. Ezzel a szemléletes példával világította meg az önkormányzatok jelenlegi helyzetét Szombathely polgármestere egy nemrég tartott fórumon. A Republikon Intézet szervezésében azt vitatták meg, mit lehet tenni, amikor a járvány és a nyomában fellépett gazdasági válság közepette a hatalom még tovább sújtja is az ellenzéki vezetésű településeket. Nemény András elmondta, tavaly még meg tudták oldani a gondokat, de 2021-ben mindent összeadva, 3,6 milliárd forint hiányzik a város költségvetéséből, ez pedig így már kezelhetetlen.

Majdnem hasonló összeget említett a főváros XV. kerületének polgármestere is. Cserdiné Németh Angéla a Hírklikknek arról beszélt, hogy a büdzséjükből jelenleg 3 és fél milliárd forint hiányzik. A koronavírus-járvány – mint szinte mindenütt – náluk is nagyon megnövelte az önkormányzat feladatait. Segíteniük kellett a lakosságot, például védőfelszereléssel, vagy teszteléssel. De ennél sokkal nagyobb problémát jelent, hogy a veszélyhelyzet idején nagyon sok ember vesztette el időlegesen a munkáját és emiatt veszélybe került sok család megélhetése. Az önkormányzat – a már meglévő és szerteágazó szociális támogatásai mellett – évente háromszor tud adni maximum 50 ezer forintot azoknak, akik igazolják, hogy a vírus miatt veszítették el a munkahelyüket. Csakhogy ez nyilvánvalóan nem elég. A polgármester felidézte, hogy bár hivatalosan is elismerik, átlagosan nyolc százalékkal nőtt az infláció, a nyugdíjakat három százalékkal emelték. A kerületben pedig nagyon sok nyugdíjas van, többen 100, de akár 70 ezer forint alatti jövedelemből próbálnak megélni. „Nagyon szépen mutat, hogy az átlagkereset 400 ezer forint körül van, csak ebbe mindent beleszámolnak, a közmunkások bérét épp úgy, mint Mészáros Lőrinc jövedelmét” – emlékeztetett Cserdiné Németh Angéla.

A XV. kerület első embere a Hírklikknek azt is elmondta, hogy február végéig kellene elfogadniuk a költségvetést, de ez nem lesz könnyű. A már említett 3 és fél milliárdos hiány azt jelenti, hogy ha működtetni akarják a kerületet – márpedig ez törvényi kötelességük –, akkor a nagyon is szükséges fejlesztésekre nem jut elég pénz. Így például elmarad az intézmények, köztük az óvodák felújítása, több út rekonstrukciója, a nyári tábor felújítása. Két orvosi rendelőt csak azért tudnak korszerűsíteni, mert erre kaptak a fővárostól 630 millió forintot. Hozzátette, szinte mindenütt hasonló gondokkal küzdenek. A gépjárműadót mindenhonnan elvonták, a szolidaritási hozzájárulást valamennyivel mindenkinek megemelték. Most pedig az iparűzési adó van soron. A – különben nem lényegtelen – különbség az, hogy a kormánypárti vezetésű települések esetleg kapnak valamilyen kompenzációt, az ellenzéki irányításúak biztosan nem – idézte fel. Cserdiné Németh Angéla úgy fogalmazott: „Nem szeretem az összeesküvés-elméleteket, de ilyenkor elgondolkozik az ember, hogy például Kaposvár miért kapott és Szombathely miért nem. Azt sem szeretem, amikor különbséget tesznek az ország állampolgárai, a városokban és a falvakban lakók között”. 

Megkérdeztük azt is, miképpen lehet, hogy a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, Fürjes Balázs nyilatkozatai szerint minden rendben van és nem is érti a sok panaszt. „Én meg Fürjes Balázst nem értem, de tény, nem egy csapatban focizunk – hangzott a válasz. - A fővárosi fejlesztések mind hitelből valósulnak meg, vagy azokból az összegekből, amelyeket nem a működésre kell fordítani. Viszont a működésre sem fővárosi, sem kerületi szinten nem kapunk pénzt. Lekötött összegei vannak a fővárosnak már megkezdett, vagy szükséges beruházásokra, például a XV. kerületben a Zsókavár utca-Erdőkerülő utca felújítására.” A polgármester megjegyezte, őt még nem keresték meg a kormány részéről, hogy szeretnének segíteni, de gyanítja, fideszes képviselőtársait sem, mert ők öten bizonyára említették volna, hogy szereztek néhány milliárdos működési támogatást a kerületnek. Mint mondta, a jövő évi parlamenti választásig és az utána remélt kormányváltásig nem is lát sok esélyt rá, hogy nagy beruházásokat indíthassanak, vagy jelentős fejlesztésbe kezdhessenek. Cserdiné Németh Angéla emlékeztetett rá, hogy éppen a múlt héten indították el a fővárosban és az ellenzéki irányítású kerületekben is azt a plakát-kampányt, amellyel tájékoztatni akarják az embereket a források elvonásáról, vagyis arról, miért akadoznak a fejlesztések. Minthogy jó néhány helyen a kerületben már leszaggatták a plakátokat, ebből arra következtet, hogy a kormánypárti hívek szintén értik az üzenetet. Erről tanúskodik sok Facebook-bejegyzés is. 

A XV. kerület polgármestere emiatt is érdeklődéssel várja, kialakul-e valamilyen párbeszéd a kormányzattal. Hiszen a sajtóból arról értesülhettek, hogy a miniszterelnök le akar ülni minden 25 ezer fő feletti település vezetőjével, minthogy nekik intézményesen nem ajánlották fel azt a kompenzációt, mint amit a kisebbek megkapnak. A bizakodást azonban gyengíti az a – szintén a sajtóban megjelent – hír, miszerint a karácsony táján tartott megbeszélésről az egyetlen ellenzéki résztvevőt, Pécs polgármesterét, Péterfy Attilát – miután felszólalt – nemes egyszerűséggel kivezették. Ugyanakkor Nemény András, Szombathely első embere a múlt heti fórumon beszámolt arról, hogy náluk, Vas megyében gyakran konzultálnak az ellenzéki és a kormánypárti településvezetők. Igaz, a fideszesek nem vállalják nyilvánosan a véleményüket, amikor például egyetértenek abban, hogy nem úgy kellene kezelni a jelenlegi helyzetet, ahogy a kormány teszi. 

E ponton a polgármester-asszonnyal visszatértünk a járvány okozta gondokra. Elmondta, még mindig nem tudják, hogy a kerületben lesznek-e oltópontok, kiket fognak oltani, s milyen koncepció szerint. Az egészségügyi intézményektől korábban kértek ugyan információt, hol lehetne kialakítani oltópontokat, de erre aztán nem reagáltak. Az egészségügyi dolgozók – akik kérték – náluk is megkapták már a vakcinát, s ismert, hogy az Olajág idősotthonban – amely egyébként magánintézmény – megvolt az első körös oltás, de a lakosság tömeges beoltásáról egyelőre nincs információjuk. Nincs tudomásuk arról sem, hány covidos beteg lehet a kerületben. A második hullám elején ugyan megkereste Sára Botond kormánymegbízottat és tájékoztatást kért erről, de a válasz az volt, hogy nézzék a hivatalos online-oldalt, ahol azonban elég kevés adat szerepel a kerületről. „Azon túl tehát, hogy nem akarnak támogatni, még cinikusak is” – vonta le a következtetést beszélgetésünk végén Cserdiné Németh Angéla.