Versenyképes és megalapozott béremelési ígéretet vár a PSZ a politikusoktól

Millei Ilona 2021. június 14. 19:45 2021. jún. 14. 19:45

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) valamennyi, a parlamenti választáson induló pártot és politikust arra szólít fel, hogy tegyenek versenyképes ajánlatot, megalapozott ígéretet a pedagógusok, az oktatásban dolgozók bérének emelésére. Totyik Tamás alelnök a következő tanév indításával kapcsolatban ismertette szakmai elvárásait. Egyebek mellett arról beszélt, függesszék fel a helyi tanterveket, a tanfelügyeleti eljárásokat, a távoktatásból adódó lemaradások pótlására a kormány adjon plusz órakeretet és ehhez pénzt. Gosztonyi Gábor, a PSZ szakképzésért felelős alelnöke megemlítette, ha nem mellőzték volna a társadalmi egyeztetést, nem kellene máris módosítani a szakképzési törvényt, az iskolákat terhelő káosz számos területen megelőzhető lett volna. Felszólította az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy kezdje meg végre az érdemi szociális párbeszédet.

A PSZ pártoknak és politikusoknak szóló felhívását Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke ismertette az érdekvédelmi szervezet mai tanévzáró sajtótájékoztatóján. Elmondta, a felhívást az tette szükségessé, hogy a jövő évi állami költségvetés sem tartalmazza a béremelést, miközben elindult a választási kampány. A pedagógusok bérét a mai napig a 2014-ben megállapított minimálbér alapján számítják: ami akkor 101 500 forint volt. Ma a minimálbér már 167 400 forint, vagyis a pedagógusok bérét több mint 60 százalékkal kellene emelni ahhoz, hogy a köznevelési törvényben eredetileg rögzített szintet elérje. 

Szó volt arról is, hogy a PSZ a jövő év elején fórumot szervez, amelyre meghívja a választáson induló pártok oktatáspolitikusait, hogy minden oktatásban dolgozó választópolgár megtudja: miként képzelik az egyenlőtlenségeket újratermelő közoktatás átalakítását, a tanárképzés megújítását, a fizetések emelését, a pálya társadalmi megbecsültségének javítását. 

Az érdekvédelmi szervezet a következő tanév indításával kapcsolatban is ismertette szakmai elvárásait. Totyik Tamás alelnök a következőket sorolta: függesszék fel a helyi tanterveket, a tanfelügyeleti eljárásokat, a távoktatásból adódó lemaradások pótlására a kormány adjon plusz órakeretet és ehhez pénzt. A szeptemberi tanévkezdésre kapják meg a pedagógusok és az oktatók a PSZ által régóta követelt egyszeri nettó százezer forintos támogatást, hiszen saját eszközeiket használták a távoktatáshoz, miközben állami feladatot láttak el. A kormány uniós pénzből építse ki a települések ingyenes internethálózatát. A PSZ elvárja, hogy a kormány hozza nyilvánosságra: miként készül a közoktatásban a járvány esetleges negyedik hullámára. A szakszervezet elutasítja azt a kormányzati szándékot, hogy bármilyen listázás kezdődjön az oltott és oltatlan oktatási dolgozók körében.

Gosztonyi Gábor, a  PSZ szakképzésért felelős alelnöke arról beszélt, ha nem mellőzték volna a társadalmi egyeztetést, nem kellene máris módosítani a szakképzési törvényt, az iskolákat terhelő káosz számos területen megelőzhető lett volna. Felszólította az Innovációs és Technológiai Minisztériumot, hogy kezdje meg végre az érdemi szociális párbeszédet.

Az alelnök elmondta, a PSZ közérdekű adatigénylésére eltérő adatokat közöltek az állami szervezetek a koronavírus-járványban megbetegedettek táppénzes napjainak számáról, arról, hányan kapták meg a 100 százalékos táppénzt, hányan haltak meg. A 2020 szeptembere és decembere közötti időszakra a tankerületek és a szakképzési centrumok 108 halálesetről tájékoztattak, míg a Magyar Államkincstár (MÁK) 87 halálesetről. A köznevelési államtitkár 2020 őszén azt nyilatkozta: 2020 szeptemberében 1083 pedagógus kapta meg a 100 százalékos táppénzt, a MÁK adatai szerint négy hónap alatt alig több mint 300 köznevelési és szakképzési dolgozó. Az alelnök bejelentette: a PSZ 2021 januárja és júniusa közötti időszakra is él a közérdekű adatigénylés lehetőségével.

Pénzről szó sem esett

Sikerrel zárult a 2021-es tanév. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma így összegezte ma kiadott közleményében az elmúlt tanévet. Ebben egy szó sem esett mindarról, amiről a Pedagógusok Szakszervezete beszélt, ellenben arról igen, hogy június 15-én véget ér a tanítási év, és kezdetét veszi az iskolákban a vakáció. Nem mulasztották el megemlíteni, hogy a családok helyzetének segítése, valamint a tanulók felzárkóztatása céljából a tanítást követő két hétben az iskolák 1-8. évfolyamain meg kell szervezni a gyermekfelügyeletet, ahol ezt a szülők igénylik.

A június 29-ig tartó gyermekfelügyeleti időszak az általános iskolákat, valamint a 6. és 8. évfolyamos gimnáziumok 5-8. osztályait érinti. A felügyelet alatt napközi, szakkör, sportfoglalkozás, fejlesztő foglalkozás, egyéni vagy csoportos tehetségfejlesztő, illetve felzárkóztató foglalkozás egyaránt szervezhető, amennyiben pedagógiai szempontból ez indokolt. Ha egy tanuló a lakóhelyétől eltérő településen jár iskolába, és saját intézményében gyermekfelügyeletben nem tud részt venni, a lakóhelyén működő iskola látja el a felügyeletet.

Megemlítették, hogy az óvodai feladatellátás a nyári időszakban is folytatódik. Arra kérték az óvodák fenntartóit, hogy a pedagógusok szabadságolása és a nyári időszakra időzített esetleges felújítások, karbantartások elvégzése mellett is folyamatosan biztosított legyen a gyermekek fogadása és nevelése.

Bejelentették, hogy megjelent az emberi erőforrások miniszterének rendelete a 2021/2022. tanév rendjéről, és a 2021. szeptember 1. napján induló új tanévben korlátozásmentes jelenléti oktatásra készülnek. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megköszönte minden pedagógusnak, óvodai és iskolai dolgozónak, a köznevelési intézmények valamennyi munkatársának az elmúlt év nagyszerű helytállását, az elkötelezett és odaadó munkát. A nyári időszakra minden gyermeknek és köznevelési dolgozónak sok pihenést, feltöltődést és jó egészséget kívántak.

Pénzről szó sem esett.