Vértes András: az új kormány szakemberei nem a valódi problémákkal foglalkoznak

HírKlikk 2022. június 4. 15:30 2022. jún. 4. 15:30

Egy közgazdásznak most örülnie kellene az új magyar kormány összetételét látva, hiszen hat olyan miniszter is van, aki csak a gazdasággal foglalkozik. A GKI Gazdaságkutató Intézet elnöke szerint ez nem csak áldás, de átok is lehet, amint erről a Klikk TV Mélyvíz című műsorában részletesen is beszélt Németh Péter vendégeként.

„Ez bizony jó nagy zavart is okozhat, mert azzal a veszéllyel jár, hogy senki nem tudja, mi az enyém és mi a tied” – helyezte értelmezhető keretbe a fél tucat gazdasági kormánytag leendő működését. Vértes szerint első nekifutásra még komolyan is vehető a kormánystáb összetétele, hiszen „vannak köztük valóban komoly emberek, bár most is mondanak butaságokat”. Mindenesetre a lehetősége megvan, hogy segítsék a magyar gazdaságot.

Vértes szerint ebben a helyzetben inkább az a gond, hogy ezek az emberek pont nem azzal foglalkoznak, ami a fő baj. Ez pedig nem más, mint az oktatás, az egészségügy, a digitalizáció, de említhető a környezetvédelem is. Márpedig „ez ma a világ közepe s ha valamelyik ország nem ebből indul ki, nem ebben lép előre, akkor lemarad.”

Magyarország számára ez persze nem újdonság, hiszen eddig is így működött. „Sem az oktatásban, sem az egészségügyben vagy környezetvédelemben nem állunk jól. Friss adat, hogy az egészségügyben például 56 000-en vannak várólistán, ami nyilván magasabb szám, hiszen sokan már be se mennek.” Jellemző makrogazdasági adatként említette, hogy a bolgárokat még megelőzzük, „aztán slussz-passz”, lényegében még Románia sincs mögöttünk.  

Komoly probléma, hogy „a magyar gazdaságban a pénz az valahogy eltűnik. Ezt Romániában például már nemigen lehet megcsinálni, mert ott volt egy nagyon kemény hölgy, aki belement ezekbe a dolgokba s most az unióban tölt be egy nagyon fontos szerepet.” Vértes szerint amit most magunk előtt láthatunk, az egy nagyon nagy bizonytalanság. 

„Mindenkinek mondom, hogy legyen óvatos, ne kapkodjon, ne tessék olyan dolgokat csinálni, amik veszélyesek. Amit eddig összehozott a kormány, az az, hogy idén 1500 vagy 1900 milliárd lesz a deficit, jövőre pedig 1800-2200. Borzadály összegek. Ezek mind olyan költségvetési hiányok, amik Magyarországon elég régóta nem voltak. Talán 20-25 évvel ezelőtt.”

Mindez többek között abból adódott össze, hogy Orbánék meg akarták nyerni a meccset, utána majd minden elrendeződik. „Az ellenzéki oldal nem így gondolkozott. Ott az volt a koncepció, hogy óvatosan lépjünk előre a gazdaságban, mert nem lehet csak úgy belerondítani.”

Mit kell tennie ilyenkor egy kormánynak? „Le kell venni a legtöbb pénzt felemésztő tételeket és ezek a beruházások. Az elkövetkező időszakban nem az lesz a magyar gazdaság fő problémája, hogy mennyire tud felfelé vagy legalább előre menni. Az lesz a fő kérdés, mibe tud megkapaszkodni, hogy ne kerüljön igazán súlyos helyzetbe.”  

Forrás: Hírklikk