Vészhelyzetet hirdetett az iváncsai akkumulátorgyárat is működtető koreai cég

HírKlikk 2024. július 9. 19:20 2024. júl. 9. 19:20

A legnagyobb akkumulátorokat gyártó cégek közé tartozó SK On zsinórban a tizedik negyedévét zárta veszteséggel. Az adóssága ezzel megötszöröződött 2021-hez képest.

A világ negyedik legnagyobb akkumulátorgyártója, a többek között Iváncsán is akkumulátorgyárat üzemeltető SK On vészhelyzetet hirdetett – adta hírül a Financial Times. A cég azt követően került krízisbe, hogy zsinórban a tizedik negyedévét is veszteséggel zárta, adósságállománya pedig 15,6 ezer milliárd vonra (4,11 ezer milliárd forintra), több mint ötszörösére növekedett, mióta 2021-ben levált az anyacég SK Innovationről.

A HVG cikke szerint az SK On gyengélkedése mögött elsősorban az áll, hogy a nyugati elektromos autó-eladások elmaradtak a várakozásoktól. A koreaiak által gyártott akkumulátorok kerülnek többek között a Ford és a Volkswagen járműveibe is.

Li Szukhi, a cég vezérigazgatója bejelentette, hogy „vészhelyzeti irányítás” lépett életbe az SK On életében, ami többek között költségcsökkentő megoldásokat és a munkarend megváltoztatását jelenti. Li szerint sarokba szorultak, ebben a helyzetben pedig a cég összes alkalmazottjának össze kell tartania.

A cég az SK-konglomerátum része, a vezetésben az is felvetődött, hogy az SK On anyacégét, az SK Innovationt összevonják a jövedelmezőbben, energiaszektorban működő SK E&S-sel.

A vállalat iváncsai gyárából májusban küldtek el 600 kirgiz vendégmunkást, szintén az elektromos autó-piac gyengélkedése miatt, igaz, azóta viszont újrakezdték a toborzást az üzemben.

Forrás: HVG


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom