Veszprémi győzelem nélkül nincs kormányváltás 

HírKlikk 2021. szeptember 25. 08:00 2021. szept. 25. 08:00

Veszprém 1-es körzetében Mesterházy Attila a legesélyesebb ellenzéki jelölt. A Závecz Research legutóbbi felmérése szerint az MSZP politikusa az egyetlen, aki eséllyel veheti fel a küzdelmet a Fidesz jelöltjével, a jelenlegi parlamenti képviselővel, Ovádi Péterrel. Márpedig ezt a körzetet azért is tekintik mérvadónak, mert az utóbbi harminc évben mindig az a párt alakíthatott kormányt, amelynek jelöltje itt győzött. 

A Závecz Research még a nyáron, július végén tartott reprezentatív, 1200 fős kutatást a veszprémi körzetben. A választókerület lakói megosztottak abban, hogy miképpen alakulnak a dolgok az országban. Egy hajszállal többen voltak, akik szerint jó irányban halad az ország (43 százalék mondott igent, 40 nemet). A Fidesz híveinek 80 százaléka kedvezőnek ítélte a helyzetet, az ellenzéki pártok támogatóinak háromnegyede viszont rossznak. Akik nem jelöltek meg pártpreferenciát, azok többsége inkább az ellenzékiekkel értett egyet. 

A legismertebb ellenzéki politikus Mesterházy Attila

A kutatásban szereplő politikusok közül Mesterházy Attilát és a fideszes Ovádi Pétert lényegében senkinek sem kellene bemutatni. Ráadásul mindkettejüket jól ismerik mindkét oldalon. Közismertnek nevezhető még a most már független, volt jobbikos Varga-Damm Andrea (84 százalék), a mindig független Kész Zoltán (82 százalék) és a volt DK-s Katanics Sándor (80 százalék). A jelenlegi DK-s jelölt, Csonka Balázs ismertsége 15 százalékos. A többiek esetében az a jellemző, hogy az életkor és az iskolai végzettség emelkedésével egyre többen ismerik az adott személyt. 

A választókerület lakossága a jelenlegi parlamenti képviselőt, Ovádi Péter tartotta leginkább alkalmasnak parlamenti képviselőnek – 67 százalék válaszolt így. A saját táborából kapta a legtöbb voksot (84 százalék), de a pártnélküliek többsége (60 százalék) és az ellenzékiek szűk fele (48 százalék) is kedvező véleményt formált róla. Az ellenzéki aspiránsok közül a legtöbben Mesterházy Attilát látnák szívesen a parlamentben, a helyiek 54 százaléka jelölte meg őt. Figyelemreméltó, hogy megítélése mind a megyeszékhelyen, mind a környező településeken azonos. Az ellenzéki szavazók tartották a leginkább alkalmasnak a képviselőségre (64 százalék), de a kormánypárt híveinek 46 százaléka és a pártnélküliek 44 százaléka is igent mondott rá. Ennél a kérdésnél a harmadik helyen Katanics Sándor végzett 45 százalékkal. Az ő alkalmassági mutatója az életkor és az iskolázottság emelkedésével egyre nagyobb, a maximális értéke a diplomások körében 58 százalék, a 60 év felettiek között 51 százalék. 

A Fidesz legyőzésének esélyei

Ha Ovádi Péter ellenfele a parlamenti választáson Mesterházy Attila lenne, akkor a mai preferenciák alapján, az ellenzék legjobb eredményét ő tudná elérni. A választókerület jelenlegi kormánypárti képviselőjét 50 százalék, míg az MSZP politikusát 39 százalék támogatja. Ennél nagyobb lenne a különbség Ovádi javára, ha Katanics Sándor lenne a kihívója: itt 52-34 az arány. Mesterházy kedvezőbb pozíciója abból fakad, hogy több ellenzéki szimpatizánst tudna maga mellé állítani, mint Katanics (itt 83 százalék áll szemben 69 százalékkal). A többi ellenzéki politikusnak a saját oldalukon mutatkozó integráló szerepe kisebb, mint Mesterházyé. Csak Kész Zoltán esetében éri el a 72 százalékot, ám őt mindössze a válaszolók 30 százaléka támogatná. 

Ovádi Péter választási pozíciói azért is erősek, mert az ellenzéki szavazók egynegyede-egyötöde is rá szavazna és nem az ellenzéki jelöltre. Ez alól csak egy kivétel van: ha Mesterházy Attila lenne az ellenfele, akkor az ellenzékieknek csak 12 százaléka voksolna a körzet jelenlegi képviselőjére. Mesterházy Attila egyébként mind Veszprémben, mind a választókerület más településein a leginkább támogatott ellenzéki politikus és integratív ereje az ellenzéki oldalon a legmagasabb (83 százalék). A DK-s jelölt, Csonka Balázs a legkevésbé ismert ellenzéki politikus, ami behatárolja vélelmezett alkalmasságát és gyengíti szavazati potenciálját. 

Mindez azért is figyelemre méltó, mivel a választókerületben a Fidesz a legerősebb párt, 39 százalékkal. Az együttműködő hat párt mögé a választókorúak összesen 31 százaléka sorakozik fel. Közülük a DK-nak van a legnagyobb tábora (13 százalék), majd a Momentum következik (7 százalékkal), szorosan egymás után az MSZP (4), az LMP és a Jobbik (3-3) és a Párbeszéd (1). A válaszolók 30 százaléka mondta azt, hogy egyik pártot sem választaná. 

Forrás: Hírklikk