Vétkesek az Orbánt éltető amerikaiak, akik nem látják, ő csak egy narcisztikus, korrupt, beteg valaki

HírKlikk 2022. augusztus 13. 14:45 2022. aug. 13. 14:45

„Orbán és Magyarország páriává vált az EU-ban és stratégiai senkivé a NATO-ban. Ezt kompenzálandó, kétkulacsos külpolitikába fogott... ám realizálva, hogy ez személyesen is nagy kockázatot jelent a számára, megpróbálta ’bevesztegetni’ magát az amerikai politikába” – írja Radványi Miklós. Az orbáni rezsim ellen évek óta a tollával küzdő, Amerikában élő, magyar származású konzervatív közíró legfrissebb írásában állítja: Orbán nem barátja Amerikának, ő csak egy korrupt, kizárólag a saját érdekeit néző, beteg személyiséggel rendelkező narcisztikus valaki. Orbán közelmúltbeli dallasi szereplése kapcsán az írás rámutat: 2010 óta ő és kormánya több tízmillió dollárt költött közvetlen és közvetett kifizetésekre, hogy befolyásolja a Kongresszus és a végrehajtó hatalmi ág képviselőit, hogy elfogadják őt. Olyan lobbistát is foglalkoztat, aki eljuttatta őt a Konzervatív Politikai Akció Konferenciára (CPAC). De „ezek az amerikaiak vétkesek a magyar zsarnok iránti teljesen észszerűtlen és indokolatlan vonzalmukban”.

„Függetlenül a politikai vagy ideológiai vonzalomtól, minden amerikaira nézve parodisztikus, vagy még inkább gyalázatos az igazi konzervativizmus európai bajnokaként beállítani Orbán Viktort” – hangsúlyozza legfrissebb írásában Radványi Miklós, a konzervatív republikánus intézet, a Frontiers of Freedom alelnöke. Szerinte a tükörbe kellene nézniük azoknak, akik promotálják Orbánt és az úgynevezett illiberális demokráciáját, s be kellene ismerniük, hogy a politikában egyetlen dolog rombolóbb az önámításnál, mégpedig az ismeretek teljes hiánya egy adott ország valós állapotáról. Minden magyar legnagyobb sajnálatára „az ilyen amerikaiak vétkesek a magyar zsarnok iránti teljesen észszerűtlen és indokolatlan vonzalmukban”.

(Némileg orvoslandó az ismerethiányt a valós magyar helyzetről, az írás egy rövid, de annál velősebb összefoglalót ad arról, hogyan és hová juttatta el az országot Orbán Viktor a kormányzása alatt, és hogy milyen ideálokra építi tevékenységét.)

Az írás Orbán közelmúltbeli amerikai látogatása kapcsán született. Mint a Hírklikk számos cikkben beszámolt róla, Orbán Viktort fogadta a bukott Donald Trump elnök, majd pedig részt vett a Konzervatív Politikai Akció Konferenciáján (CPAC) Dallasban, ahol beszédet is mondott. Radványi az amerikai intézet honlapján megjelent írásában kitér arra is, miként jöhetett létre ez a látogatás. 

De hogyan fordult Orbán az Egyesült Államok felé? Ő és az ő Magyarországa haszontalan páriává váltak az Európai Unióban és stratégiai senkik a NATO-ban, majd a magyar politikus – kompenzálandó a kaszton kívüliségét – kétkulacsos külpolitikába fogott: próbálja kijátszani a nyugat ellen az erősen korlátozott orosz- és kínai-kártyáját. Ám felismerte, hogy az ilyen külpolitika komoly kockázatokat rejt személyesen az ő számára is, ezért arra jutott, hogy „bevesztegeti” magát az amerikai politikába. Ennek érdekében 2010 óta dollárok tízmillióit költötte el közvetlenül és közvetetten az amerikai fővárosban, befolyásolandó a Kongresszus és a végrehajtó hatalmi ág embereit annak érdekében, hogy elfogadják őt és terjesszék megtévesztő propagandáját. (Erről legalábbis a hivatalos lobbistákról a CPAC kapcsán a Hírklikk is írt).

Radványi szerint Orbán legfontosabb washingtoni lobbimunkáját Richard Carlsonra és a Policy Impact Strategic Communication cégre koncentrálta. Richard Carlson fia, Tucker Carlson tette a legnagyobb szolgálatot Orbánnak, a Fox News Networkben és a Fox Nation-ben hirdetve az ő „konzervatív Paradicsomát”. (Szerkesztőségi megjegyzés.: Tucker Carlsson emblematikus munkatársa a trumpi vonalat követő Fox-nak) Ezen túl ő mutatta be Orbánt a CPAC-nek, s vezetőjének, Matthew Schlapp-nek. Ennek lett az eredménye az idén májusban Budapesten rendezett CPAC-tanácskozás, amin a korábbi amerikai alelnök Mike Pence-től kezdve republikánusok sora vett részt, köztük persze Tucker Carlson is. A közelmúltban Dallasban tartott CPAC-en pedig ott volt Orbán, aki beszédet is mondott. Ebben hazugságok lavináját zúdította Radványi szerint a hallgatóságára a külpolitikájáról épp úgy, mint a magyarországi helyzetről. A CPAC és Orbán legnagyobb sajnálatára, azonban mind az amerikai, mind pedig a magyar média messze nem hízelgő módon számolt be a beszédről, amit egy majdnem üres teremben tartott. Ezt a morbid helyzetet csak fokozta, amikor Orbán zsarnokságának meginghatatlan és kritikátlan propagandistája, Tucker Carlson a saját és az egész amerikai média nevében elnézést kért Orbán Balázstól (aki – mint Radványi kiemeli – nem rokona a miniszterelnöknek), amiért a CNN antiszemitának minősítette Orbán tusványosi beszédét.

„Orbán Viktor nem barátja az Egyesült Államoknak” – hívja fel a figyelmet Radványi, majd így folytatja: „Nem képviseli a nyugati értékeket, mint a személyes szabadság, a szabad piacgazdaság és a morális tisztesség. Ő csak egy minden ízében korrupt és kizárólag a saját érdekeit szolgáló, beteg személyiséggel rendelkező narcisztikus valaki.”