Vidnyánszky: apám kommunista volt

HírKlikk 2020. augusztus 28. 06:51 2020. aug. 28. 06:51

A Nemzeti Színház igazgatója az azóta már megszűnt Echo Tv Arckép című műsorának egyik 2015-ös adásában árulta el Kadarkai Endrének, hogy édesapja annak idején kommunista volt, miközben édesanyja karácsonykor fenyőfát díszített, és a betlehemes csoportokat tanította be a vallásos népi játékokra.

A kárpátaljai Beregszászon született Vidnyánszky Attila vallomása azért kapott most új keretet, mert a vezetésével elfoglalt Színház- és Filmművészeti Egyetem legendás tanárát, Székely Gábor Kossuth-díjas rendezőt éppen MSZMP-s múltjával, egy 1975-ös pártkongresszuson mondott beszédével támadta meg a PestiSrácok.

– Apám kommunista volt, párttag – idézte az interjú felvételén a Vidnyánszky által mondottakat a Blikk 2015-ben.

– Intézményvezetőként nagyon kevesen tudták megúszni, hogy ne legyenek a kommunista párt tagjai.

Azt hiszem, hitt is a rendszerben. Kamaszkoromban voltak is ideológiai vitáink, de apám nagyon erőből kommunikált. Őszinte kitárulkozása a mai napig nem történt meg. Neki is megvan a nagy igazsága, egy csomó mindenben hitt. Úgy vélte, az egy működőképes rendszer, az összes hazugságával együtt.

A hetvenes években az akkori Szovjetunió területén súlyos következményekkel járt, ha valaki nyíltan vállalta vallásosságát, de már az is, ha karácsony ünnepén fát díszítettek. A család valahogy mégis képes volt békében megélni a meggyőződésükből fakadó ellentmondásokat, sőt, a kommunista érzelmű apuka még „falazott” is a tiltott ünnephez.

– Anyám feldíszítette a fát karácsony este, apám behúzta a függönyt, hogy senki ne lássa, hogy nekünk nem szilveszter este gyúlnak ki a karácsonyfa fényei, hanem karácsony este – fogalmazott Vidnyánszky, aki arról is beszélt, édesapjának miket kellett csinálnia felsőbb utasításra. – Apám a párt parancsára fölírta, hogy kik járnak betlehemezni a faluban, aztán, hogy jelentette-e, azt nem tudom… De anyám a kárpátaljai betlehemezésnek egyik újjászülője, ő tanítgatja be a csoportokat a mai napig. A falumban van, hogy öt-hat betlehemes csoport jár… Volt egy ilyen ellentmondás, de apám igazságát is tiszteletben tartom

Forrás: Hírklikk