Vigyázó szemetek a Madáchra vessétek!

Millei Ilona 2024. augusztus 30. 14:55 2024. aug. 30. 14:55

A Madách-ügy valójában nem a mobilhasználatról szól, hanem a megfélemlítésről. Az iskola ugyanis nem állította, hogy a jogszabályt nem fogják betartani. Jogászi állásfoglalások feszülnek egymásnak, petíció indult Mészáros Csaba, a Madách igazgatójának azonnali visszahelyezéséért, hétfőn tüntetések lesznek a gimnázium és a Belügyminisztérium előtt is az ügyben. A Civil Közoktatási Platform (CKP) is állást foglalt az ügyben. Mivel szerintük a Belügyminisztérium intézkedése megalapozatlan, elhamarkodott és felelőtlen, az egyetlen elfogadható lépés a továbbiakban, ha a Madách gimnázium igazgatóját visszahelyezik a pozíciójába, és elnézést kérnek tőle és az iskola közösségétől. 

Elementáris harag vonult végig a magyar társadalom normálisan, és nem NER-ben gondolkodó tagjain, miután a Madách Imre Gimnázium igazgatóját, Mészáros Csabát azonnali hatállyal felmentették posztjáról. Az erről szóló határozatot a Belügyminisztérium részéről Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár írta alá, akinek augusztus 22-én az igazgató már elmondta, hogy az ominózus közleményt – ami arról tájékoztatta a szülőket és a diákokat, hogy a digitális eszközöket a tanítás előtt (a rendelet 5. §-át alkalmazva) nem veszik el, mert az iskola pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás – kitették a honlapjukra, és az államtitkárnak nem volt kifogása ellene. Sőt, ahogy azt Mészáros Csaba Facebook-bejegyzéséből megtudhattuk, ha nincs a médiafelhajtás nem mentették volna fel. „Mert Maruzsa államtitkárnak augusztus 22-én már elmondtam, hogy ezt a közleményt már kitettük. Akkor (és később sem) neki nem volt ellenvetése, mert „milyen mesteri a rendelet, hogy ezt is engedi”. Az igazgató hozzátette, nem a tények számítanak, hanem a botrány és a precedens. Úgy fogalmazott, „Mi a diákjainkat eddig nem a hazugságra neveltük (legyen két mobiljuk, hisz' ez fog történni), csak éppen az órán spontán nem mondhatom azt, hogy ezt a szöveget keressétek meg vagy a feladatot oldjátok meg, mert előzetes Kréta-adminisztráció nélkül a másikat nem vehetik elő… Aki demonstrál nem értem teszi. Magáért, az iskolájáért és a gyermekei jövőjéért. Nem én kerültem méltatatlan helyzetbe. Én azt tettem, amit tennem kellett… Ha a tantestület ugyanilyen erős és egységes marad, akkor egymás után lőhetik ki a saját igazgatóinkat, vagy hozhatnak ide bárkit, a Madách megmarad. Köszönöm a szeretetcunamit! Ha ez a helyzet nincs, nem tapasztalhattam volna meg. Boldog vagyok” – zárta sorait Mészáros Csaba.

Azt már a Hírklikk tudakolta meg a PDSZ-től, és a TASZ-tól, nem áll-e fenn az a veszély, hogy – mint a polgári engedetlenség esetén – retorzió éri az iskolát a tankerület vagy az államtitkárság részéről? Nagy Erzsébet szerint nem, mert itt megvan a jogszabályi hely. Csak az lenne a jó, ha ezt alkalmaznák az iskolák, és nem azt mondanák, hogy ellenállnak, hanem kiadnák az engedélyt minden pedagógusnak. Zeller Judit, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) oktatással foglalkozó jogásza szerint a kormányrendelet (245/2024. (VIII. 8.) – annak is 5.§-a – teszi lehetővé, hogy a gimnáziumokban ne szedjék be a mobilokat, digitális eszközöket. Úgy vélte, ez egy kapu, amely lehetővé teszi, hogy az iskolák kiiratkozzanak abból a tilalomból, amit megpróbál rájuk erőszakolni most a kormányzat. A Madách Imre Gimnázium csak ezzel a lehetőséggel élt, a Belügyminisztérium azonban azonnali hatállyal felmentette az igazgatóját.

Persze más jogászok más véleményen vannak. Az Index ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt kérte meg arra, segítsen tisztázni az ügy jogi hátterét, és mondja el, milyen jogi alapon menthették fel az igazgatót. Ő azt tartotta fontosnak, hogy: „Magyarország alaptörvénye expressis verbis rögzíti, hogy Magyarország független, demokratikus jogállam. A jogállamiság, a jogállam működésének alapja pedig a jog uralmának, a jogszabályok betartásának elve. Vagyis a jogszabályok tiszteletben tartása az állam minden állampolgárára, valamint az állam minden intézményére nézve kötelező.” 

Ifj. Lomnici Zoltán szerint a 245/2024. (VIII. 8.) Korm. rendelet 5. §-a valóban lehetőséget biztosít majd a „használatában korlátozott tárgyak” (pl. okostelefonok) engedélyezésére az iskolaigazgató vagy a pedagógusok részére, erre ugyanakkor kizárólag csak egyedi jelleggel, meghatározott (pl. egészségügyi) célból és időszakra kerülhet sor.

„Ezzel szemben – amint az a Madách Imre Gimnázium közleményéből kiderül – jelen esetben egy érvényes jogszabály általános jellegű elutasításáról, megkerüléséről beszélhetünk, ami nyilvánvalóan sérti a rendelet célját, vagyis a tanulók megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéshez való jogának, valamint az oktatás zavartalanságának biztosítását” – tette hozzá. 

Az Index arra is kíváncsi volt, hogyan lehet egy még hatályba sem lépett rendelet alapján felmenteni valakit. A szakértő álláspontja: „bár a vonatkozó rendelet valóban csak 2024. szeptember 1-jén lép hatályba, a fenntartó egy határozott és egyértelmű, jövőbeli jogellenes cselekedetre vonatkozó szándékot kifejező kijelentés kapcsán is – különösen, ha olyan kiemelt közérdekről van szó, mint a kiskorúak védelme – ítélheti meg úgy, hogy egy iskolaigazgató – ex nunc jogsértésre mutató kijelentésével – elvesztette a vezetői feladatai ellátásához szükséges bizalmat, és emiatt alkalmatlan a feladatának ellátására”.

De miért is kell egy tanórán a mobiltelefon? 

Egy tanár – szintén a Facebookon ezt a teljesség igénye nélkül csupán öt ponttal támasztotta alá.

„1. Mert a lebutított szöveggyűjteményekből hiányzik a magyar- és világirodalom számos, emblematikus verse, amelyet telefonon olvasunk.
2. Mert az irányzatos, egyre jobban leegyszerűsített történelemkönyvekből hiányzik az a forrás, amelyre a tankönyv hivatkozik.
3. Mert a tizenoldalas feladatlapokat nem tudom kinyomtatni az erőforrások hiánya és a papírpocsékolás elkerülése miatt.
4. Mert csoportos feladatokhoz, órai prezentációhoz szükséges háttér-ismereteket biztosít.
5. Mert 2024-et írunk.”

Szerdán egyébként spontán tüntetést szerveztek volt és mostani Madáchos diákok, szülők. A többszáz tüntető előtt egy szülő Bencsik Andrást idézte azzal, hogy a szolgalelkű lakájoktól semmi jóra nem lehet számítani. Arról is beszélt a Magyar Hang tudósítása szerint, hogy a hatalom folyamatosan vicsorog, ez a rezsim nem tűri az ép eszű, józan gondolkodást, árgus szemekkel figyelik, ki nem felel meg, mikor penderíthetik ki a renitenseket. Mészáros Csaba csak ebben a rendszerben renitens, minden normális országban elismernék. Beszédes, hogy eltávolítása hírére a volt és jelenlegi diákok, szülők gyorsan megszervezték ezt a gyűlést. Felmérhetetlen károkat okoz a döntés az itt tanuló gyerekek lelkében. Ez a helyzet nem a Madách magánügye. 

„Még el sem kezdődött az új tanév, de a kormány máris tovább folytatja az oktatás évek óta tartó rombolását. Azonnali hatállyal kirúgta a Belügyminisztérium a Madách Imre Gimnázium igazgatóját, amiért kiállt az intézmény pedagógiai elvei mellett!” – olvasható az aHang közleményében.

Az eset kirobbanása után az aHang szolidaritási kampányt indított, amelyben többek között azt követelik a Belügyminisztériumtól, hogy azonnali hatállyal helyezzék vissza a pozíciójába Mészáros Csabát. Kevesebb mint 24 óra alatt több mint 11 ezer ember állt ki a pozíciójából felmentett intézetvezető mellett. Szalóki Viktor, az aHang szóvivője szerint a Belügyminisztérium döntése ismét bebizonyítja, hogy ez semmi más, mint az oktatás maradék autonómiájának szisztematikus szétverése.

„Dühítő és felháborító, ahogy a kormány szinte teljesen megsemmisíti a magyar oktatási rendszert. Három nappal a tanévkezdés előtt rúgta ki a hatalom a Madách Imre Gimnázium igazgatóját amiért kiállt az intézmény pedagógiai elvei mellett. Szolidaritásunkat fejezzük ki Mészáros Csaba, és a gimnázium teljes közössége mellett. Szeptember másodikán pedig arra buzdítunk mindenkit, hogy aki teheti, csatlakozzon a reggel 9 órakor kezdődő demonstrációhoz a Madách gimnázium elé!” – foglalta össze a szóvivő.

Az aHang a közleményében arra is felhívja figyelmet, ahelyett, hogy a kormány megoldaná az oktatás valódi problémáit, tovább mélyítik annak halmazát. A petíció itt érhető el.

Szeptember 2-án, hétfőn 18 órától a Belügyminisztérium épülete előtt lesz tüntetés Mészáros Csaba felmentése miatt. Az esemény Facebook-ajánlójában a szervezők azt írják, „a szisztematikusan alulfinanszírozott és leépített oktatási rendszerünk teljesen elveszi az abban dolgozók szabadságát és megbecsültségét. Igazgatónk nem értett egyet azzal a félmegoldással, ami a telefonok és egyéb digitális eszközök kitiltására vonatkozó kormányrendelet, és kijelentette, hogy a Madáchban ez nem lesz így. Mészáros Csaba 2000 óta iskolánk igazgatója, és 1993 óta dolgozik a gimnáziumban.”

A Civil Közoktatási Platform (CKP) is állást foglalt az ügyben. Ők azt írják: A CKP felháborítónak és jogszerűtlennek tartja a budapesti Madách Imre Gimnázium igazgatójának azonnali felmentését egy olyan jogszabály be nem tartására hivatkozva, amely még nem is lépett életbe. A Madách nevelőtestületének nyilatkozata szerint ők a megengedett keretek között kívánták engedélyezni a telefonok használatát, hiszen a mobiltelefonok az iskolákban még a jogszabály életbe lépése után sem nyilvánulnak tiltott eszköznek, azok korlátozottan és jelentős adminisztráció után továbbra is használhatók lesznek. A minisztérium tehát csak a sarkított sajtóhírek alapján döntött a retorzió mellett.

Ez az ügy nem a mobilhasználatról szól, hanem a megfélemlítésről, hiszen az iskola nem állította, hogy a jogszabályt nem fogják betartani

A mobil teleszközök általános letiltásának jogszerű, iskolaszintű kikerülésére az új rendelet szerint is megvan a lehetőség: ehhez az iskola összes tanárának be kell írnia a Krétába, hogy az óráin minden osztályban engedélyezi a használatot. Mivel erre csak elseje után kerülhet sor, a fegyelmi indoklása („Egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt”) nem jogos; minden alapot nélkülöz.

Egy normálisan – szabályok és szakmai szempontok szerint, nem politikai vérebként – működő, nem rendőrminiszter által vezetett oktatási minisztérium a fegyelmi döntés előtt elolvasta volna az iskola szülőknek írt tájékoztatását, megkérdezte volna az igazgatót a szándékairól, és nem csupán a hatásvadász sajtóhírek alapján dönt.

A „példastatuálás” helyett a Belügyminisztérium illetékeseinek inkább arra kellene figyelniük, hogy ne kényszerítsék az igazgatókat törvénytelen magatartásra

A rendelet hatályba lépésének napjára, szeptember elsejére az iskoláknak már meg kell határozniuk a házirendben az eszközök összegyűjtésének és biztonságos megőrzésének, kiadásának a módját. Erre azonban a jogszabályok szerint csak a szülőkkel és diákokkal való egyeztetés után kerülhetne sor – akikkel ezt az egyeztetést csupán szeptember 2. után tudják az intézmények megkezdeni.

A kirúgás indokául szolgáló rendelet életszerűtlen, betarthatatlan

Erre korábban a Civil Közoktatási Platform is felhívta a figyelmet, Biztosak lehetünk abban, hogy számos iskola képtelen lesz a „jogkövető magatartásra.” Nagy felfordulás lesz, ha minden szabálytalankodó igazgatót megbüntetnek – ahelyett, hogy a kritikák figyelembe vételével betartható rendeletet hoznának.

Ez a rendelet újabb bizonyítéka annak, hogy a kormánynak a gyermek, a jövőben való boldogulása semmit nem számít.

Mivel a Belügyminisztérium intézkedése megalapozatlan, elhamarkodott és felelőtlen, az egyetlen elfogadható lépés a továbbiakban, ha a Madách gimnázium igazgatóját visszahelyezik a pozíciójába,  elnézést kérnek tőle és az iskola közösségétől.

A további teendőjük pedig a rendelet visszavonása: széleskörű szakmai egyeztetést követően, megfelelő felkészültség és támogatás mellett, értő jogi szakemberek közreműködésével lehet csak ebben a kérdésben szabályozást alkotni.

Egy tisztességes, a szakmai szempontokat és a közjót szem előtt tartó kormányzat így jár el. A magyar társadalom sem éri be kevesebbel.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom