Vigyázzunk! Nagy a zaj körülöttünk és ez komoly betegeségeket is okozhat

HírKlikk 2024. október 6. 12:10 2024. okt. 6. 12:10

Tanulságos és továbbgondolandó cikket közöl a Forbes. A lap munkatársa egy zajszintmérővel megmérte, mennyire hangos a városi közlekedés, egy nagyszabású építkezés, és a háztartási gépek. A végkövetkeztetés az, hogy a helyzet egyáltalán nem ideális.

A modern, technológia alapú civilizációs létforma velejárója az a gigantikus hangtenger, amely körbeveszi az embert a mindennapokban. Azt már régóta tudjuk, hogy ez minden, csak nem egészséges, hiszen a zajterhelés pszichés és fizikai problémákat is okozhat – indul a Forbes cikke, rámutatva: persze az sem mindegy, hogy mindez milyen erősségű, hiszen minél hangosabb valami, annál zavaróbb vagy károsabb lehet.  Nos, egy speciális zajszintmérő műszerrel megnézték, hogy mégis mekkora a zaj, amiben a hétköznapjaink telnek. Mint hangsúlyozzák, a mért értékek nem tekinthetők hivatalosnak.

Ami a módszertant illeti: mértek egy közlekedési eszközön, az utcán, zajvédő fal mögött, parkban és otthon, a háztartási gépek használata közben. Annyit kell tudni a mérésekről még, hogy a szakértők szerint 30 decibel felett már jelentkezhetnek a pszichés hatások, azaz ideges, dekoncentrált lehet tőle az ember; a 65 dB feletti hangok vegetatív problémákat okozhatnak, azaz túlterhelhetik az idegrendszert, valamint növelik a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyeit; 85 dB felett konkrétan károsodhatnak a hallószervek; 120 dB már fizikai fájdalommal jár; 165 decibelnél pedig beszakadhat a dobhártya, azaz hosszútávú következményekkel jár a túlzott hangerő. Plusz hasznos tudnivaló az értékek értékeléséhez, hogy nagyjából 10 értékenként duplázódik a hangerő.

Nem véletlenül az építkezésen mérték a legmagasabb zajt (88,7 dB-t), megközelítette ezt az értéket az, amikor az árvíz miatt lezárt rakparton elhaladt egy homokszállító kamion (87,5 dB), holott autók nélkül 59,2 db-t mértek csak. Nagyon zajosak az ósdi vonatok (76,2 dB). A háztartási gépek közül a porszívó a legdurvább, (73,2 dB).

A többi konkrét mérési eredményeket itt találják.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom