Vigyék el a Karmelita kolostor erkélyét!

Németh Péter 2019. november 8. 08:30 2019. nov. 8. 08:30

Egy pillanatnyi kétségünk se legyen afelől, hogy a Fidesz, Orbán Viktorral az élén bosszút forral a főváros ellen, miközben igyekszik a nyilvánosság előtt eljátszani az együttműködő partner szerepét. És ennek csak apró epizódja, hogy a főváros lakóinak nyakába zúdítja az Erdogan-látogatás összes létező és lehetséges kellemetlenségét, sőt azon túl is, a gondolkodás itt nem áll meg. A kormánypárt tagjaira mindig is jellemző volt, követve Vezérük gondolatvilágát, hogy igyekeztek olyan ötletekkel előállni, amellyel Budapest jelentőségét csökkenteni tudják. Nem vitás: a magyar főváros, más országok fővárosaihoz képes sokkal nagyobb súllyal van jelen a közéletben; az utak innen indulnak és ide érkeznek vissza, ebből a szempontból az ország szerkezete biztos, hogy nem a legegészségesebb. De mit tegyünk, ez történelmileg így alakult, nehéz lenne, majdnem lehetetlen rajta változtatni.

A Fidesz tagjai azért próbálkoznak. Már a második Orbán-kormány létrejötte után felvetődött, hogy legyen a főváros Székesfehérvár; az a város mégiscsak kedvesebb a Fidesz első emberének, mint Budapest, amit, köztudottan soha nem szeretett igazán. Természetesen ezt az ötletet gyorsan elvetették, az viszont már – egyenesen Orbántól származóan – élő ötletté vált, hogy egyes minisztériumokat telepítsenek vidékre. A budapestieket egyáltalán nem rázta meg az idea, viszont pánikot okozott a megnevezett minisztériumi dolgozókban, velük aztán mi lesz akkor? Ennek megfelelően ez az elképzelés is hamvába holt; mégiscsak közelebb van a budai Vár, mint Kecskemét.

Igen ám, de most hogy újra ellenzéki kézbe csúszott át a főváros, ismét aktuálissá vált Budapest megleckéztetése. Most persze más szelek fújnak, egy kooperáló kormány nem mehet látványosan szembe a választói akarattal, ugyanakkor az sem megengedhető, hogy az új városvezetés elképzelései érvényesüljenek, kiváltképp, ha azok szembe mennek a kormányzati – orbáni – tervekkel. Így, ennek kapcsán kapott lábra újra a vigyük vidékre gondolata; Cser-Palkovics például most az augusztus 20-i állami ünnepet vinné el Székesfehérvárra, megbüntetendő azokat, akik nem akarják, hogy Szent István szobor álljon a Szent István parkban. Nosza, mondanám szívesen, vigyék az ünnepet, ha nem érzik a legnagyobb állami ünnep lefokozásának, hogy száműzik Budapestről, akkor vonuljon csak mindenki Székesfehérvárra; az M7-esen nem több, mint fél óra.

És itt van az újabb javaslat: az atlétikai világbajnokságot rendezzék meg Debrecenben. Mégpedig azért, mert Karácsony Gergely és a hatalomba került ellenzéki városvezetők megkérdőjelezik e rendezvény szükségességét, az arra költendő pénzt, de még a csepeli helyszínt is. A kormányzat, amikor pályázott és elnyerte a 2023-as világversenyt, büszkén jelentette, és teszi ezt azóta is: Budapest immár a legnagyobb sportfővárosok közé tartozik, nem kimondva, de érzékeltetve, hogy a távlati cél az olimpia megrendezése. Van mire hivatkozni, ha lesz atlétikai stadion is: van úszóarénánk, futballstadionunk, szinte minden fontos létesítmény megvan, meg lesz, hogy pályázzunk az olimpiára. Azt a tényt már kevésbé hangsúlyozta a kormányzat, hogy az atlétikai világbajnokság megrendezéséért nem folyt túl nagy verseny; konkrétan csak mi jelentkeztünk rá. Vagyis nincs nagy tülekedés, főként azért nincs, mert egy ilyen sportcentrum fenntartása, gazdaságilag is eredményes működtetése szinte megoldhatatlan feladat.

Mindenesetre, ha ebben az ügyben osztanának nekem lapot, azt mondanám: vigyék a versenyt Debrecenbe. Igaz, hogy ott még nagyobb gondot fog jelenteni a létesítmény fenntartása, hasznosítása, de legyen meg a Fidesz akarata. Debrecenben, Kósa városában, biztosan nem fog senki tiltakozni, és akkor sem fognak ellentmondani a központi akaratnak, ha már felveri a gaz az új stadiont. Budapestnek biztosan nem fog hiányozni a világbajnokság, ha annak hosszú távon megfizethetetlen az ára. De az sem fog ártani, ha előjön a régi gondolat, és maga a kormány is áttelepül valahova vidékre. Csak azt nem tudom, hogy miként fogják átszállítani a Karmelita kolostor erkélyét. Mert lássuk be: anélkül már Orbán nem tud létezni.