Világjárvány: az MSZP kezdeményezi az Országgyűlés népjóléti bizottságának sürgős összehívását

HírKlikk 2020. január 31. 13:53 2020. jan. 31. 13:53

A WHO csütörtökön bejelentette: immár világjárványnak minősíti a koronavírus egyre gyorsuló terjedését. Egyebek közt a magyarországi helyzetről, a leselkedő veszélyek elleni védekezésről kérné a lakosság tájékoztatását az MSZP. Így a jövő hétre indítványozza a népjóléti bizottság összehívását. Erről tartott sajtótájékoztatót a szocialista Korózs Lajos, a népjóléti bizottság elnöke pénteken, Budapesten.

„Több mint 20 országban regisztráltak fertőzött beteget, közel 10.000 fő megbetegedésről tudunk hivatalosan és két százalékos a halálozási ráta” – sorolta Korózs a riasztó statisztikai adatokat. Hozzátette, jelenleg a WHO szerint nincs hatékony eszköz a helyzet kezelésére, de minden segítséget megadnak az országok közötti együttműködés fokozására.

A szocialista politikus elmondta, már péntek reggel kereste az EMMI illetékes államtitkárát, ám annak külföldi útja miatt nem kapott megfelelő tájékoztatást az ügyben. „Szeretnék egy olyan időpontot a jövő hétre, amikor összehívhatom a Parlament népjóléti bizottságát. Arra kérem a tisztelt minisztériumot és azokat a hatósági szervezeteket, akiknek dolga ezzel az üggyel foglalkozni, hogy tájékoztassák a parlamenti bizottság tagjait, illetve a lakosságot, hiszen nekünk az a legfontosabb, hogy megvédjük a lakosságot a járvánnyal szemben.”

„Egyelőre pánikra nincs ok, aggodalomra azonban igen” – mondta Korózs Lajos. Példaként említette, hogy amíg Kínában öt nap alatt húznak fel egy 1000 fős kórházat, a kormánynak egy hétbe telt, hogy egyáltalán elkezdjen foglalkozni az üggyel. Aggasztó itthon a hiteles tájékoztatás hiánya is, miközben a cseh, osztrák és német minisztériumok honlapján ott áll feketén-fehéren, hogy kinek mi a dolga a koronavírus kapcsán. „Egy héttel ezelőtt Prágában elrendelték a hőkamerás vizsgálatot, nálunk ennek nyoma nem volt napokon keresztül. Tudomásom szerint, most sincs. (…) Azt is kérdezném, hogy áll a koronavírus kapcsán az illetékes hatóságok – még az előző Saars és H1N1 alkalmával készült – pandémiás tervének frissítése?”

A népjóléti bizottság elnöke szerint az ország vakcina-készleteinek feltöltöttségével is foglalkozni kell, mivel összecsúszott az influenzajárvány és a koronavírus-járvány terjedése: közel egy hét alatt duplázódik meg a fertőzöttek száma. „Nem kell fejszámolónak lenni ahhoz, hogy kiszámoljuk, ha egy héten belül nem tetőzik a járvány, akkor százezres nagyságrendű fertőzésre lehet számítani a világban.”

Korózs szerint, sok a megválaszolatlan kérdés, amelyekre választ szeretnének kapni a jövő héten.„Várható-e a koronavírus-védőoltás kifejlesztése? Együttműködnek-e a kínai hatóságokkal a fertőzés megakadályozása érdekében? Mit tudnak tenni azok, akik attól tartanak, hogy megfertőződnek? Hova forduljanak? Milyen tájékoztatást kapnak a háziorvosok a vírus kapcsán?”

„Járványügyi vészhelyzet van és a mi parlamenti frakciónk és a népjóléti bizottság áll rendelkezésre és a segítségére az EMMI-nek és a kormánynak is” – zárta szavait az MSZP-s Korózs Lajos.

Forrás: Hírklikk