Virrad!

Lovász Péter 2019. október 14. 17:17 2019. okt. 14. 17:17

Ismét ablak nyílt végre a szabadságra! Beáramlik a friss levegő, a főváros és az ország jó része megérzi a szabad szellő illatát. Emberek! Virrad! (Ha jól emlékszem, 1956. október 24-én jelent meg ezzel a címmel egy vezércikk.) A NER kilenc éves éjszakájából áttört az első, s nem is csekély kévéjű napsugár. Megszületett a bázis, amelyre épülve Magyarország népe szívós munkával végre ledobhatja a tébolyult önkény bilincseit, s megkezdheti a polgári jogállam újjáépítését.

Ebből következik, hogy nagyjából hétfő reggel nyolckor be kellett fejezni az örömünnepet, s meg kellett kezdeni a kemény munkát. A város népe persze örülhet tovább. Mámorító érzés felszabadulni a fideszes túlhatalom alól, de ami Budapest új vezetésére vár, na az nem irigyelhető. Karácsony Gergely csapata első lépésben kénytelen lesz megejteni a rovancsolást. Tisztázni kell, vajon mit hagyott örökül Tarlós István és a Fidesz Budapest népére. S ez nem egyszerű matatás lesz a ládafiában, hanem okiratok tízezreinek alapos átvizsgálása, vagyonleltár, folyamatban levő ügyek ellenőrzése, döntés a folytatásról vagy a leállításról. Ugyanez történik majd az ellenzék által frissen megszerzett vidéki városokban. Az ellenzéki szövetségnek ez lesz a második, a választási szövetség létrehozásához és fenntartásához hasonlóan komoly próbatétele. Kik végzik el a munkát? A jelenleg hivatalban levő, Fidesz választotta szakértők? Bajosan. Legalább a fontos vezetői posztokra új jelöltek, új szakértők kellenek, mert - leírni is szörnyű! - csak a minapi választási hadjárat bebizonyította: fideszes munkatársra legalábbis aggályos fontos feladatot bízni. De az új csapat politikai megbízhatóság alapján nem választhat szakértőket, munkatársakat, mert ez saját alapelveivel ellenkezne. Ráadásul az ellenzéki szövetség a politikai színskála minden végletéből verbuválódott össze, és senkinek ne legyen illúziója: az új polgármesternek minden társulat benyújtja majd az igényét ilyen-olyan-amolyan pozíciókra. Itt tüstént kiderül majd, hogy mekkora az ellenzéki szövetség  szakító-szilárdsága. S mind e közben máris kormányozni kell a városokat! Az első botlásnál pedig (mert alighanem lesz botlás) azonnal ugrik majd a kormány sértetlenül maradt sajtóbirodalma, a megyei hivatal, s ha úgy látja jónak, akkor a kormány.

A miniszterelnök irányadó magatartása a fővárossal, az ellenzékivé vált nagyvárosokkal szemben még a jövő titka. Azt kilenc rémes év alatt megtanultuk, hogy amit a magas hivatalban intézkedők mondanak, nem garancia semmire. A parlamentben ül a az engedelmes fideszes kétharmad, s csak Orbán Viktor tudja, hogy a törvényhozás mit tartogat meglepetésként az önkormányzatok számára. Az remélhető, hogy a jogrend újabb durva, az önkormányzatokra nézve hátrányos megsértése nem következik be, mert az alighanem meggyorsítaná és élesítené az Európai Unió Magyarország ellen a 7. cikkely jegyében folytatott eljárását. De Karácsony Gergely fű alatti, lopakodó intézkedésekre számíthat. Adódhatnak majd akadályok, ugyanis bizonyosra vehető, hogy a kormány és az ellenzéki városok közötti együttműködést Orbán Viktor a maga módján képzeli el, s ez aligha lesz azonos a polgármesterek elgondolásaival. 

Egyelőre kisütött a nap. Reméljük a legjobbakat, de készüljünk a legrosszabbra!