Vissza fogjuk szorítani a Fideszt!

Tóth Bertalan 2019. szeptember 9. 18:33 2019. szept. 9. 18:33

Letelt az önkormányzati választásokra a jelöltállítási határidő. A csapatok felálltak itt is és a másik oldalon is. A szabad városok megteremtéséért küzdő demokratikus erők oldalán és az elnyomó fideszes hatalom oldalán. Míg az egyik oldal szabad, szolidáris és zöld önkormányzatokat akar, az elnyomó fideszes hatalom kiváltságokat, cenzúrát és ellopható uniós pénzeket.

Hosszú idő után, és viszonylag hosszú ideig most lehet esélyünk változtatni a szűkebb környezetünkön. Mert igenis van esély a változásra, van esély a települések felszabadítására. Pontosan érzi ezt az elnyomó fideszes hatalom is, különben nem próbálna meg úgy tenni, mintha érdekelné az idős emberek sorsa, mintha fontosabb lenne számára gyermekeink, unokáink jövője, mint a ma ellopható uniós pénz.

Márpedig nem feledhetjük: az idős embereknek nem a „földesúr” kénye kedve szerint osztogatott alkalmi rezsiutalványra lenne szükségük, hanem a megélhetésüket biztosító, tisztességes nyugdíjra, tiszteletre és odafigyelésre. Gyermekeink számára pedig annak az esélyét kell biztosítani, hogy tehetségük kibontakozását ne akadályozza se az állami bürokrácia, se a család szociális háttere. Egy szabad városban mindez a megfelelő ösztöndíj-rendszer bevezetésével megteremthető. Sőt, biztosítani fogjuk, hogy a szabad települések, vagy a települések szövetségi együttműködései közvetlenül az Európai Uniótól kapjanak forrásokat a fejlesztésekhez.

Van esély, csak élnünk kell vele. A szabad városok megteremtéséért küzdő demokratikus erők sok helyen megértették a választók üzenetét: ha le akarjuk váltani a korrupt fideszes kiskirályokat, azt csak együttműködéssel tudjuk megtenni. Az MSZP politikusai, aktivistái sokat dolgoztak ezért, hogy ezek az együttműködések létre tudjanak jönni. Ezt az együttműködést Budapesten, a megyei jogú városokban és a nagyvárosok háromnegyedében létrehoztuk. Látom az esélyt arra, hogy a fővárosban és a 23 kerületben az ellenzék fölénybe kerüljön. Látom az esélyt arra is, hogy a 23 megyei jogú városban – Miskolctól Pécsig, Szombathelytől Nyíregyházáig – vissza tudjuk szorítani a Fideszt. Ahol élünk a kínálkozó eséllyel, ott komoly lépést tudunk tenni a Fidesz dominancia megtöréséhez és a szabad városok hálózatának kiépítéséhez. Az MSZP által támogatott több mint 1350 képviselőjelölt, és az MSZP által támogatott civil szervezetek sokszáz képviselőjelöltje ezért fog dolgozni.

Harminchárom nap van hátra a választásokig. Van esély, éljünk vele! Hajrá, a szabad városokért!