Visszaállítják két budapesti egyetem kupoláját

HírKlikk 2022. január 23. 20:00 2022. jan. 23. 20:00

A BME első épülete és az ELTE jogi karának épülete kapja vissza tetődíszét, amelyeket a háborúban vesztettek el.

A Steindl Imre Program Nonprofit Zrt. (SIP) által kiírt, a Közbeszerzési Értesítőben január 12-én megjelent felhívás szerint a közeljövőben folytatódnak a századfordulós fővárosi épített örökséget érintő visszaépítések – szúrta ki az Építészfórum, amelyről a 24.hu számolt be.

A dokumentumok alapján a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egykori kémiai vegytani (Ch jelű) épületének, továbbá az ELTE Egyetem tér 1-3. alatt található épületének tetőidom-rekonstrukciójára várnak ajánlatokat. A győztes pályázónak a tervezői feladatokat, illetve az ahhoz kapcsolódó egyéb szolgáltatásokat is el kell majd végeznie.

A munkálatokat korabeli dokumentumok alapján fogják elvégezni, amelynek részeként a díszműbádog elemek, illetve különböző anyagú épületszobrok is megjelennek az oromzaton.

A műegyetem eredeti kupolája Czigler Győző terve alapján készült el, de funkcióval sosem rendelkezett. A helyreállítási feladatot nehezíti, hogy az új tetőrészben az épület alsóbb szintjein lévő laboratóriumok jövőbeli tetőtéri kiszellőzését is meg kell majd oldani.

Az ELTE jogi karának eredeti kupolája Szkalnitzky Antal, Wéber Antal, Baumgartner Sándor, Herczeg Zsigmond és Lippert József tervei alapján valósult meg. A feladatot itt az nehezíti meg, hogy a kivitelező feladata lesz a jelenlegi tetőn lévő napelemes kiserőmű új helyre telepítése, sőt, a kivitelezőnek a kupola esetleges jövőbeli beépíthetősége előtt is nyitva kell hagynia a lehetőséget.

A pályázat győztese akár hamarosan meg is lehet, ugyanis az ajánlatok leadásának határideje 2022. február 10., így nem sok idő maradt hátra a jelentkezéshez.

Forrás: 24.hu