Visszafogott uniós reakció

HírKlikk 2020. április 1. 19:50 2020. ápr. 1. 19:50

Az EU vezetői vonakodtak harcba szállni Orbán Viktorral egy nappal azután, hogy a magyar miniszterelnök korlátlan időre biztosította magának a rendeleti kormányzás lehetőségét – írta a The New York Times. Az EU írásban foglalt állást a magyarországi demokrácia felfüggesztésének kérdéséről, de ebből egyetlen fontos szó hiányzott: az, hogy „Magyarország”. 

A magyar parlament olyan jogszabályt fogadott el, amely Orbán Viktor szélsőjobboldali populista vezetőnek a koronavírus elleni fellépés ürügyével, lehetővé teszi, hogy korlátlan ideig rendeleti úton kormányozzon, S az EU Bizottsága csupán felhívta a tagállamok figyelmét, hogy tartsák tiszteletben a jogokat. Ez igen halk válasz volt annak az intézménynek a részéről, amely felléphetne Orbán ellen, és úgy tűnt, hogy inkább ki akarja egyensúlyozni a vírus idején nélkülözhetetlen együttműködést, és vállalja azt a kockázatot, hogy felbátorítja Orbánt.
Az EU Bizottsága az uniós szerződések őrzője, de Orbán Viktor már rég harcban áll e szerződések több részével: a Bizottság például a liberális demokráciát az EU egyik alapvető értékének tekinti, Orbán viszont nyíltan megmondta, hogy nem hisz benne.

A Budapesten elfogadott új törvény drámai mértékben felforrósíthatja az Orbán-kormány és a brüsszeli uniós intézmények közötti konfrontációt – írta a lap, majd ismertette a törvényben foglaltakat, és külön kiemelte a BTK két módosítását. Hozzátette: ez az új eszköz megkönnyítheti Orbán Viktor számára, hogy tovább korlátozza a régen a célkeresztjében lévő sajtószabadságot. 

Az európai országok közül sok folyamodott rendkívüli intézkedésekhez a vírus elleni harcban, de a magyarországi lépések vezetnek a legmesszebb. Jogi s politikai elemzők, valamint tudományos szakértők szerint, Orbán eddigi ténykedésének, valamint az illiberális demokráciához való vonzódásának fényében, a vírus elleni küzdelemben hozott döntések végleg fennmaradhatnak a járvány lecsengése után is, és arra használhatja fel ezeket, hogy lecsapjon az ellenzékre. 

Uniós tisztségviselők úgy hiszik, hogy a kedden kiadott közlemény, amelyet személyesen Ursula von der Leyen írt alá, világos üzenetet küldött Orbánnak úgy is, hogy nem nevezte meg. Az EU vezetői most szoros figyelemmel követik, hogyan hajtja majd végre a magyar miniszterelnök az új jogszabályt. Azt mondták azonban, hogy nem most van itt az ideje, hogy harcba szálljanak egyetlen taggal, amikor Európa a vírus terjedése ellen, és a járvány által okozott hatalmas gazdasági károk enyhítése érdekében küzdenek, és számos tagállam felfüggesztett bizonyos jogokat. 

Ezt a mérsékelt megközelítést számos megfigyelő csodálkozással fogadta, annak ellenére, hogy a bizottság gyakran helyezkedik békülékeny álláspontra, hogy önkéntes reformokra késztesse a renitens tagállamokat – írta a lap.

 
Forrás: Hírklikk