Visszatért a Boeing űrkapszulája a Földre, de a legénységét nem tudta magával hozni

HírKlikk 2024. szeptember 7. 14:05 2024. szept. 7. 14:05

A Starliner küldetését eredetileg egy hetesre tervezték, de az űrkapszula meghibásodott, és most úgy néz ki, hogy a két űrhajósnak jövő februárig a Nemzetközi Űrállomáson kell maradnia.

Legénység nélkül tért vissza a Földre a Boeing Starliner űrszondája szombaton kora reggel – írja az Euronews. A jármű három hónappal ezelőtt vitte fel a Nemzetközi Űrállomásra Butch Wilmore és Suni Williams asztronautákat, akik a tervek szerint egy hetet töltöttek volna a világűrben. Visszatérésük időpontját azonban el kellett halasztani, mert az űrszonda több hatjóműve is meghibásodott a dokkolásnál, és a hélium is elkezdett szivárogni belőle.

A NASA végül úgy döntött, hogy az űrhajósok a SpaceX űrhajójával térhetnek majd vissza a földre 2025 februárjában. A Starliner így emberek nélkül indult vissza, és nagyjából hat óra alatt érkezett meg a Nemzetközi Űrállomástól az Egyesült Államok Új-Mexikó államában található Whita Sands tesztterületre. Az űrkapszula a rakodóterében azért haza tudott hozni néhány régi alkatrészt az űrállomásról.

A Boeing első űrhajós repülése egy késésekkel és kudarcokkal teli út lezárása. Miután az amerikai űrsiklók több mint egy évtizeddel ezelőtt nyugdíjba vonultak, a NASA a Boeinget és a SpaceX-et bízta meg azzal, hogy hozzák létre az utódjukat.

A Boeing 2019-es első, személyzet nélküli tesztrepülésén annyi problémába ütközött, hogy a próbát meg kellett ismételni. A 2022-es újabb tesztrepülés még több hibát tárt fel, és a javítás költsége meghaladta az 1 milliárd dollárt, azaz 355 milliárd forintot.

A Boeing egyelőre benne marad az amerikai űrprogramban

Még mielőtt Williams és Wilmore június 5-én elindult volna, a Starliner hajtóművéből már szivárgott a hélium. A szivárgás kicsi volt, és úgy gondolták, hogy elszigetelt jelenségről van szó, de a felszállás után négy újabb ponton észleltek szivárgást, és öt hajtómű meg is hibásodott. A hajtóművek közül négyet sikerült helyreállítani.

Butch Wilmore és Suni Williams a Starliner fedélzetén

A Boeing a nyár folyamán számos hajtóműtesztet végzett az űrben és a földön, és meg volt győződve arról, hogy űrhajója biztonságosan haza tudja hozni Wilmore-t és Williamst. A NASA azonban nem mer kockáztatni, és a SpaceX mellett döntött.

Steve Stich, a NASA kereskedelmi legénységi programjának vezetője a hét elején azt mondta, hogy a csapataik annyira a Starliner visszatérésére koncentráltak, hogy nem volt idejük azon gondolkodni, hogyan folytatják az együttműködést a Boeinggel. Szerinte azonban az űrügynökség továbbra is elkötelezett amellett, hogy két konkurens amerikai cég szállítson embereket a Nemzetközi Űrállomásra.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom