Vitára hívnák Orbánt az amerikai magyarok

NVZS 2019. május 10. 11:56 2019. máj. 10. 11:56

„Ha már egy időben egy városban tartózkodik Orbán Viktor és a Mindenki Magyarországa Mozgalom két vezetője, miért nem ülnek le egy vitára –  vetette fel a washingtoni magyar diaszpóra egyik tagja” – tudtuk meg Kész Zoltántól, aki Márki-Zay Péterrel együtt aznap tárgyal majd az amerikai külügyminisztériumban, amikor Orbánt fogadja Donald Trump elnök. „Mi készek vagyunk átvariálni az amúgy igencsak zsúfolt programunkat” – jegyezte meg. S ha már program: a  két ellenzéki politikus amerikai programját pontosan lehet ismerni, Orbán azonban továbbra is titkolózik.

Ma péntek van, s eddig a pillanatig sem kaptunk információkat Havasi Bertalantól, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkárától vagy annak stábjától, pedig  kedden hajnalban írásban tettük fel a kérdéseinket Orbán Viktor jövő hét eleji washingtoni látogatásának a részleteiről.

Nem államtitkokat kérdeztük, pusztán arra lettünk volna kíváncsiak, hogy hány napot tölt az amerikai fővárosban, kik kísérik el a hivatalos látogatásra, hány fős lesz  a küldöttsége, s milyen egyéb találkozók szerepelnek a programjában a Fehér Ház-beli látogatásán túl. S persze azt is szerettük volna megtudni, hogy milyen repülővel utazik Orbán Washingtonba, menetrendszerinti járattal vagy ismét a nem-kormánygép honvédségi repülőt veszi majd igénybe.

Ugyanakkor azt gond nélkül megtudtuk, hogy a két politikus menetrendszerinti járaton utazik, s azt is, hogy Márki-Zay Péter már el is repült, Kész Zoltán pedig szombaton ül repülőre.

Kész Zoltán megkeresésünkre készségesen elmondta azt is, hogy hol és milyen programot bonyolítanak az Egyesült Államokban. Ugyan még zajlanak az egyeztetések, annyi bizonyosnak tűnik, hogy a hivatalos program hétfőn kezdődik. Először a fővárosban bonyolítanak le találkozókat, a többi között a Külügyminisztériumban fogadják őket külügyérek, ellátogatnak a Kongresszusba, ahol republikánus és demokrata politikusokkal egyaránt asztalhoz ülnek.

Találkoznak civil szervezetek képviselőivel, a Helsinki Commission és a German Marshall Fund of the US embereivel, s részt vesznek az ez utóbbi által szervezett kerekasztal-megbeszélésen. Emellett Washingtonban és a látogatás második felében, New Yorkban is találkoznak a magyar diaszpórával. George Pataky korábbi New-York-i kormányzó is jelezte, hogy szívesen folytat velük megbeszélést.

„Különösen érdekes lesz a republikánus tárgyalópartnereink véleményének a megismerése a magyarországi helyzetről, hiszen – szemben az Orbán-vezette jelenlegi magyar kormánnyal – ők valódi jobboldaliak, s komolyan is gondolják azt és a jogállamiság melletti kiállást” – fejtette ki Kész Zoltán, akitől azt is megkérdeztük, hogy milyen témák kerülnek majd terítékre a kinti tárgyalásaik alatt. Természetesen szóba fognak kerülni azok a kérdések, hogy miként ítélik meg a mai magyar politikát – fejtegette, hiszen „elég bizarr, hogy miközben egyazon szövetségi rendszerhez – a NATO-hoz – tartozunk azt látjuk, hogy Orbánék orosz kémbankot engednek be az országba, s az Európai Unión belül is az orosz érdekeket próbálják képviselni”.  A várhatóan terítékre kerülő témák között említette a jogállamiság magyarországi helyzetét, az elmúlt 8-9 évben történteket, „nagyon hosszú a lista, a hirtelen született döntésektől kezdve a média bezúzásán át a magánnyugdíjpénztári pénzek lenyúlásáig”.

A látogatásukat egyébként nagy médiaérdeklődés övezi – tudtuk meg az ellenzéki politikustól. A New York Times-tól kezdve a Wall Street Journal-on át a Washington Post-ig a legnagyobb amerikai lapok kértek tőlük interjút amellett, hogy rádiók és kisebb újságok is megkeresték őket.

Az amerikai vizitről – annak nyilvánosságra kerülése után közvetlenül – megkerestük Márki-Zay Pétert is, akitől a többi között azt szerettük volna megtudni, hogy az ellenzékiek közül miért éppen őket hívta meg az amerikai Külügyminisztérium. „A Mindenki Magyarországa Mozgalom nem párt, valamennyi ellenzéki párttal együttműködik, s talán hitelesen képviseli az egész magyar ellenzéket” – mondta.