Vitézy és Karácsony is reagált a szavazatok újraszámlálására

HírKlikk 2024. június 13. 05:00 2024. jún. 13. 05:00

Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt türelemmel várja az újraszámlálás eredményét, Karácsony Gergely főpolgármester szerint jogorvoslat mindenkinek jár, legalább letisztul a kép – mindketten a Facebookon osztották meg a gondolataikat.

„Türelemmel várjuk az újraszámlálás eredményét, amely ilyen kis különbség és a mai sajtótájékoztatómon bemutatott körülmények mellett indokolt. Ahogy ma is elmondtam: amint a főpolgármester-választás jogerős eredménnyel zárul, azt el fogom fogadni, de ehhez először tisztán kell látni” – reagált Vitézy Dávid arra a hírre, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a fellebbezésének helyt adva, elrendelte az érvénytelen főpolgármesteri szavazólapok újraszámlálását.

„Nem tudhatjuk, hány tévesen érvénytelennek elkönyvelt, de valójában érvényes szavazat van, az újraszámlálás ezt tisztázhatja” – tette hozzá, és megjegyezte a korábbi nyilatkozataik alapján a Nemzeti Választási Iroda vállalta, hogy az urnák felnyitása a sajtó nyilvánossága előtt történik majd – írta a HVG.

Karácsony Gergely szintén Facebookon kommentálta a fejleményeket. Mint írja, jogorvoslat mindenkinek jár, és így legalább tovább tisztul a kép. „Vitézy Dávid az egész kampányát arra építette, hogy ő nem a Fidesz jelöltje, most mégis azoknak a szavazatában bízik, akik a szavazólapon áthúzott Szentkirályi Alexandrára és rá is szavaztak. Ezek természetesen érvényes Vitézy szavazatok, ahogy arra a Fővárosi Választási Iroda külön felhívta a szavazatszámlálók figyelmét” – tette hozzá.

Megjegyezte azt is, nem lett volna ekkora kavarodás, ha Szentkirályi Alexandra nem az utolsó pillanatban lép vissza. „Ez volt a választók igazi félrevezetése: ahogy ezt a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózata (ENEMO) missziója is megállapította. Most olyan fideszes választási delegáltak nyilatkozata alapján akarja újraszámoltatni az érvénytelen szavazatokat, akik vasárnap még az aláírásukkal tanúsították, hogy azok valóban érvénytelenek. Ezek a «bizonyítékok», amelyekről az egy óra alatt összehívott fideszes többségű választási bizottság dönt” – zárta a szavait.

Forrás: HVG


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom